Premierul Canadei șochează din nou. Lecția pe care i-a dat-o unui reporter

Publicat: 16/04/2016, 13:36
Actualizat: 30/08/2016, 15:53

În timpul unei conferințe de presă, desfășurată, vineri, la Institutul Perimeter pentru Fizică Teoretică din Ontario, un reporter a crezut că îl pune în dificultate pe Trudeau când l-a rugat, pe ton sarcastic, să explice ce este un calculator cuantic. Prestația lui Trudeau i-a lăsat din nou pe toți cu gura căscată.

„Foarte simplu, în mod normal calculatoarele funcționează pe bază de….”, a început să explice premierul, în timp ce auditoriul a izbucnit în râs. „Nu, nu, nu mă întrerupeți”, a continuat el zâmbind.

„De regulă, calculatoarele procesează date în format binar, compuse din 0 și 1. Ceea ce noua tehnologie, de care întrebați, permite este procesarea dincolo de sistemul binar cu 0 și 1 a unei cantitați de informație mult mai complexă, care să fie codată într-un singur bit”, a punctat Trudeau.

Explicația plină de entuziasm a lui Trudeau a făcut furori în sală, cei prezenți ridicându-se de pe scaune și aplaudând frenetic. Printre aceștia se numărau fizicieni, fizicieni în devenire și reporteri. Martin Laforest, un expert în „quantum computing”, de la Universitatea Waterloo, a confirmat pentru Huffington Post acuratețea cu care Trudeau a explicat ce presupune noua tehnologie, despre care învățase în dimineața premergătoare conferinței.

„Nu mă lăsați să continui, altfel veți sta aici toată ziua, credeți-mă!”, a continuat Trudeau.

Premierul Canadei a vizitat institutul din Ontario pentru a anunța donația de 50 de milioane de dolari făcută instituției, care va fi eșalonată pe cinci ani.