Phenianul se joacă cu serviciile de informații străine. În ce direcție a orientat Nordul rampele de lansare a unor rachete

Phenianul se joacă cu serviciile de informații străine. În ce direcție a orientat Nordul rampele de lansare a unor rachete
Publicat: 11/04/2013, 10:04
Actualizat: 04/07/2013, 18:00

UPDATE: Phenianul se joacă cu serviciile de informații străine efectuând deplasări de rachete

Coreea de Nord a deplasat rachete în mai multe rânduri, în ultimele zile, cu scopul de a complica sarcina serviciilor străine de informații, odată cu apropierea unui tir considerat probabil, scrie joi agenția de presă sud-coreeană, relatează AFP.

Cele două rachete de tip Musudan, cu rază medie de acțiune, care nu au fost testate niciodată, au fost scoase din hangar și duse pe coasta de est, după care au fost aduse înapoi, în timp ce alte cel puțin cinci vehicule prevăzute cu lansatoare mobile erau deplasate, în paralel.

„Există semne care indică faptul că Nordul ar putea să lanseze rachetele de tip Musudan în orice moment, într-un viitor apropiat”, a declarat o sursă din cadrul serviciilor militare de informații sud-coreene. „Dar (Coreea de) Nord nu a încetat să își deplaseze rachetle”, a adăugat sursa citată.

Coreea de Nord caută să îi „obosească” pe agenții americani și sud-coreeni însărcinați cu supravegherea rampelor, potrivit altei surse, în contextul în care Statele Unite și Coreea de Sud și-au ridicat miercuri, cu o treaptă, nivelul de vigilență.

Rachetele de tip Musudan ar avea o rază de acțiune de cel mult 4.000 de kilometri, putând atinge Coreea de Sud și Japonia, dar și baze americane de pe Insula Guam, în Pacific.


Una sau două rampe de lansarea unor rachete cu rază medie de acțiune de tip Musudan sunt orientate către cer, în Coreea de Nord, ceea ce ar putea să indice posibilitatea unui tir sau ar putea fi doar o cacealma, anunță presa japoneză joi, citând un oficial de la Ministerul Apărării, relatează AFP.

Posturi japoneze de televiziune au evocat observații prin satelit în acest sens.

Contactat de AFP, Ministerul japonez al Apărării a refuzat să comenteze această informație.

La Seul, o sursă din cadrul serviciilor militare de informații sud-coreene a declarat pentru agenția de presă Yonhap că două rachete de tip Musudan au fost în mod regulat scoase din hangar și trimise pe coasta de est, după care au fost retrase, în timp ce, în paralel, alte cel puțin cinci vehicule prevăzute cu lansatoare de rachete au fost de asemenea deplasate.

„Există semne care indică faptul că Nordul ar putea să lanseze rachetele de tip Musudan în orice moment, într-un viitor apropiat”, a declarat o sursă din cadrul serviciilor militare de informații sud-coreene. „Dar (Coreea de) Nord nu a încetat să își deplaseze rachetele”, a adăugat sursa citată.

Coreea de Nord caută să îi „obosească” pe agenții americani și sud-coreeni însărcinați cu supravegherea rampelor, potrivit altei surse, în contextul în care Statele Unite și Coreea de Sud și-au ridicat miercuri, cu o treaptă, nivelul de vigilență.

Coreea de Nord a transportat cu trenul, la începutul săptămânii trecute, două rachete de tip Musudan pe care le-a instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv de lansare, potrivit Seulului, care se teme că Phenianul ar putea să procedeze la un test în orele sau zilele următoare.

Racheta de tip Musudan are o rază de acțiune de aproximativ 3.000 de kilometri, adică are capacitatea să atingă Coreea de Sud și Japonia.

Racheta poate atinge o rază de acțiune de până la 4.000 de kilometri, cu o încărcătură mai ușoară, putând în mod teoretic să lovească Insula Guam, în Pacific, situată la aproximtaiv 3.380 de kilometri de Coreea de Nord. Pe insulă se află aproximativ 6.000 de militari americani.

Japonia, Statele Unite și Coreea de Sud se aflau în continuare în alertă, joi, în fața amenințării reprezentate, în opinia lor, de declarații incendiare ale regimului nord-coreean și de acte de sfidare pe care acesta le-a multiplicat, în ultimele luni, la adresa comunității internaționale.

Un eventual tir de rachetă poate să aibă loc până la 15 aprilie, ziua ce marchează nașterea fondatorului Republicii Democratice Populare Coreea (numele oficial al Coreei de Nord) Kim Il-sung, decedat în 1994.

Ziua de joi 11 aprilie constituie, de asemnea, o dată-cheie, marcând un an de la învestirea lui Kim Jong-un, nepotul lui Kim Il-sung, în funcția de prim-secretar al Partidului Muncitorilor din Coreea, partid unic în această țară.

Data de 13 aprilie marchează accesul acestuia la funcția de prim președinte al Comisiei pentru Apărare Națională, organul suprem de decizie al regimului.

O posibilă lansare a unei rachete poate coincide totodată cu vizita la Seul, vineri, a secretarului de Stat american John Kerry și a secretarului general al NATO Anders Fogh Rasmussen.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cum arată Prințesa Kate Middleton acum, la 2 luni după ce a început chimioterapia. Unde...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei. Polițiștii l-au reținut și dus la audieri....
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Câte clase trebuie să ai ca să dai de permis în 2024?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
Vin vremuri îmbelșugate pentru aceste zodii. Își vor umple buzunarele
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Alexia Eram, elevă-model la școală: „Nu am chiulit niciodată”. Ce reguli stricte trebuia să respecte
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
O substanță din rodii ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
×