Primul „om bionic”, expus la Smithsonian National Air and Space Museum din Washington – FOTO

Redactor:
Florin Badescu
Primul "om bionic", un robot capabil să vorbească și să meargă, creat în întregime din componente sintetice, a fost expus joi la Smithsonian National Air and Space Museum din Washington, informează Reuters.

Primul „om bionic”, un robot capabil să vorbească și să meargă, creat în întregime din componente sintetice, a fost expus joi la Smithsonian National Air and Space Museum din Washington, informează Reuters.

Robotul cu față umană a fost creat de compania londoneză Shadow Robot cu scopul de a prezenta într-o manieră inedită o serie de descoperiri medicale importante, cu ajutorul unor organe artificiale.

„Acesta nu este un șiretlic. Este o evoluție a științei reale”, a declarat Johnm Dailey, directorul muzeului din capitala americană.

Cu o înălțime de 183 de centimetri și o greutate de 77 de kilograme, robotul este personajul principal al unui documentar de o oră creat de Smithsonian Channel, intitulat „The Incredible Bionic Man”, care va fi difuzat duminică.

Un „om bionic” a fost subiectul unui serial de televiziune din anii ’70, „The Six Million Dollar Man”, care prezenta aventurile personajului Steve Austin, un fost astronaut al cărui corp a fost reconstruit cu ajutorul unor componente sintetice, după ce a fost la un pas de a muri.

Sursa: AFP//Mediafax Foto

Robotul expus la Smithsonian National Air and Space Museum din Washington a costat 1 milion de dolari și a fost construit din 28 de componente artificiale create de companii inovatoare în domeniul biomedical. Aceste componente includ un pancreas, plămâni, splină și un sistem circulator.

„Ideea din spatele acestui proiect a constat în asamblarea într-un tot unitar a tuturor părților de rezervă care există deja pe piață pentru corpul uman în zilele noastre. Dacă faci asta, cum ar arăta un astfel de corp?”, a declarat Bertolt Meyer, profesor la Universitatea Zurich din Elveția, prezentatorul documentarului.

Robotul a fost modelat după Bertolt Meyer, care s-a născut fără o mână și folosește o proteză. El a asistat la prezentarea „omului bionic”, care a fost văzut în timp ce făcea câțiva pași stângaci, și a pompat sânge artificial în sistemul circulator (transparent) al robotului.

Robotul are o față imobilă și nu are piele. Este controlat de la distanță cu ajutorul unui computer, iar specialiștii americani folosesc o serie de conexiuni Bluetooth pentru a controla mișcarea membrelor „omului bionic”.

Inteligența artificială a robotului este limitată la un program computerizat de chat, similar cu aplicația Siri pentru iPhone-urile create de Apple, a precizat Robert Warburton, inginer proiectant al companiei Shadow Robot.

„Persoanele care l-au creat au decis să îl programeze să aibă personalitatea unui băiat în vârstă de 13 ani din Ucraina. Așadar, robotul nu este tocmai cea mai politicoasă persoană cu care ai putea să porți o conversație”, a adăugat el.

Asamblarea părților componente a început în august 2012 și a avut nevoie de trei luni pentru a fi finalizată.

„Omul bionic” și-a făcut debutul în Statele Unite săptămâna trecută, la evenimentul Comic Con din New York, și va rămâne expus la Smithsonian National Air and Space Museum pe durata întregii toamne a acestui an.

Inchide