Primele ajutoare umanitare pot ajunge vineri în Gaza. Punctul de trecere de la Rafah a fost deschis

Primele ajutoare umanitare pot ajunge vineri în Gaza. Punctul de trecere de la Rafah a fost deschis
Publicat: 19/10/2023, 15:02
Actualizat: 19/10/2023, 15:03

Punctul de trecere terestru al frontierei de la Rafah, dintre Egipt și fâșia Gaza, va fi deschis pentru convoaiele cu ajutoare umanitare. Deocamdată, este singura cale de acces în Fâșie prin care palestinienii sinistrați sau refugiați vor putea primi asistență – alimente, medicamente, adăposturi de campanie etc. Decizia de deschidere a graniței la Rafah a fost luată  miercuri seara, consecință a acordului dintre Joe Biden și omologul său egiptean.

Pe de altă parte, Egipt refuză în continuare să primească refugiați, Cairo  temându-se pe bună dreptate că aceștia nu vor mai reveni niciodată în teritoriile palestiniene.

3000 de tone de ajutoare, la granița de sud a Fâșiei

Primele ajutoare ar putea să înceapă să ajungă de vineri. Gaza are nevoie de 100 de camioane cu ajutoare pe zi, spune coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare.

Aproximativ 3.000 de tone în ajutoare umanitare aşteaptă să li se permită intrarea prin punctul de frontieră Rafah, la graniţa Gazei cu Egiptul. Puctele de trecere care leagă enclava palestiniană de teritoriul israelian din Erez şi Kerem Shalom, rămân închise. Organizaţia Naţiunilor Unite aminteşte că Gaza a supravieţuit opt zile consecutive fără electricitate, iar apă potabilă poate fi obţinută doar în Khan Younis, în sudul Gazei, zonă în care forţele israeliene au ordonat să se concentreze evacuarea.

Proviziile din Gaza sunt pe sfârșite

Potrivit Programului Alimentar Mondial al ONU, în Gaza există provizii de alimente pentru doar două săptămâni, deşi multe dintre ele sunt depozitate în oraşul Gaza, la care este greu de ajuns din cauza ostilităţilor, în timp ce alimentele care mai există încă în magazine s-ar putea epuiza înainte de sfârşitul acestei săptămâni.
Raportul ONU subliniază, de asemenea, că peste 4.000 de muncitori din Gaza rămân blocaţi în Israel din 7 octombrie: unii dintre ei au fost reţinuţi de autorităţile israeliene, iar alţii au fost transferaţi în diferite adăposturi din Cisiordania.

Bilanțul ONU, prin OMS

Agenția ONU contabilizează, folosind date de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 59 de atacuri asupra centrelor sanitare, cu 491 de morţi (inclusiv 471 la spitalul Al Ahli, unde a avut loc o explozie, în ciuda controversei legate de numărul real de victime – n.red.). De asemenea, au fost avariate 170 de centre de învăţământ, inclusiv 20 folosite de Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi din Palestina (UNRWA), precum şi o clădire a unei universităţi, şapte biserici şi unsprezece moschei. După atacul asupra spitalului Al Ahli, unul dintre cele mai grave suferite de o unitate sanitară din lume în ultimii ani, Naţiunile Unite ridică numărul deceselor din Gaza din 7 octombrie la 3.478, dintre care 853 copii, iar pe cel al răniţilor la 12.500.

Pierderile israeliene

La acestea trebuie să adăugăm aproximativ 1.300 de oameni ucişi şi 4.562 răniţi în Israel (aproape toate, în atacurile teroriste din 7 octombrie) şi 64 morţi (18 dintre ei copii) şi 1.284 răniţi în Cisiordania, ca urmare a intervenţiei forţelor israeliene sau în urma ciocnirilor cu coloniştii evrei.

Ordinul israelian ca palestinienii din nordul Gazei să se mute în sudul fâşiei a dus la strămutarea a peste un milion de persoane, dintre care aproximativ 513.000 sunt găzduiţi în unităţi ale UNRWA. 14 lucrători din UNRWA şi-au pierdut viaţa din 7 octombrie din cauza ostilităţilor, precum şi opt persoane refugiate în unităţile sale, a subliniat agenţia într-un comunicat, denunţând 32 de atacuri asupra clădirilor sale de către forţele de apărare israeliene. „Adăposturile UNRWA sunt supraaglomerate, cu provizii limitate de alimente, apă potabilă şi articole de igienă. Condiţiile extreme, împreună cu trauma războiului, au început să alimenteze tensiunile în rândul celor strămutaţi”, a mai transmis organizaţia.

Pe de altă parte, situația generată de explozia de la spitalul Al-Ahli din Gaza rămâne la fel de complicată – Hamas continuă să afirme că responsabilitatea aparține Israelului, în timp ce armata israeliană susține că lovitura a fost cauzată de o bomă eșuată a teroriștilor de la Jihadul Islamic, o ipoteză susținută și de guvernul Statelor Unite prin vocea lui Joe Biden.

Citiți și: EXCLUSIV| Izbucnirea conflictului în Orientul Mijlociu, o nouă „verigă” a schimbării ORDINII MONDIALE? Comandor (r): „Războiul va dura mai multe luni”

Europa sub teroare! Mai multe state suspendă acordul din spațiul Schengen și reintroduc controalele la frontieră

Încă un român este dat dispărut în Israel / MAE: Are dublă cetățenie, israeliană și română

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?