Președintele PPE, Joseph Daul: Încă sunt multe de făcut în ceea ce privește statul de drept în România. Reding mi-a spus că MCV-ul rămâne – CORESPONDENȚĂ GÂNDUL DIN STRASBOURG

Președintele PPE, Joseph Daul: Încă sunt multe de făcut în ceea ce privește statul de drept în România. Reding mi-a spus că MCV-ul rămâne - CORESPONDENȚĂ GÂNDUL DIN STRASBOURG
Publicat: 15/04/2014, 16:15
Actualizat: 16/04/2014, 08:55

Președintele grupului Popularilor Europeni (PPE) din Parlamentul UE, Joseph Daul, a apreciat, marți, în sesiunea plenară de la Strasbourg, că este nevoie de o mai bună monitorizare a respectării statului de drept și a independenței justiției în țări precum România, unde „încă sunt multe de făcut” la acest capitol.

„Au existat numeroase probleme în ultimii cinci ani și cred că este cazul să luăm în calcul un „Six Pack”* (…). Încă sunt multe de făcut în ceea ce privește statul de drept și justiția din România, Bulgaria și Slovenia. Nu e o critică, dar trebuie să facem mult mai mult pentru monitorizarea justiției”, a spus Daul, în ultima lui conferință de presă din această legislatură. VIDEO AICI

Rugat de gândul să detalieze la ce fel de probleme privind justiția din România a făcut trimitere, Daul a nuanțat, limitându-se la a aminti un subiect pe marginea căruia a comentat foarte mult în ultimii doi ani: suspendarea președintelui Traian Băsescu (membru al aceleiași familii politice europene), în 2012.

De asemenea, Daul, care ste în același timp și președintele PPE, a precizat că s-a referit, în comentariul lui, la felul în care sistemul judiciar funcționează în diverse state membre. „Uitați-vă, însă, la ceea ce s-a întâmplat în România cu nerespectarea regululilor privind suspendarea președintelui. Încă sunt multe probleme. Trebuie să vă uitați la sistemul judiciar și la statul de drept din Croația – acesta este un exemplu cum să lucrezi la reforma justiției. Nu politicienii trebuie să intervină aici. Sistemul judiciar trebuie să asigure respectarea statului de drept în Europa, asta foarte important. Trebuie să avem un Six Pack pentru justiție”, a explicat francezul.

„Trebuie să facem tot ce putem pentru a ne asigura că statul de drept este respectat în toate țările membre”, a adăugat el.

Întrebat dacă Mecanismul de Cooperare și Verificare nu este suficient pentru monitorizarea justiției în România și Bulgaria, Daul a spus că a vorbit marți dimineață cu Viviane Reding, comisarul european pentru Justiție și vicepreședintă a Comisiei: „Mi-a spus că aceste rapoarte de monitorizare vor continua. Să sperăm că va fi suficient”. Totuși, a conchis el, e nevoie să existe un plan mai amplu pentru monitorizarea respectării statului de drept și a justiției în țările membre.

Președintele Traian Băsescu a comentat, zilele trecute, în contextul vizitelor de rămas-bun efectuate de mai mulți ambasadori, efectele benefice ale MCV. Astfel, șeful statului „amintit că instrumentul creat de Comisia Europeană a avut un rol pozitiv în generarea progreselor înregistrate pe linia combaterii corupției și a independenței justiției, dar, în același timp, că acesta trebuie să rămână în limitele caracterului său preponderent tehnic, cu o sferă de acțiune clar delimitată, care nu trebuie să împieteze asupra continuării procesului de aprofundare a integrării țării noastre în Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale. „În mod concret, președintele României, domnul Traian Băsescu, a atras atenția asupra evoluțiilor din ultima perioadă, când unele state membre au utilizat MCV ca un instrument politic de obstrucționare a accesului României la Spațiul Schengen în condițiile în care au primit calificative pozitive toate instituțiile vizate (Direcția Națională Anticorupție, Agenția Națională de Integritate, Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea Constituțională)”, a mai transmis Palatul Cotroceni.

Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) este un instrument european care conține mai multe criterii privind reforma justiției și lupta anticorupție din România și Bulgaria, odată cu aderarea la UE.


*în cazul Pactului de Creștere și Stabilitate consolidat, Six Pack-ul a fost un set de măsuri legislative de consolidare a supravegherii economice și bugetare în zona euro; în cazul justiției, un Six Pack ar viza o serie de acte legislative al căror scop va fi o mai bună monitorizare a situației justiției și statului de drept în UE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...