Poliția canadiană susține că atacatorul din Ottawa a acționat singur. PLUS: A apărut o imagine cu autorul incidentului armat

Poliția canadiană susține că atacatorul din Ottawa a acționat singur. PLUS: A apărut o imagine cu autorul incidentului armat
Publicat: 23/10/2014, 16:49

Ofițerul de poliție Marc Soucy a declarat că în prezent nu mai este căutat niciun alt atacator, iar ancheta este în desfășurare.

Atacatorul, Michael Zehaf-Bibeau, născut în 1982 și cunoscut poliției din Montreal și Vancouver, a fost ucis într-un schimb de focuri.

Michael Zehaf-Bibeau a crescut în estul Canadei, apoi a petrecut o perioadă în Libia, după care s-a mutat în vestul Canadei, potrivit prietenului său Dave Bathurst. Tatăl său, Bulgasem Zehaf, este un om de afaceri din Quebec care ar fi luptat în 2011 alături de rebelii din Libia. Mama sa, Susan Bibeau, este vicepreședintele unei divizii a Comisiei pentru Imigrație și Refugiați din Canada.

Bathurst a declarat că l-a cunoscut pe Zehaf-Bibeau la o moschee din Burnaby, în urmă cu trei ani. El a precizat că la început prietenul său nu părea să aibă opinii extremiste sau înclinații către violență, dar uneori prezenta o altă față, tulburătoare. Bathurst a explicat că Zehaf-Bibeau spunea uneori că „diavolul este după el” și „vorbea adesea despre prezența Shaytan (termen arab pentru diavoli și demoni) în lume”. „Cred că era bolnav mintal”, a subliniat acesta.

Premierul Stephen Harper l-a descris pe atacator drept un terorist și a promis „dublarea” eforturilor antiteroriste. El a calificat acest atac, care a avut loc la o zi după ce un alt bărbat convertit la islam a ucis un militar în Quebec, drept un complot inspirat de gruparea Stat Islamic, relatează BBC News Online.

La începutul lui octombrie, Canada a anunțat că intenționează să se alăture campaniei conduse de Statele Unite împotriva militanților SI în Irak. Cu toate acestea, nu există nicio confirmare oficială a unei legături directe între atacuri și gruparea SI sau noua campanie militară canadiană.

Zehaf-Bibeau ar fi fost desemnat drept „călător cu grad ridicat de risc” și i s-a confiscat pașaportul din cauza presupuselor lui simpatii jihadiste. Un utilizator de Twitter care a publicat o imagine despre care susține că îl înfățișează pe Zehaf-Bibeau susține că aceasta provine de pe un cont care are legături cu SI.

Imagine cu autorul atacului din Ottawa, postată pe un cont de Twitter afiliat grupului terorist SIIS

O imagine cu autorul atacului de la Ottawa a fost distribuită pe un cont de Twitter afiliat grupului terorist Stat Islamic în Irak și Siria (SIIS), informează site-ul de știri Breitbart.com.

„Prezentăm o imagine cu autorul atacului de la Ottawa”, a transmis joi dimineață contul de Twitter intitulat „Islamic Media”, afiliat grupului terorist Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant – SI/SIIS/SIIL), prezentând o fotografie a lui Michael Zehaf-Bibeau, un cetățean canadian convertit la islam.

„Islamul este o religie a dreptății, a drepturilor și îndatoririlor, nu o religie a păcii, toleranței, ciocolatei și tandreței”, precizează „Islamic Media”, prezentând și drapelul grupului terosit Stat Islamic.

La câteva ore după această postare, Twitter a închis contul numit „Islamic Media”.

Michael Zehaf-Bibeau, în vârstă de 32 de ani, a împușcat mortal un militar canadian, miercuri, la Memorialul eroilor din Ottawa, după care a deschis focul în sediul Parlamentului canadian, unde a fost neutralizat de agenții de securitate.

Potrivit unor surse americane, presupusul islamist se numește Michael Joseph Hall, dar a preluat numele Michael Zehaf-Bibeau după convertirea la mahomedanism.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Dușmani din cauza moștenirii. Copiii lui Adrian Păunescu se ceartă pe avere
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul