Popularitatea lui Trump, în scădere continuă. Ce cred americanii despre implicarea Rusiei în alegerile din SUA

Popularitatea lui Trump, în scădere continuă. Ce cred americanii despre implicarea Rusiei în alegerile din SUA
Publicat: 16/07/2017, 22:24

În apropierea aniversării a jumătate de an de la instalarea în Biroul Oval, ratingul pozitiv al lui Trump a scăzut de la 42%, cât avea în luna aprilie, la 36%, iar procentul celor care dezaprobă prestația magnatului la Casa Albă a ajuns, în total, la 58%. Aproape toți nemulțumiții au exprimat un„dezacord puternic” față de modul în care omul de afaceri a știut să gestioneze situația de la Washington, adică un nivel care nu a fost atins în timpul foștilor președinți Bill Clinton și Barrack Obama, nemaiîntâlnit din al doilea mandat al lui George W. Bush.

Aproape jumătate (48%) dintre americani văd postura țării în lume ca fiind una slăbită în ultimele luni, în comparație cu cei 27% care susțin că SUA și-a întărit leadership-ul pe mapamond. Cu toate că unul dintre aspectele cu care Trump s-a promovat în campania electorală a fost capacitatea sa de a obține acorduri și înțelegeri care să avantajeze țara, majoritatea participanților la studiu susține că nu are încredere în abilitățile sale de a negocia cu liderii străini, cu atât mai puțin cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Doar puțin peste o treime dintre cetățenii Statelor Unite susțin că au încredere„într-o mare măsură” în șeful statului la acest aspect. În ceea ce privește întrebarea specifică referitoare la raporturile Trump-Putin, aproximativ 2 din 3 americani susțin că nu au mare încredere în președintele lor, iar 48% spun că nu au încredere în el„deloc”.

Percepțiile referitoate la rolul Rusiei în contextul alegerilor prezidențiale care au avut loc în 2016 și o posibilă intruziune în favoarea lui Donald Trump înclină mai ales în direcția ideii că ar fi existat o oarecare imixtiune, cu toate că, la fel ca în multe alte domenii, se remarcă o divizare foarte clară.

Astfel, 60% dintre americani consideră că Rusia a încercat să influențeze rezultatul alegerilor, față de 56% în aprilie. Circa 44% suspectează o interferență rusească și cred că Donald Trump a beneficiat de pe urma eforturilor depuse de Kremlin, iar aproximativ 4 din 10 persoane sunt de părere că membri ai echipei de campaniei a actualului președinte au ajutat intenționat Rusia să facă demersuri pentru schimbarea scorului la urne, cu toate că cifrele s-au schimbat doar sensibil față de primăvară.

Săptămâna trecută, presa americană a făcut publică informația potrivit căreia Donald Trump Jr. și alți doi membri din staff-ul de campanie al magnatului s-au întâlnit cu o avocată rusă sub promisiunea că vor obține informații compromițătoare despre Hillary Clinton, fiind înștiințați că acțiunea face parte dintr-un efort al guvernului rus de a-l ajuta pe Trump să ajungă la Casa Albă.

Întrebați despre această descoperire, mai mult de 6 din 10 americani au spus că întrevederea a fost nepotrivită, iar doar un sfert au considerat că nu e nimic în neregulă. În plus, 52% dintre cei chestionați sunt de părere că încearcă să împiedice investigațiile privind implicarea Rusiei pe această temă, față de 56% în iunie.