Probleme mari pentru președintele SUA: Șeful destituit al FBI va declara în Senat că Trump a exercitat presiuni în ancheta privind ingerințele Rusiei

Probleme mari pentru președintele SUA: Șeful destituit al FBI va declara în Senat că Trump a exercitat presiuni în ancheta privind ingerințele Rusiei
Publicat: 31/05/2017, 22:35

ames Comey va fi audiat de Comisia pentru Informații a Senatului SUA săptămâna viitoare, în legătură cu investigația pe care el a ordonat-o când era director al FBI privind presupusele contacte pe care Michael Flynn, fost consilier prezidențial pentru Siguranță Națională, le-ar fi avut cu oficiali ruși.

Conform unor surse citate de CNN, James Comey va confirma că Donald Trump i-a cerut să oprească ancheta.

James Comey a avut o discuție privată și cu procurorul special Robert Mueller și urmează să fie audiat de acesta după procedura din Senatul SUA.

Potrivit unor surse, Donald Trump i-a cerut directorului FBI James Comey să oprească investigația care viza contactele fostului consilier pentru Siguranță Națională Michael Flynn cu oficiali ruși. James Comey a scris într-un document că președintele Donald Trump i-a cerut în februarie, în cursul întrevederii în Biroul Oval de la Casa Albă, să abandoneze investigația federală care îl viza pe Michael Flynn, fostul consilier prezidențial pentru Siguranță Națională, demis din cauza presupuselor contacte cu oficiali ruși. „Sper că puteți renunța” la anchetă, i-a spus Donald Trump lui James Comey, argumentând că Michael Flynn este „un tip bun” și că nu făcuse nimic rău, conform unor surse citate de cotidianul The New York Times și de postul tv CNN.

James Comey a scris detalii despre conversația cu președintele imediat după întâlnire, care a avut loc la o zi după demisia lui Michael Flynn din funcția de consilier prezidențial. James Comey a fost demis la începutul lunii mai din funcția de director al Biroului Federal de Investigații (FBI).

O astfel de solicitare a lui Donald Trump ar fi cea mai clară dovadă că președintele a încercat să influențeze direct Departamentul Justiției și investigația FBI privind presupusele contacte ale apropiaților săi cu Rusia, constată cotidianul The New York Times. „Acest lucru se numește clar: obstrucționarea justiției”, a comentat analistul CNN pe teme juridice, Jeffrey Toobin.

Casa Albă a negat versiunea prezentată în documentul atribuit lui James Comey

„Chiar dacă președintele a transmis în mod repetat că generalul Flynn este un om decent care a slujit și a protejat națiunea noastră, nu i-a cerut domnului Comey și nimănui altcuiva să oprească vreo investigație, inclusiv pe cea în cazul generalului Flynn. Președintele are cea mai înaltă formă de respect pentru agențiile de aplicare a legii și pentru toate investigațiile. Aceasta nu este o prezentare adevărată a conversației între președinte și domnul Comey”, a transmis Președinția SUA.

Donald Trump l-a destituit pe James Comey deoarece ar fi gestionat în mod inadecvat investigația în cazul serverului de email privat utilizat de Hillary Clinton, însă demiterea intervine în contextul anchetei privind ingerințele Rusiei în campania electorală. Potrivit unor oficiali de la Departamentul Justiției, James Comey a fost destituit pentru că ar fi încălcat principii și proceduri judiciare dezvăluind public detalii despre investigația care o viza pe Hillary Clinton.

Michael Flynn, fost consultant electoral al lui Donald Trump și ulterior consilier prezidențial pentru Siguranță Națională, a fost demis în februarie după ce ar fi refuzat să îi dezvăluie vicepreședintelui Mike Pence informații despre întâlnirile cu ambasadorul Rusiei în SUA.

Biroul Federal pentru Investigații, Senatul SUA și Camera Reprezentanților au declanșat anchete în cazul ingerințelor Rusiei în campania electorală și al presupuselor contacte între apropiați ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși. Un procuror special, Robert Mueller, va coordona investigațiile. Potrivit unor surse, Robert Mueller, „a primit autoritatea de a investiga posibilitatea unei tentative de acoperire” de către Președinția SUA a ilegalităților comise de apropiați ai lui Donald Trump prin contactele cu oficiali ruși.

John Brennan, fost director al Agenției Centrale de Informații din Statele Unite, a declarat recent, în cursul audierilor în Congres, că a fost preocupat de unele interacțiuni între membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump și oficiali ruși.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme și...
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Militari români vor lupta în Orientul Mijlociu. Iohannis a aprobat decizia
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Cum se implică Robert Drilea în creșterea copiilor Deei Maxer: "Mă surprinde cu toate lucrurile...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei