Prezența la urne a fost de peste 70% la referendumurile din Găgăuzia

Prezența la urne a fost de peste 70% la referendumurile din Găgăuzia
Publicat: 03/02/2014, 07:35
Actualizat: 18/04/2019, 00:14

Prezența la urne la referendumurile organizate în unitatea teritorială autonomă Găgăuzia a depășit 70 la sută, iar în timpul votului nu au fost înregistrate nereguli, a anunțat șefa Comisiei Electorale Centrale, Valentina Lisnic, după închiderea secțiilor de votare, relatează IPN.

În total, la referendumuri au participat 70.777 de persoane, respectiv 70,42 la sută din totalul de alegători înscriși pe listele electorale. Potrivit liderilor politici ai Găgăuziei, acești indici sunt fără precedent în istoria modernă a regiunii, transmite IPN, în pagina electronică.

Cea mai mare prezență a fost înregistrată în raionul Ceadîr Lunga, de 77,8 la sută. În raioanele Comrat și Vulcănești, prezența a fost de 68,2 la sută și, respectiv, 61,31 la sută.

Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia a anunțat că primele rezultate preliminare vor fi anunțate în prima jumătate a zilei de luni.

Duminică, locuitorii din Găgăuzia au participat la două referendumuri. Unul dintre acesta are caracter consultativ și are ca scop să afle atitudinea cetățenilor față de orientarea proeuropeană sau prorusă a Republicii Moldova.

Al doilea referendum este unul legislativ și are ca scop să obțină aprobarea locuitorilor regiunii în legătură cu dreptul Găgăuziei la autodeterminare în cazul în care Republica Moldova și-ar pierde suveranitatea. Ambele plebiscite au fost declarat ilegale de instanța de la Comrat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase