Presa britanică are trei zile la dispoziție pentru a susține planurile guvernului de a înființa o nouă instituție de reglementare a mass-media

Presa britanică are trei zile la dispoziție pentru a susține planurile guvernului de a înființa o nouă instituție de reglementare a mass-media
Publicat: 08/10/2013, 21:03
Actualizat: 29/07/2014, 19:27

Guvernul lui David Cameron dă presei britanice trei zile pentru a-i susține planurile de înființare a unui organism independent de reglementare, al cărui cadru a fost trasat printr-un acord politic și fără consultarea mass-media în luna martie, anunță The Guardian.

Termenul de trei zile vine după ce ministrul Culturii, Maria Miller, a respins propunerea breslei pentru crearea noului organism de reglementare a presei britanice, pe motiv că nu ar fi fost suficient de independent. Decizia cabinetului englez de a merge mai departe cu propriul plan de înființare a acestei instituții prin cartă regală (ceea ce înseamnă că statutul său nu va putea fi modificat decât cu o majoritate de două treimi în fiecare dintre cele două camere ale Parlamentului britanic) readuce cele două părți – presa și partea politică – în situația inițială, în care mass-media ar putea decide să ignore noul organism de reglementare și să meargă mai departe cu propriile organisme.

Miller a mai explicat că propunerile industriei mass-media nu respectau „principiile fundamentale” ale raportului întocmit anul trecut de Comisia Leveson, care a fost creată ca urmare a scandalului interceptărilor telefonice din presa britanică. Această comisie a propus, în raportul care analiza condițile din breaslă ce au făcut posibile unele dintre cele mai mari derapaje din istoria jurnalismului european, înființarea unui nou organism de supraveghere a presei. Argumentul Comisiei este că vechea Press Complaints Commission și-a dovedit ineficiența.

„Propunerile (partidelor, n.red.) pe care le analizăm acum sunt menite să ajute publicul, dar și să garanteze libertatea presei, pe care o prețuim atât de mult”, a mai declarat Maria Miller. Citiți aici toată declarația ministrului britanic al Culturii

Versiunea finală a textului care urmează să fie supus la vot în 30 octombrie va fi publicată vineri, 11 octombrie.

Acord politic la 3:00 dimineața

Decizia de a pregăti, printr-un acord politic la 3:00 dimineața, cadrul legal al unui nou organism de reglementare a presei britanice a stârnit un scandal uriaș în rândul industriei, după cum gândul a relatat AICI.

„Este uimitoare maniera secretă în care partidele politice au luat această decizie, fara ca presa să afle – și nu vorbesc aici de jurnaliști, ci de șefii editoriali ai marilor ziare”, a subliniat, în martie, pentru gândul Ioana Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent din România. „Este escaladarea unei neîncrederi tot mai acerbe în capacitatea presei de a se redresa de una singură, dar și expresia unei dorințe tot mai puternice de a controla presa”, a adăugat Avădani.

În replică la modalitatea în care s-au pus temeliile noii instituții, jurnaliștii și publisher-ii au amenințat, și este de așteptat să o facă din nou, acum că le-au fost respinse propunerile, că vor boicota noua structură.

Noul organism va avea puterea de a impune presei britanice publicarea de drepturi la replică și corecții. De asemenea, poate da amenzi de până la 1 milion de lire, după cum a explicat, tot în luna martie, premierul David Cameron, într-un discurs susținut în Parlament. Press Complaints Commission (PCC), pe de altă parte, nu putea aplica astfel de sancțiuni. Există o altă diferență notabilă între cele două organisme: PCC era un organism al breslei, pe când în noua instituție de monitorizare reprezentanții mass-media nu vor mai avea dreptul de veto în privința componenței.

O altă noutate deosebit de importantă pe care o aduce noul organism de reglementare a presei britanice este că el afectează puternic și blogurile, dar și agregatoarele de știri precum Huffington Post UK, care devin expuse proceselor de defăimare și riscă amenzi foarte mari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului