Premierul ceh și-a anunțat demisia. Bohuslav Sobotkama a avut un conflict cu ministrul de Finanțe

Premierul ceh și-a anunțat demisia. Bohuslav Sobotkama a avut un conflict cu ministrul de Finanțe
Publicat: 02/05/2017, 16:28
Actualizat: 16/04/2018, 16:47

Sobotka a anunțat că îi va înmâna demisia președintelui Milos Zeman în cursul săptămânii, decizia reprezentând în același timp și retragerea actualului guvern din Cehia.

Membrii coaliției tripartite trebuie să ajungă la un acord privind un cabinet care să guverneze până la alegerile programate pentru luna octombrie sau să convină asupra alegerilor anticipate.

Bohuslav Sobotka susține că există suspiciuni întemeiate potrivit cărora ministrul de Finanțe, Andrej Babis, al doilea cel mai bogat om de afaceri din Cehia, a evitat să plătească taxe în trecut și nu a explicat situația în mod corespunzător. Babis a negat acuzațiile.

„Nu mai pot să-mi asum responsabilitatea în calitate de prim-ministru privind această situație. Am luat singura măsura rezonabilă în acest moment, și anume demisia guvernului”, a declarat Sobotka.

Andrej Babis este liderul formațiunii de centru ANO, care este favorită să câștige alegerile parlamentare din octombrie. Prin urmare, Babis are mari șanse să fie viitorul premier al Cehiei.