Primul mesaj al lui Joe Biden pentru România: „Țările care nu au un stat de drept puternic și un sistem judiciar independent sunt vulnerabile la tipul de acțiuni pe care le desfășoară Rusia în Ucraina”

Primul mesaj al lui Joe Biden pentru România: „Țările care nu au un stat de drept puternic și un sistem judiciar independent  sunt vulnerabile la tipul de acțiuni pe care le desfășoară Rusia în Ucraina
Publicat: 21/05/2014, 13:19
Actualizat: 29/07/2014, 17:50

Vicepreședintele SUA, Joe Biden, declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că sprijinul României va avea un rol cheie în efortul conducerii Ucrainei de refacere a stabilității acestei țări, el subliniind și că SUA colaborează cu statele din regiune pentru a reduce dependența energetică de Rusia.

Oficialul american a subliniat că românii se află într-o zonă „mai dificilă”, ca urmare a intervenției militare ilegale a Rusiei și a ocupării Crimeei de către aceasta. Continuarea strânsei coordonări cu guvernarea din România va fi vitală pentru prezentarea unei poziții ferme și unite în impunerea de noi sancțiuni pentru Rusia dacă aceasta va perturba alegerile prezidențiale din 25 mai. Sprijinul României va avea un rol cheie și în ajutarea conducerii ucrainene pentru refacerea stabilității țării, precum și în susținerea aspirațiilor Moldovei de a deveni membru al UE.

Vicepreședintele SUA a susținut că România a înregistrat progrese reale în lupta împotriva corupției, dar a avertizat că mai sunt lucruri de făcut, averizând că țările care nu au un stat de drept puternic și un sistem judiciar independent sunt vulnerabile la tipul de acțiuni pe care le desfășoară Rusia în Ucraina. Oficialul american a adăugat că SUA vor susține eforturile Bucureștiului de a rămâne „pe drumul cel bun”.

Citiți mai jos interviul integral:

Întâi a venit în România adjunctul Secretarului de Stat pentru Europa și Eurasia Victoria Nuland, apoi Adjunctul Asistent al Secretarului de Stat Hoyt Yee, acum dumneavoastră, Vicepreședintele SUA, urmează Secretarul Apărării Chuck Hagel. Care este importanța acestor vizite pentru România în acest context regional? Care este importanța lor pentru relațiile SUA-România?

Cred că exprimă în mod incontestabil faptul că România este importantă pentru America. România contează ca partener militar în Irak, în Afganistan. Contează ca aliat situat la mai puțin de 450 de km de agresiunea rusească din Crimeea. România contează ca democrație de succes pe calea către o Europă unită, liberă și pașnică. Aceste vizite sunt dovezi ale seriozității noastre ca aliați și prieteni.

Acest lucru nu este deloc surprinzător. În urmă cu 10 ani, în calitate de membru al Senatului SUA, am fost un puternic susținător al integrării României în NATO. Alegerile pe care le-a făcut România de atunci până acum au demonstrat că am avut dreptate. Atunci când am avut nevoie cel mai mult, România s-a dovedit a fi unul dintre cei mai fermi aliați ai noștri. Vizita mea la București este o oportunitate de mulțumi din nou conducerii României, armatei române și publicului român pentru tot ce a făcut această țară pentru a susține alianța noastră și pentru contribuția la securitatea comună. Este de asemenea o oportunitate de a reconfirma angajamentul de neclintit al SUA față de apărarea colectivă a aliaților săi europeni. Este și o oportunitate de a consolida relația noastră, explorând noi modalități de a spori schimburile comerciale dintre economiile noastre, și de a ne reconfirma angajamentul de a consolida instituțiile democratice din întreaga regiune.

Românii se află acum într-o zonă mai dificilă. Împărtășim preocuparea României cu privire la evenimentele din Ucraina și am condamnat împreună intervenția militară ilegală a Rusiei și ocuparea Crimeei de către aceasta. Continuarea strânsei coordonări cu guvernarea din România va fi vitală pentru prezentarea unei poziții ferme și unite în impunerea de noi sancțiuni pentru Rusia dacă aceasta va perturba alegerile prezidențiale din 25 mai. Sprijinul României va avea un rol cheie și în ajutarea conducerii ucrainene să refacă stabilitatea țării, precum și în susținerea aspirațiilor țării vecine, Moldova, de a deveni membru UE.

Mai presus de orice, SUA vor ca România să aibă succes. SUA își doresc ca România să fie o democrație puternică, stabilă, prosperă, un partener strategic și aliat NATO mai puternic decât oricând și un model pentru țările din regiune.

Autoritățile române, inclusiv Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlățean așteaptă o prezență militară mai numeroasă în România. Care este părerea dumneavoastră în această privință?

Întâi de toate, permiteți-mi ca în numele Președintelui SUA și al poporului american să-mi exprim recunoștința față de România pentru că ne-a permis să folosim baza aeriană Mihail Kogălniceanu (MK) drept centru logistic de tranzit pentru personalul și echipamentul transportat din și spre Afganistan, precum și pentru că a salutat amplasarea elementelor sistemului de apărare antirachetă al SUA ca parte a Abordării Europene Adaptive în Etape ca parte a apărării antirachetă a NATO.

În al doilea rând, preocuparea României cu privire la apărarea și securitatea sa este de înțeles. Intervenția militară ilegală a Rusiei din Ucraina și continuarea încălcării suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei de către aceasta evidențiază cât de important este să ne asigurăm că aliații au încredere în angajamentele exprimate în Articolul 5 al Tratatului NATO. În parte, scopul vizitei mele este să subliniez angajamentul de neclintit al SUA față de garanțiile de apărare colectivă a țărilor din Europa. În ultimele săptămâni, SUA și alți aliați NATO au luat o serie de măsuri pentru a consolida prezența noastră militară în România și în Europa Centrală și de Est. În prezent, infanteriștii marini americani care fac parte din Forța Rotațională a Mării Negre (Black Sea Rotațional Force), o forță care include 250 de infanteriști marini și marinari de la Baza Aeriană MK desfășoară în România exerciții cu soldați români pentru creșterea interoperabilității și asigurarea nivelului de pregătire.

SUA au dislocat resurse aeriene, terestre și marine suplimentare. De exemplu, Statele Unite au suplimentat numărul de avioane F-16 din detașamentul de antrenament aerian din Polonia, iar numărul de avioane F-15 cu care contribuim la misiunea NATO de patrulare a țărilor baltice a crescut de peste două ori. SUA și-au amplificat prezența maritimă prin rotația în Marea Neagră a trei nave, USS Truxtun, USS Donald Cook și USS Taylor, care au vizitat porturile și au desfășurat exerciții de pregătire cu Marina Română și alte forțe regionale. Marina SUA este și ea prezentă în mod curent în Marea Neagră și ne așteptăm ca această prezență să continue. La sol, am dislocat patru companii de parașutiști din cadrul echipei de asalt a Brigăzii 173 Infanterie a Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA din Europa de la Vicenza, Italia, în Polonia și țările baltice pentru a participa la antrenamente și exerciții comune. Vom continua să discutăm cu aliații noștri despre modalitățile de a extinde aceste activități în Europa Centrală și de Est, inclusiv la viitorul Summit NATO din Țara Galilor, din luna septembrie.

În același timp, pentru a ne asigura că NATO rămâne o forță de descurajare credibilă și eficientă, credem că este vital ca toți aliații NATO să împartă mai bine responsabilitatea și să investească din nou în capacitățile militare și antrenamente.

La șapte ani de la intrarea în UE, România încă are probleme în lupta cu corupția și trimiterea politicienilor corupți la închisoare. De ce sunt SUA și UE atât de profund interesate de continuarea consolidării statului de drept, a justiției și deschiderii economice a României și a altor țări din regiune?

Simplul adevăr este că susținerea României în angajamentul său față de valorile democratice este esența parteneriatului nostru și unul dintre fundamentele alianței noastre. Țările care nu au un stat de drept puternic, un sistem judiciar independent și instituții democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acțiuni pe care le desfășoară Rusia în Ucraina. De la ultima mea vizită în România, în urmă cu cinci ani, s-au înregistrat progrese reale în România în ce privește consolidarea statului de drept și tragerea la răspundere a demnitarilor pentru încrederea acordată lor de public. Dar mai sunt lucruri de făcut.

Știm că nu este întotdeauna ușor, iar Statele Unite susțin eforturile României de a rămâne pe drumul cel bun. Stabilitatea, transparența și statul de drept sunt esențiale pentru investiții și vrem ca relațiile noastre economice să continue să se dezvolte și să crească. Suntem direct interesați să vedem România prosperând. Democrațiile puternice, bazate pe statul de drept, sunt prieteni și aliați mai capabili. Adjunctul Secretarului de Stat Victoria Nuland a spus foarte bine acest lucru în timpul recentei sale vizite la București: „Statele Unite ale Americii vor cea mai puternică, cea mai nepătată și democratică Românie cu putință să continue să fie marele nostru aliat aici, în Europa, și în întreaga lume.”

Multe țări europene, inclusiv România, sunt dependente de petrolul și gazele rusești. Ar putea SUA să ajute țările europene, inclusiv România, să reducă această dependență?

Putem, ar trebui și facem acest lucru. Rusia nu ar trebui să poată să-și folosească resursele ca armă împotriva vecinilor săi. Securitatea și stabilitatea acestei regiuni depind de existența mai multor furnizori și a mai multor moduri de transport al energiei. O aprovizionare mai stabilă și mai sigură a Europei cu energie va echivala cu o lume și o economie mondială mai stabile și mai sigure.

Sunt de acord cu multe voci din Europa care au spus că este timpul să transformăm securitatea energetică în următorul capitol al proiectului european de integrare și extindere a pieței care a început cu Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului. Făcut așa cum trebuie, acest lucru ar schimba situația în Europa. Iar Statele Unite sunt pregătite să continue să ajute. De mult timp, SUA susțin eforturile din cadrul UE de a diversifica sursele energetice, de a crea piețe de energie mai flexibile și de a spori eficiența energetică, astfel încât nicio țară să nu poată folosi sursele de energie ca arme politice. Prin intermediul Consiliului Energetic SUA-UE, facem eforturi să le oferim consumatorilor europeni variante de diversificare a surselor energetice. Am făcut mari eforturi pentru a face posibilă furnizarea de gaze din regiunea caspică în Europa, iar acest lucru este acum posibil. Colaborăm de asemenea cu țări din Europa, precum România, pentru a le spori producția internă de energie prin exploararea resurselor convenționale și neconvenționale de gaze. De asemenea, vom continua să susținem România, o țară mai puțin dependentă de energia rusească pentru ca ea să joace un rol esential in integrarea si interconectarea surselor de energie europene.

În final voi spune că SUA se angajează să aducă un volum mai mare de gaze pe piața globală într-un mod care să corespundă intereselor publice ale SUA pentru că știm că sporirea surselor mondiale îi ajută pe aliații noștri europeni și pe alți parteneri strategici. Până în prezent, Departamentul pentru Energie al SUA a acordat permise condiționate pentru 96 de milioane de metri cubi de gaze pe an, care pot fi exportate atât către țări cu care avem Acorduri de Liber Schimb, cât și către cele cu care nu avem, de exemplu în Europa. Vorbim despre volume semnificative. Pentru a pune datele în context, acest volum este mai mare decât volumul total de gaze naturale lichefiate (GNL) pe care Europa le importă în prezent și egal cu peste jumătate din volumul de gaze pe care țările europene le importă în prezent din Rusia. Stiu ca lucrând impreuna vom continua importantele eforturi de a asigura un viitor mai sigur și mai prosper pentru România și această regiune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului