Philippe a devenit regele Belgiei

Philippe a devenit regele Belgiei
Publicat: 21/07/2013, 13:53
Actualizat: 21/07/2013, 13:53

Philippe de Belgique a devenit duminică în mod oficial al șaptelea rege al Belgiei, depunând jurământul constituțional în Parlament, după o oră și jumătate de la abdicarea tatălui său, regele Albert al II-lea, relatează AFP.

„Jur să respect Constituția și legile poporului belgian, să apăr independența națională și integritatea teritorială”, a declarat în mod solemn Philippe, în olandeză, franceză și germană, cele trei limbi naționale, devenind în mod oficial, la vârsta de 53 de ani, noul șef al statului.

„Îmi încep domnia cu voința de a mă pune în serviciul tuturor belgienilor”, a declarat noul rege, în primul său discurs susținut ca suveran, promițând totodată „să intensifice dialogul” cu cetățenii belgieni.

Depunerea jurământului a avut loc după exact 182 de ani de la depunerea jurământului de către Léopold I, pe 21 iulie 1831. Ceremonia s-a desfășurat în hemiciclul Camerei Reprezentanților, în fața deputaților și senatorilor reuniți.

Membrii familiei regale, fostul rege Albert al II-lea și fosta regină Paola, cei patru copii ai regelui Philippe, inclusiv noua prințesă moștenitoare Elisabeth, în vârstă de aproape 12 ani, și regina Mathilde au fost prezenți la ceremonie.

Philippe și Mathilde au parcurs, anterior, cele câteva sute de metri dintre Palatul Regal, unde Albert al II-lea a semnat la ora locală 10.45 (11.45, ora României) actul abdicării, și Parlament, la bordul unui automobil Mercedes 600 decapotabil, cu numărul de înmatriculare „1”, rezervat suveranului belgian, salutând o mulțime de câteva mii de persoane, sub un soare strălucitor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase