PLANUL SECRET al Greciei pentru revenirea la drahmă. Ce au pus la cale anumiți membri ai guvernului Tsipras

PLANUL SECRET al Greciei pentru revenirea la drahmă. Ce au pus la cale anumiți membri ai guvernului Tsipras
Publicat: 27/07/2015, 10:32

Este neclar cât de serios a examinat Executivul grec aceste planuri, atribuite fostului ministru al Energiei Panagiotis Lafazanis și fostului ministru al Finanțelor Yanis Varoufakis. Amândoi au fost remaniați luna aceasta. însă, în urma dezvăluirilor, partidele de opoziție s-au sesizat și cer explicații.

Dezvăluirile au apărut duminică, după o săptămână de speculații cu privire la alternativele la care se gândeau susținătorii aripii extremiste din Syriza față de prevederile dure ale planului de menținere a Greciei în zone euro, acceptate de către premierul grec Alexis Tsipras fără tragere de inimă.

Aproape un sfert dintre cei 149 de parlamentari ai partidului aflat la putere și-au exprimat revolta față de propunerile de a adopta măsuri de austeritate radicale în schimbul unor noi împrumuturi în valoare de 86 de miliarde de euro. Tsipras întâmpină dificultăți în a reuși să țină partidul unit.

Într-un interviu pentru ediția de duminică a ziarului RealNews, Lafazanis a declarat că a îndemnat Guvernul să recurgă la rezervele Băncii Greciei, o sfidare a Băncii Centrale Europene (BCE).

Lafazanis, liderul unei facțiuni extremiste din cadrul Syriza care a pledat pentru o revenire la drahmă, a declarat că acest lucru ar fi permis plata pensiilor și salariilor din sectorul public în cazul în care Grecia ar fi fost dată afară din zona euro.

„Principalul motiv al acestei (devalizări) ar fi fost supraviețuirea economiei și poporului grec, cea mai înaltă datorie pe care o are orice Guvern conform Constituției”, a spus el.

Într-un articol separat, ziarul conservator Kathimerini îl citează pe Varoufakis spunând că o mică echipă din cadrul Syriza a pregătit planuri pentru a copia online, în secret, coduri fiscale. Potrivit ziarului, „planul B” a fost conceput pentru a permite Guvernului să introducă un sistem de plată paralel, în cazul în care băncile ar fi fost închise.

Potrivit ziarului, în cadrul unei conferințe a investitorilor de pe 16 iulie, Varoufakis a declarat că parolele folosite de către greci pentru a-și accesa online conturile fiscale au fost duplicate în secret și folosite pentru a emite noi PIN-uri pentru fiecare contribuabil în parte, care să fie utilizate în tranzacții cu statul.

„Acest lucru ar fi creat un sistem bancar paralel, care ne-ar fi dat nouă o gură de aer, în timp ce băncile ar fi fost închise din cauza politicii agresive a BCE”, a declarat Varoufakis, potrivit acestei surse.

Varoufakis a demisionat luna aceasta pentru a facilita negocierile în vederea salvării Greciei. El se opune extrem de vocal, încă de atunci, acordului.

Potrivit planului secret. care potrivit ziarului ar fi fost conceput înainte ca Tsipras să fie ales în ianuarie, tranzacțiile prin sistemul paralel ar fi urmat să aibă loc nominal în euro, dar ar fi putut să fie schimbate extrem de ușor în drahmă.

Varoufakis a declarat pentru Daily Telegraph că citatele sunt exacte, dar că unele informații au fost răstălmăcite de presa greacă și făcute să arate ca și cum el ar fi complotat o revenire la drahmă de la bun început.

„Contextul tuturor acestor (dezvăluiri) este că ei vor să mă prezinte ca pe un ministru al Finanțelor escroc și să mă facă să fiu acuzat de trădare. Totul face parte dintr-o tentativă de anulare a primelor cinci luni (de guvernare) ale acestui Executiv și de aruncare a lor la coșul de gunoi al istoriei”, a spus el.

Adjunctul ministrului de Finanțe Dimitris Mardas a negat că Guvernul a discutat vreodată planuri de a scoate Grecia din zona euro. „Am spus în mod repetat că asemenea discuții nu au avut loc niciodată la nivelul politicii guvernului”, a declarat el pentru postul de telviziune Skai.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale