• Publicat:
Internațional

Protest la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga. „Opriți agresiunea Rusiei, Ucraina = Europa”. Corespondență de la Riga

Liderii europeni au fost întâmpinați, vineri dimineață, de un grup de protestatari care a afișat susținerea față de Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Reprezentanții UE vor încheia vineri Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, concluziile vizând reafirmarea susținerii față de cele șase state partenere și întărirea mesajului că acest parteneriat nu este împotriva Rusiei.

Cu câteva ore înainte ca liderii Uniunii Europene să încheie Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, un grup de protestatari au afișat mai multe bannere de susținere pentru Georgia, Ucraina și Republica Moldova, exprimându-și totodată dezacordul față de Rusia. 

În fața Bibliotecii Naționale din Riga, capitala Letoniei, aproximativ 20 de oameni protestează pașnic, în așteptarea concluziilor din urma summitului. Printre mesajele afișate se numără și „Opriți agresiunea Rusiei”, „Ucraina = Europa”, „Fără vize în rândul națiunilor europene”.

FOTO: Gândul.info

FOTO: Gândul.info

FOTO: Gândul.info

FOTO: Gândul.info

Lideri Uniunii Europene, printre care cancelarul german Angela Merkel, președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-au întâlnit joi cu șefii celor șase parteneri estici, în cadrul Summitului de la Riga. Este prima astfel de întâlnire, după Summitul de la Vilnius din 2013, iar principalele mesaje transmise în prima zi a Summitului au fost adresate Rusiei, în sensul în care acest parteneriat estic nu este o mișcare împotriva Kremlinului.

Totodată, liderii europeni au declarat că intenția Summitului Parteneriatului Estic este de a-și întări susținerea față de cele șase state (Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaijan, Armenia și Belarus).

Deși Moldova, Ucraina și Georgia ar fi avut așteptări mai mari de la această întâlnire, în concluziile Summitului de la Riga nu se va regăsi și promisiunea pentru o eventuală aderare. Deși liderii europeni au precizat că vor „să lase ușa deschisă”, Ucraina și Georgia nu vor obține nici măcar promisiunea de a încheia un acord de asociere și nici liberalizarea vizelor.

Corespondență de la Riga

Inchide