Primarul din Bălți Renato Usatîi, eliberat din arest și cercetat în continuare în libertate

Primarul din Bălți Renato Usatîi, eliberat din arest și cercetat în continuare în libertate
Publicat: 25/10/2015, 16:18

Usatîi a fost întâmpinat cu ovații de către simpatizanți ai Partidului Nostru, care au manifestat pe toaotă durata procesului.

El este cercetat în continuare, în stare de libertate.

Procurorii au cerut plasarea acestuia în arest pentru o perioadă de 30 de zile, iar avocații au solicitat eliberarea „necondiționată”.

Usatîi a declarat că, atunci când a plecat din țară, „cei care controlează justiția” au crezut că nu va mai reveni.

Mai mult decât atât, liderul partidului prorus a recunoscut că nu știe de ce a fost eliberat. „Fie, începând de astăzi (duminică), în (Republica) Moldova a început să funcționeze justiția, ceea ce nu cred, fie telefonul lui Plahotniuc s-a descărcat și nu-și găsește încărcătorul”, a spus Usatîi.

Primarul municipiului Bălți și suținătorii săi se îndreptau către „Orășelul Moldova”, o tabără de corturi instalate în fața parlamentului.

Usatîi a fost reținut timp de 72 de ore, vineri, pe aeroportul din Chișinău, la întoarcerea din Rusia, sub acuzația de încălcare a vieții private, după ce a publicat interceptări telefonice între fostul premier Vlad Filat și primarul din Orhei Ilan Shor.

Liderul formațiunii proruse Partidul Nostru plecase marți în Rusia, după ce Procuratura Generală anunțase inițierea cercetării penale în cazul său. Usatîi a publicat online înregistrări ale unor convorbiri telefonice dintre fostul premier Vlad Filat, arestat pentru corupție, și omul de afaceri Ilan Shor, precizând că a interceptat discuțiile pentru a arăta că aceștia sunt complici.

Procuratura Generală s-a autosesizat și a început urmărirea penală în cazul difuzării înregistrării convorbirilor dintre Ilan Shor și Vlad Filat, dar și a afirmațiilor lui Renato Usatîi despre interceptarea convorbirilor unor demnitari și politicieni. Cercetarea penală este efectuată de Secția pentru criminalitate organizată din cadrul Procuraturii Generale, sub aspectul comiterii infracțiunii de încălcare a dreptului la secretul corespondenței.

Usatîi a declarat, într-o emisiune, pe postul moldovean de televiziune Realitatea TV, că are înregistrări și cu discuții ale liderului liberal Mihai Ghimpu, ale premierului Valeriu Streleț, ale fostului premier Iurie Leancă și ale oligarhului Vlad Plahotniuc, pe care, de asemenea, le va face publice.

Potrivit lui Usatîi, aceste convorbiri telefonice nu au fost interceptate de Serviciul moldovean de Securitate (SIS), ci de o aplicație-spion pentru telefoane mobile.

„Pe telefon vine un mesaj în care apare o aplicatie și cere să fie instalată. Odată instalată, această aplicație poate citi toată informația din telefon”, a explicat el. „Am demonstrat pe parcursul anului trecut că Usatîi este un virus care intră acolo unde îi trebuie. Am declarat anul trecut că Filat o sa fie supravegheat și va ajunge la pușcărie. Și am fost nevoit să-mi îndeplinesc promisiunea în fața cetățenilor și am fost nevoit chiar și pentru securitatea mea. Am făcut acest lucru pentru a demonstra că Shor și Filat sunt complici”, a declarat Usatîi în cadrul emisiunii „Pahomi”.

Politicianul a mai dezvăluit că Filat ar fi încercat să-l convingă pe Shor să-și asume toată vina pentru furtul banilor din sistemul bancar al Republicii Moldova și să părăsească țara, fugind în Israel. Ulterior, Filat ar fi fost ales în funcția de președinte al țării, iar după câteva luni de mandat l-ar fi chemat pe Shor înapoi în Republica Moldova.

Filat este în arest preventiv pentru luare de mită și fraude.

Usatîi este unul dintre organizatorii mitingurilor proruse de la Chișinău. Formațiunile proruse Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon, și Partidul Nostru, condus de Usatîi, cer demisia Guvernului proeuropean condus de Valeriu Streleț, a președintelui Nicolae Timofti și alegeri parlamentare anticipate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Final pentru Simona Halep! Medicii au dat verdictul
A dopat-o intenționat sau nu Mouratoglou pe Halep? Ce spune Simona
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Cine este atacatorul premierului Slovaciei, Robert Fico. Care a fost motivul atacului
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
3 schimbări simple de viață prin care putem reduce riscul de cancer
×