Prima reacție a lui Joe Biden după întâlnirea cu Vladimir Putin. America impune Rusiei noi sancțiuni

Prima reacție a lui Joe Biden după întâlnirea cu Vladimir Putin. America impune Rusiei noi sancțiuni
Prima reacție a lui Joe Biden după întâlnirea cu Vladimir Putin. America impune Rusiei noi sancțiuni / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 20/06/2021, 19:57

La nici măcar o săptămână după ce s-a văzut cu Vladimir Putin, Joe Biden oferă o primă reacție grăitoare despre cum a decurs întrevederea de la Geneva. America va impune Rusiei noi sancţiuni, anunță Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui. SUA acuză Moscova că l-a otrăvit pe opozantul rus Aleksei Navalnîi, iar sancțiunile au legătură cu această poveste.

„Suntem pe cale să pregătim o altă serie de sancţiuni care să fie aplicate în această situaţie”, a anunţat Jake Sullivan într-o intervenție la CNN.

Răspunsul Casei Albe vine la doar patru zile după summitul de la Geneva dintre liderul american şi omologul său rus, Vladimir Putin.

Explicațiile lui Jake Sullivan

„Noi am aplicat deja sancţiuni împotriva Rusiei pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. Dar, nu am făcut-o singuri, noi am unit aliaţii noştri într-un efort colectiv pentru a sancţiona utilizarea unui agent chimic împotriva unuia dintre cetăţenii lor pe teritoriul rus”, a subliniat Jake Sullivan.

  • Condamnat în februarie la doi ani şi jumătate de închisoare pentru un dosar de fraudă din 2014, opozantul Aleksei Navalnîi este încarcerat de la începutul lui martie într-o colonie penitenciară la Pokrov, aproximativ 100 km de capitala rusă. El a fost arestat în ianuarie la revenirea sa la Moscova, după cinci luni de convalescenţă în Germania, unde se recupera după o tentativă de otrăvire.

Culmea este că, în timpul summitului de la Geneva, Joe Biden şi Vladimir Putin şi-au afişat dorinţa de a aplana tensiunile dintre cele două țări.

Vladimir Putin: „Acest om ştia că încalcă legea”

„Acest om ştia că încalcă legea în vigoare în Rusia”, a spus Putin în timpul conferinţei de presă pe care a susţinut-o după întâlnirea cu Joe Biden. El a răspuns unei întrebări legate de motivul arestării lui Navalnîi. Liderul Kremlinului a afirmat că opozantul nu a respectat termenii eliberării condiţionate, într-un dosar din 2014, în care fusese condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare. Totodată, Aleksei Navalnîi este acuzat că nu s-a prezentat în faţa autorităţii abilitate pentru a-şi semnala prezenţa.

În opinia lui Vladimir Putin, Navalnîi „s-a întors în mod deliberat în Rusia pentru a fi arestat. A făcut totul cu bună ştiinţă pentru a fi reţinut”.