Președintele Iranului critică statele arabe care au semnat acorduri cu Israelul: „Sunt slugi ale SUA”

Redactor:
Andrei Vacaru
Președintele Iranului critică statele arabe care au semnat acorduri cu Israelul: „Sunt slugi ale SUA”
Președintele Iranului critică statele arabe care au semnat acorduri cu Israelul: „Sunt slugi ale SUA”. Sursa foto: Shutterstock

Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a lansat miercuri o serie de critici dure la adresa Emiratelor Arabe Unite și a Bahrainului după ce aceste două țări arabe au decis să semneze cu Israelul acorduri privind normalizarea relațiilor.

Reacția liderului de la Teheran vine în contextul în care cele două țări arabe au decis stabilirea de relații diplomatice cu Israelul cu scopul de a contracara influența tot mai mare a Iranului în Orientul Mijlociu.

„Unde este arabismul vostru, unde vă sunt îngrijorările cu privire la crimele israeliene în Palestina, unde vă este compasiunea pentru fraţii voştri palestinieni?”, a întrebat retoric Rouhani într-un comunicat citat de Agerpres.

Totodată, Rouhani a catalogat Emiratele Arabe Unite și Bahrainul ca fiind „slugi ale Statelor Unite” și acuză cele două țări că au pus în pericol securitatea din întreaga regiune.

Declarațiile președintelui iranian vin în contextul în care miniștrii de Externe din cele două țări arabe au parafat la Washington stabilirea de relații diplomatice cu Israelul în prezența premierului acestei țări, Benjamin Netanyahu și a președintelui Statelor Unite, Donald Trump.

În urma acestor acorduri, cel mai probabil Israelul își va suspenda planul de anexare a unor regiuni din Cisiordania.

Palestinienii susțin că cele două țări arabe „au înfipt un cuțit în spate” poporului palestinian atunci când au semnat acordurile cu Israelul fără a aștepta crearea unui stat palestinian.

Bahrainul, a patra țară arabă care stabilește relații diplomatice cu Israelul

Bahrainul este a patra țară arabă care ajunge la un astfel de acord cu Israelul, după Egipt, Iordania și Emiratele Arabe Unite.

Totodată, marți, în timpul ceremoniilor de semnare a acordurilor, Donald Trump a anunțat că „cinci sau șase” state arabe vor semna „în curând” acorduri de normalizare a relațiilor cu Israelul, pe modelul Emiratelor Arabe Unite și Bahrainului.

Bahrainul a anunțat stabilirea de relații diplomatice cu Israelul, pe modelul Emiratelor Arabe Unite, o mișcare criticată în principal de către palestinieni.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat și el această decizie pe Twitter, după ce a discutat prin telefon cu regele Bahrainului, Hamad bin Isa Al Khalifa și cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

Luna trecută, o altă țară din Golful Persic, Emiratele Arabe Unite, a fost de acord să normalizeze relațiile cu Israelul în urma unor negocieri mediate de către Statele Unite. Acordul în acest sens urmează să fie semnat pe 15 septembrie în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Casa Albă, în prezența lui Donald Trump.

Palestinienii s-au declarat dezamăgiți de decizia Bahrainului, temându-se că aceasta va slăbi și mai mult poziția țărilor arabe privind teritoriile palestiniene.

Un comunicat transmis în numele conducerii teritoriilor palestiniene a condamnat acordul, pe care l-a descris ca fiind o trădare față de cauza palestiniană.

Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
FOTO. Anamaria Ferentz, apariţie hot! Are peste 40 de ani, dar arată ca la 20...
ADIO, Crăciun și Revelion! DECIZIA a fost luată, documentul a fost semnat! TOȚI românii vor...
Lidia Buble se gândește la împăcare. Ce i-a transmis lui Răzvan
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Gabriela Firea, dată afară din curtea partidului condus de Traian Băsescu. Dezvăluiri uluitoare ale fostului...
Trupele nord-coreene au ucis un oficial sud-coreean apoi au ars cadavrul, spune Seulul
Virusologul șef al Germaniei anunță când se va sfârși pandemia
Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
O femeie a luat decizia să-și schimbe RELIGIA. Nu bănuia nicio clipă că va ajunge...
Ce ASCUND visele şi sexualitatea reprimată
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
Decizia este semnată. A ajuns la Monitorul Oficial. Când se închid școlile
Este DOLIU uriaş în lumea muzicii: Celebra cântăreaţă a murit
Hemoroizi sau cancer? Care sunt simptomele îngrijorătoare
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide