Propunere controversată în SUA! Fiecare afro-american ar putea primi o recompensă de 5 milioane de dolari ca măsură de „reparare” a rasismului

Propunere controversată în SUA! Fiecare afro-american ar putea primi o recompensă de 5 milioane de dolari ca măsură de „reparare” a rasismului
San Francisco, propunere reparatii discriminare afro-americani/Sursa FOTO: Profimedia
Publicat: 16/03/2023, 19:59

San Francisco a fost scena unei controverse aprinse miercuri, 15 martie, după prezentarea în fața consiliului municipal a unui plan de „reparații” pentru a compensa moștenirea „rasismului sistemic”, care propune să aloce cinci milioane de dolari fiecărui afro-american din oraș.

Discutat în cadrul unei ședințe publice din seara zilei de marți 14 martie, acest plan a fost realizat de o comisie însărcinată de oraș să facă propuneri pentru a corecta inegalitățile suferite de afro-americani în Statele Unite de la sclavie, potrivit Le Figaro.

Venitul minim anual

„Viețile negre contează. Aveți ocazia să o demonstrați astăzi, să o faceți cu despăgubiri”, a declarat marți Yulanda Williams, un ofițer de poliție de culoare care pledează pentru reforma de aplicare a legii. Pe lângă măsura sa emblematică, acesta conține o sută de recomandări și propune, de exemplu, garantarea unui venit anual minim de aproape 100.000 de dolari timp de 250 de ani pentru fiecare adult negru eligibil, o casă în San Francisco pentru un dolar per familie sau anularea datoriilor.

Oponenții săi denunță un proiect „absurd”. „Nu este deloc serios și, pe lângă faptul că este o mare pierdere de timp, este și o distragere completă a atenției”, a declarat pentru AFP liderul Partidului Republican din San Francisco, John Dennis. „Bugetul (anual) al orașului este de 14 miliarde de dolari”, a amintit el, estimând costul acestui plan la „50 de miliarde”. Ideea reparațiilor pentru rasismul sistemic este în creștere în rândul stângii americane, în fața unor studii care arată că politicile publice americane au crescut de zeci de ani șansele populației afro-americane de a fi săracă, în șomaj sau în închisoare.

„Viețile negre contează”

După mișcarea „Black Lives Matter ” din 2020, California a înființat o comisie pe acest subiect, al cărei raport este încă așteptat. Mai multe orașe au făcut același lucru. În 2021, municipalitatea Evanston, lângă Chicago, a devenit primul oraș american care a adoptat un plan de reparații, în special alocând ajutor financiar locuitorilor săi afro-americani pentru a-și renova locuințele. Dar planul imaginat de San Francisco este de departe cel mai ambițios. Orașul are câteva zeci de mii de locuitori afro-americani, iar criteriile de eligibilitate nu au fost încă stabilite. Un raport final trebuie depus în iunie, iar apoi consiliul municipal va trebui să decidă.

Activiștii pentru drepturile civile le fac apel să nu reducă acest proiect la o singură măsură. „A relega această problemă la o luptă pentru 5 milioane de dolari este incorect și necinstit”, a declarat Amos Brown de la asociația NAACP pentru AFP.

„Nu arată toată teroarea și durerea prin care am trecut. Poziția mea este că pentru tot ceea ce am îndurat, sunt 5 milioane de dolari plus programe specifice” pentru a sprijini dezvoltarea economică, locuințe, sănătate și educație, a adăugat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase