Polonia le plătește despăgubiri victimelor programului CIA de extrădări extrajudiciare

Polonia le plătește despăgubiri victimelor programului CIA de extrădări extrajudiciare
Publicat: 15/05/2015, 15:21
Actualizat: 28/08/2017, 16:50

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat termen Varșoviei să plătească despăgubirile până sâmbătă. Polonia este singura țară din lume condamnată pentru programul secret de arestări și extrădări extrajudiciare pe care Agenția Centrală americană de Informații (CIA) l-a operat în timpul lui George W. Bush în mai multe țări din lume după atentatele de la 11 septembrie 2001. Niciuna dintre celelalte țări suspectate că sunt implicate în program – Pakistanul, Thailanda, Lituania și România – nu au fost trase la răspundere.

Ministerul polonez de Externe a anunțat vineri că lucra la efectuarea plăților. Însă nici oficiali polonezi și nici Ambasada Statelor Unite de la Varșovia nu au spus unde se duc banii sau cum vor fi folosiți.

Deocamdată este neclar cum poate un guvern european să efectueze plăți către doi suspecți care au fost încarcerați ani de zile la Guantanamo Bay (Cuba), fără posibilitatea de a contacta lumea exterioară, scrie AP. Inclusiv avocații celor doi au fost reținuți în declarații, afirmând doar că banii nu vor fi utilizați pentru finanțarea terorismului.

Witold Waszczykowski, un parlamentar din cadrul opoziției poloneze, consideră pedeapsa nedreapră, argumentând că suspecții s-au aflat exclusiv în custodia oficialilor americani cât au stat în Polonia, în 2002 și 2003, și niciodată sub autoritatea poloneză.

„Eu cred că nu ar trebui să plătim, (că) nu trebuie să respectăm această decizie” a CEDO, a declarat Waszczykowski. „Nu este un caz între noi și ei (suspecți), (ci) este între ei și Guvernul Statelor Unite”, a apreciat el.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit în iulie că Polonia a încălcat drepturile suspecților Abu Zubaydah și Abd al-Rahim al-Nashiri prin faptul că a permis CIA să-i încarcereze și că nu a oprit „torturarea și (supunerea) la tratamente inumane și degradante” a celor doi.

CEDO a dispus ca Varșovia să-i plătească 130.000 de euro palestinianului Zubaydah și 100.000 de euro sauditului al-Nashiri, acuzat că a orchestrat atacul asupra USS Cole, în 2000, soldat cu moartea a 17 marinari americani.

Polonia a făcut apel împotriva hotărârii, în februarie, dar a pierdut. Ministrul de Externe Grzegorz Schetyna declara, la vremea respectivă, că Polonia „va respecta această hotărâre, deoarece suntem o țară care respectă legea”.

Hotărârea mai obligă Polonia să ceară garanții diplomatice Statelor Unite că nu-i va condamna pe suspecți la moarte, o solicitare pe care Varșovia a trimis-o acum câteva săptămâni. Este vorba. însă, despre un gest simbolic, deoarece un guvern străin nu poate impune un asemenea lucru Statelor Unite, scrie AP.

Decizia provoacă furie peste Atlantic. Tatăl unuia dintre marinarii uciși pe USS Cole, Jesse Nieto, afirmă că, în opinia sa, este nedrept ca un bărbat suspectat de uciderea fiului său, Marc, și celorlalți 16 marinari, să primească bani. El este nemulțumit și de faptul că CEDO exercită presiuni asupra Statelor Unite să nu-l execute.

Avocații celor doi suspecți au subliniat că niciunul dintre ei nu a fost găsit vinovat, că au fost torturați și că drepturile le sunt încălcate în continuare, în închisoarea militară de la Guantanamo în care sunt deținuți.

Al-Nashiri urmează să fie judecat de către o comisie militară și riscă pedeapsa capitală.

Abu Zubaydah a fost supus în mai multe rânduri simulări înecului, a fost amenințat cu moartea, a fost îmbăiat în gheață și deprivat de somn, între altele, potrivit unui raport publicat anul trecut de către Comisia pentru Informații din cadrul Senatului american. El se află în custodie din 2002, fără ca împotriva sa să fi fost formulate acuzații.

„Acest program secret de extrădări extrajudiciare a fost înființat de către CIA, dar nu ar fi putut să aibă loc fără colaborarea unor state ca Polonia”, declară Amrit Singh, un avocat din cadrul Open Society Justice Initiative, care l-a reprezentat pe al-Nashiri la CEDO. „Dacă state ca Polonia ar fi spus nu, nu s-ar fi aplicat tortura”, subliniază el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Exercițiul „extraordinar” care crește longevitatea și reduce riscul de atac de cord