Credincioșii catolici au fost luați prin surprindere de moartea suveranului pontif, a împărtășit pentru Gândul preot paroh Ieronim Iacob, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano – Catolice de București pentru Vicariatul de Dobrogea, care a aflat alături de ei trista veste chiar în timpul liturghiei.
Enoriașii și oaspeții aflați duminică la hramul Bisericii Romano – Catolice din Techirghiol, Constanța, au aflat chiar în timpul liturghiei de decesul suveranului pontif.
Papa Francisc a murit, luni, în a doua zi a Paștelui catolic, anunță oficiali de la Vatican, în contextul în care Suveranul Pontif, în vârstă de 88 de ani, era grav bolnav.
„Am aflat cu tristețe, desigur, pe plecarea Papei Francisc în casa Tatălui tocmai în timpul sfintei liturghii. Mă aflam împreună cu preoții parohiei și cu Arhiepiscopul Mitropolit de București Aurel Percă la bisericuța noastră din Techirghiol, fiind și hramul, praznicul, acestei biserici, Sfântul Konrad. Și în timpul Sfintei Liturghii Arhiepiscopul Aurel a făcut un moment de pauză și a anunțat credincioșii – erau prezenți credincioși din Constanța, din Agigea, din satele dimprejur, dar și oaspeți de la București – i-a anunțat de trista veste”, a povestit preotul Ieronim Iacob.
Sfântul Konrad (Conrad) din Parzham (1818-1894), a fost călugăr capucin, sărbătorit pe 21 aprilie, patron al bisericii romano-catolice din orașul Techirghiol.
„Sigur că a fost un moment de surprindere, un moment când tot s-a oprit. Am continuat sfânta liturghie, iar în final ne-am rugat pentru odihna sa veșnică. I-am cerut Bunului Dumnezeu să-l primească cât mai curând în rând cu sfinții și cu drepții săi, să îl răsplătească pentru tot binele pe care l-a făcut bisericii și umanității în general”, a împărtășit preotul.
Protul Ieronim Iacob este cel care avea misiunea în cadrul liturghiei pontificale să facă pomenirea pentru Papă, care se face la orice liturghie: „Să ne rugăm pentru Papa nostru Francisc”, dar cu această tristă ocazie, pentru prima dată, în loc pomenească numele Papei, a folosit locuțiunea: „Să ne rugăm împreună cu Colegiul cardinalilor”, cei care preiau conducerea Bisericii Catolice. „Sigur, a fost o emoție în glas, nu aflasem decât de câteva minute că Papa Francisc a murit”, spune Ieronim Iacob.
La agapa frățească, organizată cu mult timp înainte, credincioșii nu s-au bucurat pe deplin de acestă zi frumoasă și plină de soare și bucurii și cântări specifice. „Am putut vedea o urmă de tristețe pe chipurile credincioșilor și e normal să fie așa, că ne-a părăsit acela care era pe conducătorul bisericii, păstorul suprem”, mărturisește preotul.
Faptul că a murit în ziua de Paște nu are o semnificație anume în ritul catolic, ci este o credință populară că „oamenii buni sunt chemați de Domnul în zile de sărbătoare”.
„Nu e ceva de credință, este o credință populară și sigur că este și un semn: pe cine îl iubește Domnul îl încearcă, dar îl și răsplătește. Și Papa Francisc a fost încercat din multe puncte de vedere, dar iată că a fost și răsplătit, putem afirma, chemându-l Domnul acasă tocmai în această zi de sărbătoare”, a explicat preotul paroh la întrebarea reporterului Gândul.
Urmează înmormântarea, o perioadă de doliu, apoi procedura complexă pentru alegerea unui nou papă, România neavând un cardinal elector.
Colegiul Elector este format, conform canoanelor Bisericii Catolice, din înalți prelați care au vârsta de sub 80 de an. Astfel, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, Întâistătătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, nu va participa la conclavul pentru alegerea unui nou papă, dat fiind că are 93 de ani împliniți.
„Întâi de toate sunt funeraliile, înmormântarea papei, până atunci o tăcere plină de respect pentru Papa Francisc. Noi îi îndemnăm pe credincioși la rugăciune, cum vă spuneam deja la sfârșitul liturghiei ne-am rugat, iar zilele următoare vom continua să facem liturghii speciale pentru odihna lui veșnică. După înmormântare, cardinalii electori se vor întruni în conclav, forul în care se face alegerea papei. Noi, din câte știu, eu nu avem în România un cardinal elector. Avem un cardinal la Blaj, dar are o vârstă venerabilă și cu siguranță nu va intra în conclav. Cu siguranță că la Roma, la înmormântare, vor fi episcopi din țară, vor pleca la înmormântare. Nu știu să vă spun care, câți, va stabili conferința episcopală. Însă în conclav noi nu avem reprezentanți” a explicat preotul.
„Există o legislație foarte bine pusă la punct în ceea ce privește alegerea papei, se vor retrage în liniște și după momente de rugăciune, se va proceda la acele sesiuni de vot. Momentul în care va ieși fumul alb de pe hornul de la Vatican, hornul Capelei Sixtine, pentru că acolo se vor retrage cardinalii, în acel loc plin de semnificație, de artă, când va ieși fumul alb, atunci clopotele vor bate și creștinătatea va ști care este succesorul marelui Papă Francisc”, a conchis preotul Ieronim Iacob.
Sursa foto: Profimedia
CITEȘTE ȘI:
A murit Papa FRANCISC /Suveranul Pontif avea 88 de ani