Premierul canadian s-a vaccinat cu AstraZeneca. Justin Trudeau se află la prima doză (FOTO-VIDEO)

Premierul canadian s-a vaccinat cu AstraZeneca. Justin Trudeau se află la prima doză (FOTO-VIDEO)
Premierul canadian Justin Trudeau și soția sa, Sophie, s-au vaccinat cu AstraZeneca (FOTO: Twitter.com/JustinTrudeau)
Publicat: 24/04/2021, 15:27
Actualizat: 24/04/2021, 15:57

Premierul canadian Justin Trudeau (49 de ani) s-a imunizat, vineri, cu prima doză de vaccin anti-Covid, fiind vorba de AstraZeneca, serul care a creat multe controverse din cauza cazurilor rare, dar grave, de cheaguri de sânge raportate în mai multe ţări.

Premierul a mers îmbrăcat în costum şi cravată, alături de soția sa, Sophie, la o farmacie din Ottawa, Justin Trudeau, 49 de ani, s-a dezbrăcat în faţa camerelor de cămaşa sub care îşi pusese un tricou pentru a facilita vaccinarea, notează Agerpres.

Întrucât (provincia-n.r.) Ontario a invitat persoanele de 40 de ani şi peste să primească vaccinul AstraZeneca în farmacii, acum este rândul nostru”, declarase anterior într-o conferinţă de presă.

Momentul a fost filmat și postat pe rețelele de socializare, iar după imunizare a vorbit și cu presa, dar a avut un mesaj și în timpul vaccinării.

„Sunt foarte fericit”, i-a spus el asistentei medicale care i-a administrat vaccinul deasupra unui tatuaj de pe braţul stâng.

Este o uşurare să ştim că acest gest simplu te ajută să te protejezi pe tine, dar mai ales la protejarea celor pe care îi iubim în jurul nostru”, a afirmat, apoi, Justin Trudeau în faţa reprezentanţilor presei.

Soţia sa, Sophie Grégoire Trudeau, a contractat COVID-19 în martie 2020, obligându-l pe premierul canadian să intre în carantină la reşedinţa sa din Ottawa. Ulterior, aceasta s-a vindecat fără alte probleme de sănătate.

„Astăzi (vineri-n.r.), eu și Sophie ne-am bucurat să ne facem vaccinul! Și vă încurajăm să vă vaccinați când vă vine rândul. Suntem datori față de noi, de cei dragi, și de lucrătorii noștri din linia întâi – inclusiv față de cei care administrează aceste vaccinuri. Fac o treabă atât de importantă, iar noi nu le putem mulțumi suficient. Pentru oricine ai face asta, acordă-ți o secundă și află cum, când sau unde îți poți face injecția”, a scris premierul canadian, pe Facebook, alături de dovada video a vaccinării.

Cel mai bun vaccin este primul care vi se oferă. Dacă este şi rândul vostru, vă invit să vă faceţi o programare cât mai curând posibil”, scria el, joi seară, pe Twitter.

Majoritatea provinciilor canadiene au extins în această săptămână accesul la vaccinul AstraZeneca pentru persoanele de peste 40 de ani, care până atunci fusese rezervat celor în vârstă de cel puţin 55 de ani.

Însă,vineri după-amiază, Comitetul Știinţific care consiliază Ministerul canadian al Sănătăţii i-a recomandat acestuia din urmă să reducă acest prag de vârstă la peste 30 de ani.

Studiu: O singură doză de vaccin anti-Covid reduce riscul de infecție la toate grupele de vârstă

Șansele de a fi infectat de Covid au scăzut brusc după administrarea primei doze de vaccinuri AstraZeneca sau Pfizer, a constatat un studiu din Marea Britanie, relateză BBC.

Vaccinurile au funcționat la fel de bine la vârste de peste 75 de ani și în situații unde s-au întâlnit condiții de sănătate subiacente.

Studiul oferă dovezi suplimentare din lumea reală că vaccinurile utilizate în Marea Britanie pentru a proteja împotriva Covid-19 sunt eficiente în protejarea oamenilor împotriva infecțiilor cu coronavirus.

În primul studiu, persoanele care fuseseră vaccinate cu o singură doză de vaccinuri Oxford-AstraZeneca sau Pfizer-BioNTech au fost cu 65% mai puțin susceptibile de a avea o nouă infecție Covid.

Pandemia COVID-19 s-a sfârșit în Marea Britanie. Specialist: „A trecut de la o pandemie la o situație endemică”

Vaccinarea reduce cazurile simptomatice de infectare cu SARS-CoV-2 cu până la 90%, arată datele unui studiu. Astfel, răspândirea virusului a ajuns la niveluri „endemice” controlabile. În acest context, experții în sănătate au transmis că Marea Britanie nu se mai află în pandemia COVID-19.

În primul studiu amplu din lumea reală a impactului vaccinării asupra populației generale, cercetătorii au descoperit că vaccinarea anti-COVID-19 are un impact major asupra reducerii atât a cazurilor simptomatice, cât și a celor asimptomatice, potrivit The Telegraph.

Sarah Walker, profesor de Statistică Medicală și Epidemiologie la Oxford și anchetator șef al Biroului de Statistică Națională – Sondaje privind infectarea cu SARS-CoV-2, a declarat că Marea Britanie „a trecut de la o pandemie la o situație endemică” în care virusul circulă la un nivel scăzut, la un nivel destul de controlabil în comunitate.

  • FOTO: Twitter.com/JustinTrudeau
  • VIDEO: Facebook.com/JustinPJTrudeau
Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”