Presupusul creator al bitcoin, urmărit de reporteri pe autostradă, neagă orice legătură cu moneda

Presupusul creator al bitcoin, urmărit de reporteri pe autostradă, neagă orice legătură cu moneda
Publicat: 07/03/2014, 19:03
Actualizat: 05/02/2019, 13:48

Nakamoto, al cărui nume este cunoscut traderilor, deținătorilor și susținătorilor de bitcoin din întreaga lume, a ieșit joi din anonimat, după ce revista Newsweek a publicat un articol în care a dezvăluit că japonezul locuiește în Temple City, California, la est de Los Angeles, relatează Reuters.

Newsweek a publicat o fotografie și un scurt interviu în care Nakamoto a spus că nu mai are legătură cu moneda virtuală, pe care a cedat-o altor persoane.

Revista, care evaluează averea japonezului la 400 de milioane de dolari, a conchis că bărbatul este același Nakamoto care a fondat bitcoin.

Zeci de reporteri, inclusiv din presa japoneză, au înconjurat joi dimineața casa de două etaje a bărbatului, l-au acostat pe poștaș și au sunat în repetate rânduri la ușă. Patrule de poliție au trecut prin zonă de mai multe ori, dar nu au oprit.

După-amiaza, Nakamoto a ieșit din casă și a fost asaltat de reporteri, cărora le-a spus că vrea pe cineva care știe japoneză și care să îi ofere un prânz gratuit.

„Nu sunt implicat în bitcoin. Stați un minut. Mai întâi îmi vreau prânzul gratuit. Mă duc cu tipul ăsta”, a spus Nakamoto, arătând spre un reportar al AP.

El a mai spus, în timp ce mergea cu reporterii și camerele de filmat după el, că nu știe nimic despre bitcoin.

Nakamoto și reporterul AP au mers la un restaurant sushi din apropiere, iar apoi au plecat cu o mașină spre sediul Associated Press din Los Angeles, fiind urmăriți permanent de reporteri. Cursa a fost descrisă în amănunt, prin postări pe Twitter, de un reporter al Los Angeles Times.

Nakamoto a declarat pentru AP că afirmațiile sale au fost interpretate greșit în articolul publicat de Newsweek, atunci când a spus „nu mai sunt implicat și nu pot discuta despre acest lucru”.

Întrebat de AP dacă a afirmat acest lucru, Nakamoto a negat.

„Am vrut să spun că nu mai sunt implicat în domeniul ingineriei. Asta-i tot. Și chiar dacă aș fi fost, când ești angajat trebuie să semnezi un document, un contract prin care să afirmi că nu vei divulga nimic în timpul și după contract. Asta am vrut să spun”, a explicat Nakamoto.

El a vrut să clarifice că nu a avut și nu are legătură cu bitcoin.

„A sunat ca și cum aș fi fost implicat în bitcoin și că nu mai sunt acum. Nu asta am vrut să spun. Vreau să clarific asta”, a adăugat Nakamoto.

Bitcoin Foundation, care promovează adoptarea monedei digitale, nu are dovezi clare că Nakamoto este creatorul bitcoin.

„Nu avem nicio dovadă concludentă că persoana identificată este creatorul bitcoin. Cei apropiați de proiectul bitcoin, echipa informală de programatori, nu au cunoscut niciodată identitatea reală a lui Nakamoto, care a comunicat întotdeauna cu ei prin mijloace electronice”, a precizat fundația pe site-ul propriu.

Autoarea articolului din revista Newsweek, Leah McGrath Goodman, a declarat pentru AP că susține în continuare veridicitatea conținutului articolului.

„Nu a existat nicio confuzie în discuția cu Nakamoto, în privința contextului conversației și a recunoașterii implicării sale în crearea bitcoin”, a spus Goodman.

Fanii bitcoin consideră că este o monedă digitală dincolo de interferența guvernamentală, în timp ce criticii, al căror număr a crescut după falimentul platformei de tranzacționare Mt. Gox, o consideră o investiție riscantă, care ajută traficanții de droguri și alți infractori.

Potrivit Newsweek, Nakamoto a păstrat discreția pentru a evita atenția autorităților.

O sursă apropiată situației a declarat joi că șeful Departamentului de Servicii Financiare din New York, Benjamin Lawsky, vrea să discute cât mai curând cu Nakamoto.

Bitcoin este tranzacționată pe platforme electronice independente și s-a apreciat puternic în ultimul an, valoarea totală a monedelor virtuale în circulație fiind în prezent de circa 7 miliarde de dolari.

Nakamoto ar fi scris primele coduri care au stat la baza bitcoin, potrivit lui Gavin Andresen, inginer șef la Bitcoin Foundation, citat de Newsweek.

Japonezul, un taciturn care a refuzat să discute orice altceva în afară de bitcoin și chiar să comunice în afară de email, a fost descris de fratele său drept capricios și cu hobby-uri ciudate, între care pasiunea pentru trenulețe machetă.

Nakamoto, născut în Japonia, a dovedit încă din copilărie aptitudini neobișnuite pentru matematică. El a emigrat cu mama sa în California, în 1969. A lucrat pentru compania Hughes Aircraft, din domeniul apărării și electronicii, dar nu a discutat niciodată despre munca sa întrucât informațiile erau clasificate, au spus prieteni și rude citate de Newsweek.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Urmărire cu final neașteptat! Un afacerist a intrat cu un Lamborghini într-un stâlp în timp...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
Ungurii devin stăpâni în Europa. Susținerea este totală pentru Viktor Orban
Splendoarea de care puțini români știu. Locul care te transpune într-o altă lume
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Graceland, celebra casă a lui Elvis Presley, a scăpat la limită de executarea silită
×