Presa americană : John Kerry participă la negocieri secrete pentru salvarea Acordului nuclear iranian

Presa americană : John Kerry participă la negocieri secrete pentru salvarea Acordului nuclear iranian
Publicat: 05/05/2018, 12:57
Actualizat: 28/03/2019, 20:05

Potrivit surselor citate, John Kerry s-a întâlnit recent, la sediul ONU din New York, cu ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, în efortul de a salva Acordul nuclear la semnarea căruia a contribuit în calitatea de secretar de Stat al Administrației Barack Obama.

De asemenea, John Kerry s-a întâlnit cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, și a discutat prin telefon cu Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate. Fostul secretar de Stat american a avut întrevederi și cu președintele Franței, Emmanuel Macron, atât la Paris, cât și la New York.

John Kerry a refuzat să facă vreun comentariu public pe această temă. Campania de lobby se desfășoară în culise tocmai pentru a se evita o reacție a președintelui Donald Trump, explică publicația The Boston Globe.

„Este un fapt neobișnuit ca un fost secretar de Stat să se implice în politica externă în acest mod, ca diplomat în funcție, aproape ca un negociator. Sigur că foștii secretari de Stat mențin legăturile cu liderii străini, așa cum trebuie, dar se întâmplă foarte rar să fie pe teme atât de specifice, mai ales imediat după încheierea mandatului”, explică Michael O”Hanlon, analist la Institutul Brookings.

Rusia consideră inacceptabilă modificarea Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul și, în cazul în care președintele SUA Donald Trump va decide ieșirea din acest tratat, Administrația Vladimir Putin va bloca prelungirea sancțiunilor contra Teheranului, a avertizat Ministerul rus de Externe. Rusia își va onora angajamentele în cadrul Acordului cu Iranul atât timp cât alte țări vor proceda în mod similar, a declarat vineri Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. Administrația Vladimir Putin nu va accepta modificarea Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, a subliniat reprezentantul Ministerului rus de Externe, avertizând că, în cazul în care președintele SUA Donald Trump, va decide ieșirea din acest tratat, Rusia va bloca prin veto, în Consiliul de Securitate ONU, prelungirea sancțiunilor împotriva regimului de la Teheran.

Uniunea Europeană și Rusia insistă pentru menținerea Acordului nuclear iranian.

Iranul și marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington și Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecții inopinate. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecție, o comisie de arbitraj formată din reprezentanți iranieni și ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecții ar putea oferi Teheranului timp să mușamalizeze eventualele nereguli pâna la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menținerea sancțiunilor privind rachetele pentru încă opt ani și a embargoului privind armele pentru cinci ani. În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restabilirea sancțiunilor în termen de 60 de zile.

Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală și semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian. În acest context, președintele SUA, Donald Trump, a semnalat intenția de a nu prelungi participarea SUA la acest acord, decizia urmând să fie anunțată pe 12 mai.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce salariu are o farmacistă de la Dr. Max sau Catena, acum, în 2024. De...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
A murit o MARE DOAMNĂ a presei din România. A plecat la Ceruri, spre Lumină
Toni Iuruc se reinventează după divorțul de Halep. Ce mai face omul de afaceri
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Madonna a avut cei mai mulți participanți la un concert din istorie