Politician de opoziție din Rusia, reținut de Poliție. Ce acuzații i se aduc

Politician de opoziție din Rusia, reținut de Poliție. Ce acuzații i se aduc
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28/06/2022, 14:15

Renumitul politician rus de opoziție Ilya Yashin a fost reținut luni la Moscova, au informat un avocat al opoziției opoziție și un jurnalist rus pe conturile lor de pe rețelele de socializare.

Irina Babloyan, jurnalist la postul de radio Ekho Moskvy, între timp închis, a spus că era cu Yashin atunci când acesta a fost reținut.

„Mă plimbam cu prietenul meu Ilya Yashin, în parc… Poliția a venit și l-a luat pe Ilya”, a transmis Babloyan pe Telegram.

Avocatul Vadim Prokhorov, care a reprezentat mai multe personalități din opoziția rusă, a mai spus că Yashin se află în custodia Poliției pentru o presupusă încălcare a ordinului unui ofițer de poliție.

„Nu mi se permite să vizitez Departamentul de Poliție Luzhniki (din Moscova) pentru a-l (vedea) pe Ilya Yashin, aflat în detenție”, a explicat avocatul pe pagina sa de Facebook.

Jurnaliștii străni nu au reușit să verifice informațiile din surse independente și nu a existat o confirmare oficială a reținerii din partea autorităților, potrivit Reuters.

Yashin, un aprig critic al războiului din Ucraina

Yașin, deputat municipal pentru districtul Krasnoselsky din Moscova, este un critic deschis al războiului pe care Kremlinul îl numește „operațiune militară specială”.

„Rămân în Rusia. Am mai spus și repet în continuare: rușii și ucrainenii nu ar trebui să se omoare între ei. Dacă voi ajunge în închisoare pentru discursuri împotriva războiului, voi accepta cu demnitate,” a scris Yashin pe Twitter pe 7 martie.

Arestarea lui Yashin este cea mai recentă dintr-o represiune mai amplă și de lungă durată împotriva oponenților Kremlinului. Politicianul de opoziție Aleksei Navalnîi este cel mai important critic al Kremlinului care a fost condamnat la închisoare. Acesta ispășește o pedeapsă de 11 ani și jumătate de închisoare.

De la începutul invaziei ruse din Ucraina, în februarie, mii de persoane au fost reținute după ce au protestat față de agresiune.