Probleme tot mai mari pentru sistemul energetic din Republica Moldova. Gazprom ar urma să reducă livrările de gaze de la 1 decembrie

Probleme tot mai mari pentru sistemul energetic din Republica Moldova. Gazprom ar urma să reducă livrările de gaze de la 1 decembrie
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 23/11/2022, 10:42

Gazprom va reduce, începând cu 1 decembrie, cu 56,5% cantitatea de gaze naturale pe care o livrează în Republica Moldova.

Decizia vine la doar câteva luni după o altă scădere a livrărilor, în contextul în care autoritățile de la Chișinău se confruntă cu o gravă criză energetică în prag de iarnă.

Secretarul de Stat în Ministerul moldovean al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, a explicat că gigantul rus a rezervat capacități de transport ale operatorului gazoductelor din Ucraina pentru punctele de conexiune cu Republica Moldova doar pentru 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi pentru perioada octombrie 2022 – septembrie 2023.

Astfel, deși pe 21 noiembrie a avut loc o licitație pentru rezervarea capacității luare de transport la punctele de interconectare dintre Ucraina și Moldova (PI Grebeniki și PI Oleksiivka), nu au fost rezervate și capacități suplimentare, a declarat oficialul de la Chișinău, citat de deschide.md.

„Astfel, începând cu 1 decembrie 2022, livrările de gaze naturale de la SAP Gazprom către Republica Moldova vor fi reduse cu 56,5% în luna decembrie 2022, reieșind din volumul de gaze naturale coordonat de SA Moldovagaz și SAP Gazprom pentru luna decembrie conform Contractului de furnizare a gazelor naturale (189 mil. m³ – malul drept și 217 mil. m³ – malul stâng)”, a explicat secretarul de stat.

Explicațiile Gazprom

Gigantul rus a acuzat, prin intermediul unui comunicat transmis marți, că Ucraina înmagazinează unele cantități de gaze naturale destinate Republicii Moldova.

Potrivit Gazprom, cantitatea de gaze destinate Republicii Moldova și care intră în Ucraina este mult mai mare decât cea care ajunge de facto în Moldova.

Cu toate acestea, Constantin Borosan contrazice informațiile venite de la Moscova.

„Clarificăm acum toate aceste aspecte. Nu înţelegem care este învinuirea faţă de operatorul de transport din Ucraina. Este un aspect legat de punctele de interconectare, prin care sunt transportate gazele naturale”, a reacţionat secretarul de stat.

Șeful Moldovagaz nuanțează puțin declarațiile lui Borosan

Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, nuanțează, însă, declarațiile secretarului de stat și spune că, la fel ca în noiembrie, Republica Moldova urmează să primească în decembrie aproximativ 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale de la Gazprom.

Astfel, spune oficialul, nu este vorba despre o reducere a volumelor de la o lună la alta, ci pur și simplu este respectat contractul de furnizare.

„Nu este vorba de reducerea volumelor comparativ cu luna noiembrie. Este vorba de reducere conform contractului. Aceleași volume pe care am primit în noiembrie, vom primi și în decembrie”, a declarat Ceban.

Republica Moldova se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește energia

La începutul lunii octombrie, Gazprom a anunțat reducerea livrărilor către Republica Moldova, acuzând că autoritățile de la Chișinău au datorii uriașe către gigantul rus din domeniul gazelor naturale.

La acea vreme, autoritățile de la Chișinău au criticat decizia companiei, susținând că Republica Moldova își achită datoriile.

„Republica Moldova a achitat mereu plata pentru gaz, inclusiv în avans. Micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze naturale. Nu există niciun blocaj din partea Ucrainei în ceea ce privește transportul gazelor naturale.

Datoria față de Gazprom poate fi evaluată doar de un audit independent. Interesul Republicii Moldova este să achite sume corecte și reale. Republica Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin. Regretăm că Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”, transmitea la acea vreme Guvernul de la Chișinău.

Ca urmare a reducerii cantităților de gaze livrate din Rusia, Republica Moldova a fost nevoită să reducă la rândul său livrările către regiunea separatistă Transnistria, ceea ce a dus la suspendarea livrărilor de energie electrică produsă la centrala Cuciurgan din Transnistria către Moldova.

Iar problemele au continuat pentru Moldova, după ce autoritățile ucrainene au fost nevoite să oprească livrările de energie electrică din cauza bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice a țării.

În acest context, Republica Moldova primește energie din România, pe care o cumpără inclusiv prin contractul de avarie semnat cu România. Recent, țara s-a confruntat cu o pană majoră de curent, după ce una dintre liniile care transportă energie în Moldova s-a deconectat de la sistem ca urmare a atacurilor ruse din Ucraina.

Săptămâna trecută, Guvernul României a decis suplimentarea cu 1,695 de milioane de lei a sprijinului bugetar de 50 de milioane de euro acordat deja de România Republicii Moldova, pentru consolidarea securității energetice.

Decizia a fost luată prin actualizarea Planului anual de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară aferent anului 2022.

Potrivit Guvernului, suma provine ca urmare a reportării pentru anul 2023 a unui proiect dedicat consolidării capacității administrative a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, fondurile aferente, urmând a fi dirijate către Ministerul Finanțelor din Republica Moldova, sub formă de sprijin bugetar direct.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...