Președintele turc a anunțat că a început ofensiva în nordul Siriei / UE somează Turcia să oprească urgent operațiunea / Congresul SUA îl amenință pe Erdogan | LIVE TEXT

Redactor:
Lacramioara Ivaz
Președintele turc a anunțat că a început ofensiva în nordul Siriei / UE somează Turcia să oprească urgent operațiunea / Congresul SUA îl amenință pe Erdogan | LIVE TEXT
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat, miercuri, lansarea oficială a ofensivei asupra Siriei, vizând forțele kurde din nordul teritoriului sirian, relatează site-ul postului BBC.

ORA 21:00 Uniunea Europeană somează Turcia să oprească urgent operațiunea militară din Siria

Uniunea Europeană a somat, miercuri seară, Turcia să înceteze urgent ofensiva militară în nordul Siriei, denunțând inițiativa „unilaterală” a Administrației Recep Tayyip Erdogan, relatează cotidianul Le Figaro.

Citește continuarea…

ORA 20:50 Donald Trump consideră că ofensiva militară turcă în Siria este o „idee proastă”

Statele Unite nu susțin ofensiva militară lansată de Turcia în Siria, care este o „idee proastă”, a declarat miercuri seară președintele american, Donald Trump, citat de agenția Reuters.

„Statele Unite nu susțin acest atac și au transmis clar Turciei că această operațiune este o idee proastă”, a declarat Donald Trump, conform unui comunicat difuzat de Casa Albă.

„Turcia a asumat angajamentul de a proteja civilii, minoritățile religioase, inclusiv creștinii, și de a se asigura că nu are loc o criză umanitară; vom urmări acest angajament”, a subliniat președintele SUA.

Donald Trump a avertizat, luni seară, că „va distruge” economia Turciei dacă armata turcă „va depăși limitele” prin incursiunea militară antikurdă din Siria. „Așa cum am mai declarat cu forță anterior, doar pentru a reitera, dacă Turcia va face vreun lucru pe care eu, în marea și înțelepciunea fără egal, voi considera că va depăși limitele, voi distruge total și voi șterge economia Turciei (am mai făcut acest lucru!) (…)”, a declarat Donald Trump prin Twitter.

Donald Trump și-a atras critici dure pentru că permite Turciei efectuarea unei ofensive militare de amploare împotriva grupurilor insurgente kurde din Siria. Administrația de la Washington a decis retragerea trupelor din nordul Siriei în contextul planului ofensivei militare turce împotriva grupurilor insurgente kurde. Organizația insurgentă kurdă Forțele Democratice Siriene (SDF) a acuzat Statele Unite de renegarea unui aliat, avertizând că decizia va avea un „impact negativ major” asupra operațiunilor comune contra rețelei teroriste Stat Islamic.

ORA 20:20 Egiptul solicită o reuniune a Ligii Arabe după declanșarea de către Turcia a ofensivei din Siria

Egiptul face apel la convocarea unei reuniuni de urgență a Ligii Arabe după ce Turcia a declanșat o ofensivă în nordul Siriei, a anunțat miercuri Ministerul egiptean de Externe, citat de Reuters.

„Egiptul condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea Turciei asupra teritoriului sirian”, a anunțat Ministerul prin intermediul unui comunicat. Potrivit instituției, ofensiva „reprezintă un atac flagrant și inacceptabil asupra suveranității unui stat arab”.

ORA 19:15 Jens Stoltenberg: Turcia a dat asigurări că operațiunea militară din Siria va fi limitată

Turcia a comunicat că operațiunea militară din nord-estul Siriei va fi limitată, a declarat miercuri după-amiază Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, evidențiind importanța de a nu fi destabilizată regiunea, informează agenția Reuters.

Turcia, stat membru NATO, are „preocupări de securitate legitime” și a informat că va lansa o ofensivă contra grupurilor insurgente kurde din Siria, a subliniat Stoltenberg.

„Sunt convins că orice acțiune în nordul Siriei este proporționată și moderată”, a declarat Jens Stoltenberg după întrevederea cu premierul Italiei, Giuseppe Conte.

„Este important să evităm acțiunile care pot destabiliza și mai mult regiunea, care escaladează tensiunile și generează și mai multă suferință umană”, a subliniat secretarul general NATO.

ORA 19:12 Turcia l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite pentru a-l informa în legătură cu atacul din Siria

Ministerul de Externe al Turciei l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite la Ankara pentru a-l informa în legătură cu lansarea atacului asupra populației kurde din Siria, la scurt timp după anunțul oficial al președintelui Erdogan privind începerea acțiunii militare, relatează agenția Reuters.

Ambasadorul Statelor Unite în Turcia a fost invitat de către Ministerul de Externe de la Ankara pentru a fi înștiințat în legătură cu începerea, de către autoritățile turce, a atacului militar în zona de nord-est a Siriei. Comunicarea deciziei autorităților turce vine la puțin timp după demararea acțiunii militare, anunțată de președintele turc.

ORA 18:45 Congresul SUA îl amenință pe Erdogan că va plăti „foarte scump” pentru ofensiva din Siria

Congresul SUA îl amenință pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, că va plăti „foarte scump” pentru ofensiva declanșată împotriva trupelor kurde din Siria, aliate Washingtonului, a avertizat miercuri senatorul republican Lindsey Graham, potrivit Le Figaro.

„Rugați-vă pentru aliații noștrii kurzi care au fost în mod rușinos abandonați de administrația Trump”, a scris Graham pe Twtter. „Voi întreprinde o serie de acțiuni în Gongres pentru care Erdogan va plăti foarte scump”, a adăugat acesta, care este de obicei un susținător al președintelui Donald Trump.

Știrea inițială:

Anunțul începerii atacului militar de către trupele turce vine în urma declarațiilor făcute de autoritățile de la Ankara, confrom cărora forțe ale Armatei au fost implantate la granița cu Siria.

Demersul Ankarei ar putea implica forțele militare turce într-un conflict direct cu forțele kurde din Siria, sprijinite de Statele Unite și de mai multe state din regiune.

Turcia își propune crearea unei „zone de securitate”, din care să fie excluse forțele militare kurde și care să găzduiască o parte însemnată din refugiații de origine siriană, rezidenți ai statului turc.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că țara sa va lansa o operațiune militară în nord-estul Siriei, după ce a acuzat Statele Unite că nu iau suficiente măsuri pentru a-i îndepărta pe luptătorii kurzi din Siria, de la granița cu Turcia. În acest context, Statele Unite au anunțat că nu vor să fie implicate și au decis retragerea trupelor din nordul Siriei.
 

 

Inchide