Probleme tehnice la completarea formularului electronic pentru intrarea în Grecia. De când este permis accesul turiștilor români

Probleme tehnice la completarea formularului electronic pentru intrarea în Grecia. De când este permis accesul turiștilor români
Intrarea în Grecia este condiționată de completarea formularului electronic și de existenta unui certificat cu rezultat negativ la un test PCR / Foto: Forum Grecia
Publicat: 14/07/2020, 12:12

Platforma pentru completarea formularului electronic obligatoriu pentru intrarea în Republica Elenă, pe toate căile de acces – aeriană, rutieră sau maritimă – a fost nefuncțională la ora la care autoritățile elene anunțaseră să va fi disponibilă, după ce fusese suspendată pentru a fi adaptată modificărilor aduse protocolului. Românii trebuie să prezinte la intrarea în Grecia și un certificat cu rezultat negativ la un est molecular pentru infecția cu COVID-19, emis cu cel mult 72 de ore înainte.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, platforma electronică pentru completarea obligatorie a formularului electronic (Passenger Locator Form) de către persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) nu a funcționat începând de astăzi, marți, ora 00.00, ora comunicată de către autoritățile elene, sâmbătă, printr-un mesaj urgent.

La acea dată, autoritățile elene anunțaseră să sistemul pentru accesul pe cale terestră Kulata-Promachonas a fost blocat, până marți, ora 00:01, pentru a fi adaptat la modificările decise de responsabili.

Codurile QR, emise de la ora 00.01, în noaptea de marți spre miercuri

În comunicatul transmis marți dimineață, MAE anunță că a întreprins, în regim de urgență, demersuri prin Ambasada României la Atena și pe lângă Ambasada Greciei în România pentru semnalarea acestei disfuncționalități și pentru a solicita remedierea imediată a acesteia. Urmare acestor demersuri, autoritățile elene au remediat problema tehnică apărută, iar la acest moment platforma este funcțională.

„Totodată, autoritățile elene au precizat că pentru toate formularele completate în cursul zilei de 14 iulie, codurile QR se vor emite începând cu ora 00.01, în noaptea de 14-15 iulie a.c., iar intrarea pe teritoriul Republicii Elene se va putea efectua începând cu ziua de miercuri, 15 iulie a.c., ora 6.00”, a anunțat MAE.

La această oră intră în vigoare obligația impusă celor care vor să intre în Grecia de a prezinta și certificatul care atestă un rezultat negatic pentru infecția cu COVID-19, emis cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul  Greciei.

Potrivit oficialilor eleni, testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Pentru a veni în sprijinul românilor cu vancanțe programate în Grecia, Ministerul Sănătății a publicat, duminică, lista celor 113 centre din țară  unde românii pot face testul molecular.

Până în prezent, MAE a transmis, din informațiile comunicate de către autoritățile locale competente Ambasadei României la Atena și Consulatului General al României la Salonic, șase cazuri de infecții cu noul coronavirus în rândul turiștilor români, dintre care unul a primit un rezultat negativ la a doua testare.

Reprezentanții consulatului și al ambasadei, prezenți mâine la punctul de frontieră Kulata-Promachonas

MAE precizează în comunicatul transmis marți că reprezentanți atât ai Consulatului General al României la Salonic, cât și ai Ambasadei României la Sofia vor continua să fie prezenți în cursul zilei de mâine în punctul de frontieră Kulata-Promachonas pentru a se asigura că cetățenii români beneficiază de asistență consulară, în caz de nevoie.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

În plus, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51914, http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro și www.mae.ro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului