Parlamentul European solicită sancțiuni mai dure împotriva comportamentului agresiv al Moscovei din ultimii ani

Parlamentul European solicită sancțiuni mai dure împotriva comportamentului agresiv al Moscovei din ultimii ani

Pe data de 29 aprilie 2021, Parlamentul European a aprobat o rezoluție prin care îndemna statele europene să expulzeze diplomații ruși, în mod coordonat, ca reacție la incidentul de la Vrebetice, Cehia, din 2014.

Potrivit serviciilor de informații din Cehia, agenții ruși au fost implicați în explozia de la depozitul de muniție din Vrbetice, în sudul Moraviei. Agenți ai Direcției Principale de Informații (GRU) sunt suspectați de implicare în această explozie care a avut ca rezultat moartea a doi muncitori cehi și a accentuat, încă o dată, deteriorarea relațiilor dintre Republica Cehă și Rusia.

”Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice” – circa 300 de kilometri sud-est de Praga – a declarat premierul Andrej Babiš într-o scurtă intervenţie televizată, autoritățile din Cehia dezvăluind și că această explozie din 2014 ar fi trebuit să aibă loc în Bulgaria.

Rezoluția, aprobată de 569 din cei 682 de parlamentari europeni

Președintele rus Vladimir Putin a etichetat drept „absurde” acuzațiile cărora serviciile secrete de la Moscova s-au aflat în spatele acestei deflagrații, potrivit unui comunicat emis de Kremlin.

Rezoluția a fost aprobată de o majoritate de 569 din cei 682 de parlamentari europeni, aceștia condamnând, totodată, amenințările Rusiei la adresa Republicii Cehe în contextul disputei diplomatice care a urmat respectivului incident.

Mai mult, parlamentarii europeni au solicitat sancțiuni mai dure împotriva comportamentului agresiv al Moscovei. Uniunea Europeană ar trebui să reducă dependența de energia rusă, să înceteze construirea conductei North Stream 2 și să nu permită Rosatom Rusia să construiască uzine atomice în Uniunea Europeană.

Textul rezoluției, susținut de toate grupările principale ale parlamentarilor europeni: socialiști, liberali, ecologiști și conservatori

Rezoluția din 29 aprilie – adoptată în legătură cu dezbaterea de miercuri cu Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate – nu are caracter juridic obligatoriu, fiind consacrată atât deteriorării relațiilor dintre Cehia și Rusia, cât și recentului joc ”de forță” făcut de Rusiei de-a războiul la granița cu Ucraina, dar și înrăutățirii stării de sănătate a lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia și principalul adversar al lui Vladimir Putin.

Textul rezoluției a fost susținut de toate grupările principale ale parlamentarilor europeni: socialiști, liberali, ecologiști și conservatori, fiind respins de dreapta naționalistă și extremiștii de stânga.

Rezoluția subliniază faptul că Uniunea Europeană este alături de Republica Cehă, îndemnându-i pe Josep  Borrell și Consiliul European ”să adopte măsuri relevante, inclusiv extinderea sancțiunilor impuse în cazul unor măsuri de represalii împotriva Republicii Cehe sau a altui stat european”.

Parlamentarii europeni au apreciat demersurile efectuate anterior de alte state în susținerea  Republicii Cehe

După ce Rusia a expulzat 20 de diplomați cehi ca reacție la expulzarea celor 18 angajați ai Ambasadei Federației Ruse la Praga, Slovacia, România și Țările Baltice au expulzat, de asemenea, diplomați ruși.

Rezoluția solicită urgent organizațiilor UE și tuturor statelor membre să nu continue proiectul North Stream 2 și să stopeze, totodată, construirea controversatelor uzine atomice de către Rosatom.

În urma incidentului de la depozitul de muniție din Vrbetice, reprezentanții Cehei au transmis că Rosatom nu va fi invitată să depună ofertă pentru noile reactoare ale uzinei atomice de la Dukovany.

Parlamentarii europeni cehi, care au asistat la întocmirea draftului rezoluției, au apreciat sprijinul oferit Republicii Cehe de colegii din celelalte state europene.

Dita Charanzova, vicepreședintele Parlamentului European din fracțiunea liberală ALDE: ” Europa a fost de partea Republicii Cehe”

Vicepreședintele Parlamentului European Dita Charanzova (ANO), din fracțiunea liberală ALDE, a declarat că ”Europa a fost de partea Republicii Cehe”.

Totodată, parlamentarul european Alexandr Vondra (Democrații civici, Civic Democratic Party- ODS), din partea fracțiunii European Conservatives and Reformists  (ECR), a declarat că el consideră atacurile împotriva Republicii Cehe drept ”șansa de a scăpa Uniunea Europeană de spionii ruși care au purtat un război de gherilă împotriva statelor membre.”

În acest context tensionat, ”mingea este de partea statelor membre UE, care trebuie să reacționeze la apel (ul Parlamentului European) și să-l pună în practică”, a declarat și Jiri Pospisil (organizația TOP09), din partea Partidului Popular European (PPE).

Cu toate acestea, statele UE întâmpină dificultăți în ce privește agrearea sancțiunilor împotriva Rusiei pentru care este necesar suportul tuturor celor 27 de membri.

Spre exemplu, urmărind să obțină beneficii economice, Germania s-a împotrivit stopării proiectului North Stream 2, iar extinderii sancțiunilor economice care vizează Kremlinul s-a opus și Ungaria, țară ce nu dorește să excludă din joc compania Rosatom.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers