Poliția de frontieră comună a UE, aprobată de Parlamentul European

Poliția de frontieră comună a UE, aprobată de Parlamentul European
Eurodeputații au aprobat, miercuri, înființarea unui nou organism european care să protejeze frontierele externe ale UE și care să poată trimite rapid până la 1.500 de polițiști de frontieră din diferite state membre într-o țară care se confruntă cu un flux foarte mare de imigranți.

Înființarea noului organism european a fost aprobată miercuri în plen la Strasbourg de către Parlamentul European cu 483 de voturi pentru, 181 împotrivă și 48 de abțineri.

Organismul se va numi Agenția Europeană pentru paza de frontieră și de coastă (EBCG) și va putea disloca echipe rapide de intervenție, la cererea unui stat UE sau la solicitarea Consiliului European.

Această „poliție de frontieră comună” va putea fi activată la cererea unui stat membru, caz în care un plan operațional va fi pus la punct în maximum 5 zile, iar EBCG va oferi personalul și echipamentul necesar pentru aplicarea acestuia, informează Parlamentul European.

Dacă un stat membru nu ia măsurile propuse de EBCG sau dacă presiunea migranților afectează funcționează zonei Schengen, Comisia Europeană poate veni în fața Consiliului European cu o propunere de acțiune, iar Consiliul decide dacă este nevoie de trimiterea de trupe la granița respectivă. Planul respectiv trebuie însă agreat și de statul respectiv.

În cazul în care un stat membru se opune unei decizii a Consiliului de a disloca aceste trupe la granița sa, celelalte state UE pot introduce temporar controalele la propriile frontiere.

Noua legislație europeană trebuie aprobată de Consiliul European și va intra în vigoare la toamnă.

În decembrie 2015, în plină criză a refugiaților, Comisia Europeană propunea înființarea unei forțe de poliție de frontieră comune a UE, care să aibă în jur de 1.500 de membri și care să poată fi mobilizată rapid la frontierele externe ale UE, în cazul unei crize, așa cum este cea a imigranților și refugiaților. Decizia mobilizării acestor trupe la frontiera externă a UE, deci implicit la frontierele aflate în această poziție – precum Grecia, Italia, dar și România, Bulgaria sau Polonia – ar urma să se facă printr-o decizie centralizată la nivel european.

Statele naționale ar putea să răstoarne o astfel de decizie de mobilizare a acestor trupe, printr-o majoritate care să se opună prin vot.

Propunerea Comisiei Europene trebuia să fie avizată de Parlamentul European, lucru care s-a întâmplat astăzi, și urmează să fie votată în Consiliul European, de către liderii fiecărui stat membru al UE.

Proiectul a avut susținerea Franței și Germaniei, cele mai puternice voci la nivel de decizie europeană, dar și a Italiei, afectată de valurile de migranți, însă trezește suspiciuni în cazul Poloniei sau Greciei – țară care a refuzat mult timp să solicite ajutor european pentru a gestiona fluxul de imigranți cu care se confrunta.

Până în prezent, România, țară cu frontieră externă a UE, nu a exprimat un punct de vedere contrar. „România susține implementarea tuturor măsurilor necesare pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene și pentru garantarea securității interne, menținându-se, totodată, principiul libertății de circulație în interiorul Uniunii”, arăta un comunicat de presă al Guvernului.

Astfel, prin acest proiect, în cazul unei crize la o frontieră externă a UE, așa cum se întâmplă cu fluxul masiv de refugiați și imigranți dinspre Orientul Mijlociu, la granița Greciei, UE ar putea interveni rapid pentru a ține sub control situația, chiar dacă țara respectivă unde se află frontiera externă a UE s-ar opune sau nu ar considera necesară asistența.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Preotul Francisc Doboș, după ce Papa Francisc a declarat că susține căsătoriile gay: „A răspuns...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide