Primul oraș din Bulgaria care a interzis purtarea vălului islamic

Primul oraș din Bulgaria care a interzis purtarea vălului islamic
Publicat: 28/04/2016, 19:43
Actualizat: 05/07/2016, 23:46

Consiliul municipal din Pazardjik a adoptat interdicția privind purtarea vălului în clădiri administrative, școli, magazine și pe stradă. Motivul invocat de membrii consiliului a decis că hijabul împiedică identificarea femeilor.

Cele care vor ignora decizia administrației vor fi sancționate în primă instanță cu o amendă care pornește de la 300 de leva, adică aproximativ 150 de euro. Dacă femeile vor continua să poarte val în locuri publice amenda va creșe la 1000 de leva, echivalentul a 500 de euro.

Comunitatea musulmană din Bulgaria este destul de numerăasă și reprezintă 13% din populația de 7,4 milioane de persoane a țării. Tradițional femeile musulmane din Bulgaria poartă un batic pentru a-și acoperi părul, însă în ultima vreme, cele din Pazardjik au început să poarte burka. Minoritatea romă musulmană din Pazardjik este adepta Wahhabismului, formă fundamentalistă a Islamului originară din Arabia Saudită, care este acuzată că a inspirat Statul Islamic.

Războiul autorităților cu musulmanii fundamentaliști nu este nou. Astfel, 13 lideri spirituali ai comunității din Pazardjik sunt în prezent dați în judecată pentru predicarea ideologiei extremiste și pentru că ajută oamenii să se alăture Statului Islamic. Dintre aceștia, imamul autoproclamat Ahmed Moussa Ahmed a fost condamnat la doi ani de închisoare în 2015, pentru declanșarea urii pe motive religioase.

Partidul Frontul Patriotic, din coaliția de guvernământ, a propus recent o interdicție privind purtarea vălului islamic în Bulgaria, cu amenzi cuprinse între 200 și 1.500 de leva (100 și 750 de euro). Proiectul de lege, care urmează să fie votat, prevede și pedeapsa cu închisoarea de până la trei ani și amenzi de până la 5.000 de leva (2.500 de euro) pentru persoanele care îndeamnă la purtarea hijabului.

Recent, Franța și Belgia au interzis purtarea vălului islamic în public.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase