Prima mișcare pe care vrea s-o facă Erdogan după validarea referendumului. Până acum nu avea voie

Prima mișcare pe care vrea s-o facă Erdogan după validarea referendumului. Până acum nu avea voie

Potrivit Constituției Turciei, președintele țării nu trebuie să se implice în activitatea partidelor politice, dar aceasta prevedere va fi înlăturată odată cu validarea referendumului.

În data de 16 aprilie, populația turcă a fost chemată la vot într-un referendum privind extinderea prerogativelor președintelui țării. Mai exact, referendumul a propus introducerea a 18 amendamente în Constituție.

Potrivit rezultatelor preliminare, 25 de milioane de cetățeni turci (51,4 %) s-au pronunțat în favoarea sistemului prezidențial, iar 23,7 milioane (48,6%) împotrivă. Rezultatele finale vor fi anunțate până la 28 aprilie.

Partidul Popular Republican (CHP), principala formațiune de opoziție, a pus sub semnul întrebării legitimitatea rezultatelor restrânse, menționând nereguli în cadrul procesului electoral, după ce autoritățile electorale au acceptat buletinele de vot neștampilate.

Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că Partidul Justiției și Dezvoltării trebuie să propună realegerea lui Erdogan în fruntea formațiunii.

Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 63 de ani, a fost președintele Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) în perioada august 2001 – august 2014, până în momentul preluării mandatului de șef de stat. Din luna mai a anului trecut, Binali Yildirim este președintele partidului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase