Președintele Bundesbank nu crede că BCE va reduce dobânda de referință în viitorul apropiat / ”Trebuie să revenim la stabilitatea prețurilor”

Președintele Bundesbank nu crede că BCE va reduce dobânda de referință în viitorul apropiat / ”Trebuie să revenim la stabilitatea prețurilor”
Publicat: 17/11/2023, 17:50

Banca Centrală Europeană (BCE) probabil nu va reduce dobânda de referință în viitorul apropiat, afirmă Joachim Nagel, președintele Băncii centrale a Germaniei (Bundesbank), refuzând să excludă posibilitatea unor noi majorări, deși mediile financiare se așteaptă la relaxarea politicii monetare în 2024, în contextul încetinirii activităților economice.

”Costurile de împrumut trebuie menținute la un nivel ridicat o perioadă suficientă. Este imposibil de anticipat exact cât va fi de lungă această perioadă, dar este foarte improbabil să se încheie curând”, a declarat vineri Joachim Nagel, președintele Băncii centrale a Germaniei (Bundesbank) și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, într-un discurs rostit la Frankfurt.

Joachim Nagel a subliniat că în acest moment nici măcar nu este clar dacă dobânzile BCE au atins nivelul maxim, în contextul în care rata inflației din zona euro, care a scăzut până la 2,9%, ar putea fi afectată din nou de șocuri geopolitice.

”Pentru a evita daunele economice cauzate de persistența pe termen lung a unei inflații prea mari, trebuie să revenim la stabilitatea prețurilor. În acest moment, este prea devreme să declarăm victoria față de inflație”, a argumentat Joachim Nagel, conform agenției Bloomberg.

Însă mediile financiare se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să reducă dobânda de referință în 2024, pentru a proteja economia zonei euro și a Uniunii Europene de încetinirea în mod substanțial al activităților economice.

Banca Centrală Europeană (BCE) are obiectivul atingerii, pe termen mediu, a unei inflații de 2,0%, astfel că a majorat semnificativ dobânda de referință în ultimul an și jumătate, oprind de curând seria majorărilor. Christine Lagarde, președintele BCE, a semnalat recent că actualul nivel al dobânzii de referință ar putea fi menținut ”câteva trimestre”, în eforturile de stabilizare a inflației. La rândul său, Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene (BCE), a avertizat recent că zona euro s-ar putea confrunta din nou cu o creștere temporară a inflației. ”Inflația este semnificativ mai scăzută, dar încă este de așteptat să rămână la un nivel ridicat prea mult timp. (…) Ne așteptăm la o creștere temporară a inflației în următoarele luni, în condițiile în care efectele de bază ale majorării puternice a prețurilor la energie și alimente în toamna anului 2022 nu au fost incluse în calculele pentru acest an. Dar, pe termen mediu, observăm continuarea procesului general al scăderii inflației”, a afirmat Luis de Guindos.

În octombrie, Banca Centrală Europeană a întrerupt seria majorărilor dobânzii. Principalele componente ale dobânzii de referință – instrumentul depozitelor, instrumentul marginal de creditare și principalele operaţiuni de refinanţare rămân la nivelurile de 4,00%, 4,50% şi 4,75%.

Foto: Profimedia

Citește și: Acord politic la nivelul Uniunii Europene pentru contracararea traficului cu deșeuri / Transporturile vor fi verificate riguros

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Compania Philips plătește 1,1 miliarde de dolari din cauza unui dispozitiv care ar fi cauzat...