Proeuropenii de la Chișinău ar fi aproape de un acord cu comuniștii lui Voronin pentru o „monstruoasă coaliție”. SURPRIZĂ: Numele vehiculat pentru funcția de premier

Proeuropenii de la Chișinău ar fi aproape de un acord cu comuniștii lui Voronin pentru o „monstruoasă coaliție. SURPRIZĂ: Numele vehiculat pentru funcția de premier
Publicat: 20/01/2015, 15:17

Liderul Partidului Liberal (PL) din R.Moldova a declarat că Partidul Liberal Democrat (PLDM) și Partidul Democrat (PD) au ajuns deja la un acord pentru formarea unei coaliții cu Partidul Comuniștilor (PCRM), în urma căruia Natalia Gherman ar putea deveni premier, relatează site-ul ÎnProfunzime.md.

Mihai Ghimpu a afirmat luni seara, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro Tv Chișinău, că sunt șanse slabe pentru formarea unei noi coaliții europene și că o alianță cu PCRM este deja decisă, însă el nu a putut preciza ce vor primi comuniștii în schimb. Ghimpu crede că PCRM nu va solicita nimic acum, însă o va face după alegerile locale de anul viitor. Liderul liberal nu exclude posibilitatea ca funcția de președinte al țării să fie păstrata tocmai pentru PCRM.

„Noi vrem să participăm la guvernare, însă nu oricum. Trebuie să facem reforme, iar ei cu PCRM nu le vor face. Trebuie să avem pârghii pentru a îmbunătăți situația. Nu le putem lăsa lor tot. Au avut tot până acum și uitați-vă unde am ajuns”, a declarat Mihai Ghimpu.

Președintele PL a precizat că, într-o coaliție cu PCRM, premier va fi numit actualul vicepremier și ministru de Externe, Natalia Gherman (PLDM), și nu Iurie Leancă (actualul prim-ministru), și a dat de înțeles că șef al Legislativului va fi ales, cu sprijinul comuniștilor, actualul vicepremier și ministru al Economiei, Andrian Candu.

Mihai Ghimpu a apreciat că lucrurile mai pot fi schimbate doar în cadul discuțiilor de marți cu oficiali europeni, care ar putea convinge părțile să creeze o coaliție ținând cont de solicitările fiecăruia. „Indiferent ce condiții ar înainta PL, acestea nu vor fi acceptate”, a adăugat liderul liberal.

La rândul lor, liderii PLDM și PD, Vlad Filat și Marian Lupu, susțin că pretențiile înaintate de PL, care țin inclusiv de numirea unui procuror străin, nu sunt constructive și sunt mai degrabă „PR politic”.

Trei lideri europeni au venit marți la Chișinău pentru a participa la discuții privind formarea coaliției proeuropene, în urma alegerilor legislative de la 30 noiembrie din Republica Moldova.

Președintele comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, Elmar Brok, președintele Alianței Partidelor Liberale și Democrate pentru Europa (ALDE), Graham Watson, precum și un reprezentant al socialiștilor europeni participă la discuții cu reprezentanți ai partidelor proeuropene din Republica Moldova. Întrevederea are loc în sala delegațiilor VIP de la aeroportul din Chișinău.

Scenariul gri, o „monstruoasă coaliție”

Într-o analiză publicată de gândul înainte de alegerile legislative din Republica Moldova, Dan Dungaciu, director al Institutului de Studii Politice al Academiei Române, descria o eventuală coaliție PLDM-PD-PCRM drept „scenariul gri”, un scenariu al unei „monstruoase coaliții” a PLDM și PD cu „PCRM-ul purificat de elementele radicale, care se transformă precum Făt-Frumos într-un partid proeuropean”. Acesta este, explica Dan Dungaciu, cel mai periculos scenariu, care, dacă se va transforma în realitate, va arăta că integrarea europeană a R. Moldova nu este ireversibilă. „Cei care vorbesc azi că e acceptabil scenariul gri uită că România a girat în 2005 un astfel de mandat” și comuniștii au întors macazul din 2005 până la protestele sângeroase din 2009.

„Scenariul gri” descris de Dungaciu este varianta cea mai bună pentru Kremlin, dar și pentru Bruxelles, deși niciuna dintre părți nu o recunoaște deschis. Pe de-o parte, Vladimir Putin ar avea oameni fideli în guvernarea de la Chișinău, prin care să își exercite influența, iar Bruxelles-ul ar putea spune că proeuropenii rămân la guvernare, angajai în integrarea europeană, spunea expertul citat: „Va fi un fel de ‘noi ne facem că vă integrăm, voi vă faceți că vă integrați'”.

Care sunt diferențele dintre cele trei partide proeuropene

În limbajul mediatic, PLDM, PDM și PL sunt reunite sub umbrela sintagmei de partide proeuropene. Totuși, între ele există anumite diferențe, mai ales în ceea ce privește relația cu Rusia și cu NATO, a explicat pentru gândul Victor Juc, vicedirectorul Institutului de cercetări juridice și politice al Academiei de Științe a Republicii Moldova.

Astfel, PLDM (condus de Vlad Filat) este un partid de centru-dreapta, cu o ideologie conservatoare, membru observator în familia Popularilor Europeni. Susține integrarea europeană și o relație apropiată cu NATO, fără a renunța la neutralitatea statală. De asemenea, PLDM susține păstrarea unei relații bune cu Federația Rusă.

PDM (condus de Marian Lupu) are o orientare de centru-stânga, social-democrată, fiind membru observator în familia Socialiștilor Europeni. Susține integrarea europeană, dar și neutralitatea R. Moldova, ceea ce înseamnă că vrea relații minimale cu NATO. Cât despre raportarea la Federația Rusă, PDM vrea un parteneriat strategic cu Moscova.

PL (condus de Mihai Ghimpu), membru observator în familia Liberalilor Europeni, ALDE, vrea atât integrare europeană, cât și în Alianța Nord-Atlantică și relații minimale cu Rusia. Ghimpu s-a pronunțat deseori pentru unirea cu România, cu toate că a admis că, în acest moment, ea nu este posibilă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru...