Prăbușirea turismului internațional ar putea duce la pierderi de 2.400 de miliarde de dolari economiilor lumii în 2021. Care sunt țările cele mai afectate și ce ar putea opri declinul

Prăbușirea turismului internațional ar putea duce la pierderi de 2.400 de miliarde de dolari economiilor lumii în 2021. Care sunt țările cele mai afectate și ce ar putea opri declinul
Revenirea turismului la nivelul din 2019 nu este așteptată mai devreme de anul 2023 / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 01/07/2021, 17:39

Economia globală ar putea pierde peste 4.000 de miliarde de dolari ca urmare a impactului pandemiei de COVID-19 asupra turismului, cumulat pentru 2020 și 2021. Țările cele mai afectate se estimează să fie cele în curs de dezvoltare, cu rate de vaccinare scăzute, potrivit celui mai recent raport global privind evoluția acestui sector.

Prăbușirea turismului internațional ca urmare a restricțiilor impuse pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 ar putea duce la o pierdere din Produsul Intern Brut global de peste 4.000 de miliarde de dolari în anii 2020 și 2021, conform unui raport al Conferinței ONU pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), prezenta împreună cu Organizația Mondială a Turismului (UNWTO).

Pierderea a fost estimată luând în calcul atât impactul direct al reducerii numărului de turiști asupra sectorului, cât și asupra ramurilor economice conexe.

Un miliard de turiști în minus în 2020

Raportul, lansat miercuri, arată că turismul internațional și sectoarele strâns legate au suferit o pierdere de aproximativ 2.400 de miliarde de dolari în 2020 din cauza impactului direct și indirect al scăderii abrupte a numărului de sosiri turistice internaționale.

Potrivit UNWTO acest număr a scăzut cu aproximativ 1 miliard, respectiv 73%, între ianuarie și decembrie 2020. Pentru primul trimestru din 2021, UNWTO estimează o scădere de 84%.

O pierdere similară de 2.400 de miliarde de dolari poate să apară și în 2021, avertizează raportul, care notează că revenirea sectorului turistic depinde foarte mult de ratele de vaccinare la nivel global.

Oficialii au subliniat nevoia unui efort global pentru creșterea ratei vaccinării, pentru a proteja lucrătorii și comunitățile și, astfel, pentru a permite reluarea turismuluu în siguranță. Implicit, arată raportul, aceasta este esențial pentru recuperarea joburilor și atragerea de resurse, mai ales în țările în curs de dezvoltare, dintre care multe sunt dependente de încasările din turismul internțional.

Care e legătura cu rata pe vaccinare

Astfel, potrivit raportului, cum ratele de vaccinarea sunt mai ridicate în unele țări decât în altele, pierderile din turism sunt reduse în majoritatea țărilor dezvoltate, dar înrăutățite în țările în curs de sezvoltare.

Ratele de vaccinare diferă de la țară la țară, pornind de la sub 1% din populație în unele cazuri, până la peste 60% în altele.

Conform raportului, vaccinarea asimetrică relevă lovitura economică puternică pe care a suferit-o turismul în țările în curs de dezvoltare, care însumează până la 60% din totalul pierderilor din PIB-ul global.

Se estimează că sectorul turistic își va reveni mai repede în țări cu rate mai ridicate de vaccinare, precum Franța, Germania, Elveția, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii.

Potrivit datelor One World in Data din 29 iunie, ratele de vaccinare, cu ambele doze, erau de 48.42% în Regatul Unit, 46,11% în SUA. 36,32 în Germania. 30,49% în Franța. În România, cu ambele doze s-a imunizat 23.49% din populație.

Experții nu se așteaptă la o revenire a sosirilor turistice internaționale la nivelul de dinainte de COVID-19 până în 2021 sau mai târziu, potrivti UNWTO. Cele mai mari bariere în calea redresării sunt restricțiile de călătorile, o gestionare redusă a răspândirii virusului, o încredere scăzută a călătorilor și un mediu economic precar.

Joi, 1 iulie, a intrat în vigoare Certificatul digital UE privind COVID-19, care va facilita călătoriile, permițându-le deținătorilor săi să fie exceptați de la restricții precum carantina.

Trei scenarii pentru 2021

O creștere a turismului internațional este estimată în a doua parte a acestui an, dar UNCTAD încă arată o pierdere cuprinsă între 1.700 și 2.400 de miliarde de dolari în 2021, comparativ cu nivelurile din 2019. Cifrele au la bază trei scenarii, care vizează numărul de sosiri turistice estimat, dar și ratele de vaccinare.

Astfel, în scenariul 1, cel mai pesimist, cu o reducere similară a numărului de sosiri ca în 2020, respectiv 75%, ar duce la pierderi de 2.400 de miliarde de dolari din PIB-ul global, dintre care 948 de miliarde încasări din turism.

În scenariul doi, cu o scădere de 63% a sosirilor, pierderea ar fi de 1.700 de miliarde de dolari, iar în scenariul 3, care ia în calcul și ratele de vaccinare, de 1.800 de miliarde de dolari. Acest ultim scenariu are în vedere o reducere de 75% a turismului în țări cu rate reduse de vaccinare și de 37%, în țări cu o rată relativ ridicată a imunizării, respectiv în principal țările dezvoltate și unele economii mai mici.

Per ansambul, potrivit UNWTO, țările în curs de dezvoltare au suportat cea mai mare parte a impactului asupra turismului, respectiv cele mai mari reduceri ale numărului de sosiri internaționale în 2020, estimate între 60% și 80%.

Cele mai afectate regiuni sunt nord-estul Asiei, sud-estul Asiei. Oceania, nordul Africii și sudul Asiei, în timp ce cele mai puțin afectate sunt nordul Americii, vestul Europei și Insulele Caraibe.

Câți turiști străini a pierdut România în 2020

Turismul românesc a înregistrat scăderi substanțiale în 2020, față de anul anterior, din cauza limitărilor impuse de pandemia de COVID-19, atât la capitolul cazărilor în unități turistice, ale înnoptărilor, dar și în ceea ce privește sosirile turiștilor străini și ale plecărilor din țară ale vizitatorilor români, arată datele Institului Național de Statistică pentru anul trecut.

Per ansamblu, din datele înregistate la punctele de frontieră, sosirile vizitatorilor străini în România au fost în anul 2020 de puțin peste 5 milioane, în scădere cu peste 60% faţă de anul precedent.

Numărul sosirilor turiștilor în structurile de cazare din România în anul 2020 a scăzut cu peste jumătate (52,3%) față de anul precedent, ajungând la 6,3 de milioane, față de aproape 13,3 milioane.

Majoritatea sosirilor în structurile de cazare (aproape 93%) în 2020 au fost ale turiștilor români, respectiv aproximativ 5,8 milioane, în timp ce ponderea turiștilor străini a fost de doar aproximativ 7%, adică aproximativ 453.000 de sosiri. Cifra este de aproape șase ori mai mică decât în anul anterior, când sosirile turiștilor străini erau de peste 2,6 de milioane, cu o pondere de aproximtativ 20% din total.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...