Prima bătălie politică pierdută de Trump. Cum a fost sabotat din interior

Prima bătălie politică pierdută de Trump. Cum a fost sabotat din interior
Publicat: 25/03/2017, 12:40

Republicanii au fost nevoiți să retragă legea de reformare a sistemului de sănătate al SUA, care ar fi anulat cea mai mare parte din „Obamacare”, vineri, după ce au realizat că nu pot strânge voturile necesare pentru a trece legea, deși dețin majoritatea în ambele camere ale Congresului. Este prima înfrângere politică majoră pentru Donald Trump, a cărui administrație suferă deja de pe urma opoziției și anulării parțiale în instanțe a blocadelor impuse imigranților și cetățenilor din mai multe state musulmane, precum și de pe urma acuzațiilor și anchetei FBI privind legăturile cu Rusia ale unor oameni-cheie din echipa sa.

Paul Ryan, președintele Camerei Reprezentanților, a recunoscut înfrângerea, vineri după-amiază: „Am fost aproape astăzi, dar nu am reușit. Va trebui să trăim cu Obamacare în viitorul apropiat”.

„E gata, e moartă (DOA – dead on arrival)”, a declarat și Greg Walden, președintele republican al Comisiei de Energie și Comerț, care a redactat o mare parte din legislația respectivă.

Președintele Donald Trump a declarat că nu le va mai cere liderilor republicani să reintroducă pe agenda Congresului acest act, cel puțin în săptămânile viitoare. El însă a încercat să dea vina pe democrați pentru eșecul propriului partid.

„Nu am putut obține nici măcar un vot democrat. Nu dau vina pe Paul (Ryan)”, a declarat Trump, la scurt timp după ce anunțul abandonării actului legislativ a fost făcut.

„După cum știți, spun asta de ani de zile, cel mai bun lucru este să lăsăm Obamacare să explodeze și apoi să mergem să batem palma cu democrații și să avem o înțelegere. Și ei vor veni la noi, nu va trebui să mergem noi la ei”, a mai declarat Trump, conform presei americane.

Răsturnarea Obamacare a fost una dintre marile promisiuni de campanie ale lui Donald Trump, pe care acum are dificultăți să o pună în practică, iar ceea ce este mai grav este că nici măcar partidul care l-a adus la Casa Albă nu sprijină în totalitate această legislație.

Disputele pe politicile din sănătate au apărut chiar în rândul republicanilor. Conservatorii duri s-au plâns că actul legislativ redactat de Paul Ryan a păstrat prea mult din Obamacare, în timp ce republicanii moderați s-au temut că reducerile de taxe și Medicaid i-ar lăsa pe alegătorii lor neasigurați medical, iar statele s-ar trezi cu găuri în buget, scrie Washington Post.

În același timp, nici opinia publică nu pare să favorizeze modificarea drastică a Obamacare, un sondaj de opinie al Universității Quinnipiac arătând că 56% dintre respondenți nu au fost de acord cu legislația propusă de republicani și doar 17% au fost de acord, restul fiind indeciși.

Vineri, în Camera Reprezentanților, a existat o ruptură evidentă în rândul republicanilor. Reprezentantul din New Jersey, Rodney Frelinghuysen, a calificat actul normativ drept „inacceptabil”, spunând că modificările „ridică probleme grave de acoperire și costuri”: „La 7 ani de la adoptarea Obamacare, doream să sprijin o legislație care să aducă modificări pozitive și să salveze sistemul de sănătate din America. Din păcate, legislația aflată în Cameră astăzi este inacceptabilă, pentru că ar aduce costuri noi semnificative și bariere pentru îngrijirea alegătorilor mei din New Jersey”.

Poziții similare au avut și alți republicani de bază, David Joyce din Ohio sau Barbara Comstock din Virginia, o veche aliată a lui Paul Ryan.

Principalul motiv pentru care actul legislativ a picat a fost opoziția grupului republican conservator din Camera Reprezentanților, care a dorit pași mai agresivi în scăderea costurilor de asigurare medicală și pentru eliminarea reglementărilor federale ale produselor de asigurare.

Vineri, imediat după prânz, Paul Ryan a mers la Casa Albă pentru a-l informa pe Donald Trump că nu are voturile necesare. Apoi, într-o convorbire telefonică ce a avut loc în jur de ora 15, cei doi au convenit că mai bine retrag actul de la vot, decât să îl vadă respins. Trump a susținut că republicanilor le-ar mai fi trebuit 10-15 voturi pentru a obține adoptarea.

„Nu te poți preface că e o victorie pentru noi. Probabil că șampania care nu a fost destupată în noiembrie a fost folosită în această seară”, a spus republicanul de Nort Carolina, Mark Walker.

Actul republican ar fi eliminat penalizările de taxe pentru americanii fără asigurare medicală, ar fi readus la forma inițială standardele federale de asigurare, ar fi redus primele pentru asigurări private de sănătate și ar fi impus noi limite la cheltuielile pentru Medicaid, programul federal care acoperă peste 70 de milioane de americani cu venituri reduse. Actul ar fi eliminat și sute de miliarde de dolari care se strângeau ca taxe din Obamacare și ar fi tăiat și fondurile federale pentru Planificarea Parentală, pentru un an, explică New York Times.

Aceste modificări nu i-au convins însă nici pe republicanii conservatori, nici pe cei moderați, în timp ce biroul pentru buget a avertizat că noua legislație ar crește prețul primelor de asigurare, pe termen scurt, iar asta ar fi însemnat că pentru americanii aflați în pragul pensiei, costul asigurării să crească abrupt.

„Știți ce? Am venit aici să fac sistemul de sănătate cum trebuie”, a explicat republicanul de Arizona Paul Gosar. „Un vot negativ înseamnă că îl salvăm pe Donald Trump de o majoritate democrată în 2019″, a spus și republicanul de Texas Louie Gohmert, unul dintre susținătorii cei mai fervenți ai lui Trump.

„Asta nu e arta negocierii (art of the deal, aluzie la titlul cărții lui Donald Trump)”, a declarat un democrat, în timp ce un republican l-a dat exemplu pe Reagan în defavoarea lui Trump: „Să urmeze exemplul lui Ronald Reagan. El era un maestru; construia consensul. El zicea – mă mulțumesc cu 80% și o să mă întorc pentru restul de 20% mai târziu”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna