Prințul William s-a întâlnit cu Obama la Casa Albă, iar Kate cu copii la New York

Prințul William s-a întâlnit cu Obama la Casa Albă, iar Kate cu copii la New York
Publicat: 09/12/2014, 10:59

Prințul William – care a sosit la New York duminică seara împreună cu soția sa, în prima lor vizită oficială în Statele Unite – s-a întâlnit luni dimineața cu președintele american, în cadrul unei etape de câteva ore la Washington.

Așezați alături, în Biroul Oval de la Casa Albă, președintele american și prințul William, zâmbind, au glumit și vorbit despre copii.

Evocând al doilea copil, care se va naște în primăvară, prințul i-a spus președintelui că, în emoția pe care i-a provocat-o nașterea primului său copil, prințul George, a uitat să întrebe dacă acesta era băiat sau fată.

„Ai uitat să întrebi?”, a exclamat râzând Obama, tatăl a două fete.

Prințul a venit totodată să ceară susținerea președintelui în lupta împotriva traficului de animale sălbatice.

Președintele a salutat, în fața presei, „activitatea foarte importantă” a lui William, președintele Asociației „United for Wildlife”, care luptă pentru apărarea faunei sălbatice.

Cei doi s-au întâlnit ultima dată în 2011, la Palatul Buckingham, cu ocazia vizitei de stat a lui Barack Obama.

Prințul William a denunțat, ulterior, într-un discurs susținut la sediul Băncii Mondiale (BM), cele 20 de miliarde de dolari obținute anual prin traficul de animale sălbatice.

„Cooperarea este arma noastră cea mai eficientă împotriva traficanților”, a subliniat prințul, anunțând că fostul ministru britanic de Externe William Hague va prezida un grup internațional de luptă împotriva acestui trafic.

Organismul internațional găzduiește în prezent un congres pe tema corupției din jurul trafcului de animale sălbatice.

Casa Albă a salutat, când anunțat această întâlnire, activitatea prințului „în această luptă împotriva a ceea ce reprezintă totodată o amenințare în domeniul securității și o problemă de mediu devastatoare”.

– Mantou negru elegant

Rămasă la New York, soția sa, Kate, a vizitat luni dimineața, la Harlem, celebrul cartier afro-american de la New York, un centru dedicat copiilor – Northside Center for Child Development.

Purtând un mantou negru elegant de la Goat, o marcă britanică, ducesa de Cambridge a urmărit timp de o oră un atelier de lucru manual în compania lui Chirlane McCray, soția primarului din New York Bill de Blasio.

Însărcinată în cinci luni, ducesa a fost primită cu aplauze de câteva zeci de persoane care au înfruntat frigul pentru a o vedea și a-i spune – așa cum arăta o pancartă – că o „iubesc pe Kate”.

Tânăra le-a salutat și a acceptat un buchet de flori de la un copil.

O ambulanță o urmează pe tânără pe parcursul întregii vizite oficiale, ca măsură de precauție în legătură cu sarcina.

Ducesa de Cambridge a luat după aceea dejunul la Consulatul britanic, unde urma să se întâlnească cu reprezentanți ai comunității britanice care locuiesc la New York din lumea artelor, culturii și afacerilor.

După o după-amiază de odihnă pentru Kate, cuplul s-a întâlnit la New York și a mers la o recepție dedicată faunei sălbatice, la care erau prezente Hillary Clinton, o posibilă pretendentă la Casa Albă, și fiica sa Chelsea.

Luni seara cuplul a asistat la un meci din Campionatul Nord-american de Baschet (NBA), care susține United for Wildlife.

Elita sportivă și muzicală americană i-a primit cu entuziasm pe prinț și pe soția sa, care au asistat pentru prima dată la un meci NBA.

La sfârșitul meciului, legenda baschetului LeBron James, alias „King James”, s-a întâlnit cu cuplul căruia i-a oferit tricouri ale echipei, inclusiv unul pentru prințul George, în vârstă de un an.

Cântăreții Jay-Z și Beyonce au discutat cu cuplul princiar la pauză, printre încurajările zgomotoase ale publicului.

William, al doilea în ordinea succesiiunii la tronul britanic după tatăl său, prințul Charles, și Kate, ambii în vârstă de 32 de ani, au început duminică seara această vizită oficială, care are atât aspecte diplomatice, cât și economice, în promovarea intereselor britanice.

Cuplul, care urmează să-și încheie vizita marți seara, nu este însoțit de prințul George, care a rămas la Londra.

Această vizită americană amintește de vizita prințului Charles și prințesei Diana, în 1985. Prințesa Țării Galilor a atras atunci toată atenția presei, dansând cu președintele american Ronald Reagan și John Travolta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase