Proteste sângeroase și în Venezuela. Cinci morți și zeci de răniți după intervenția violentă a forțelor de ordine. FOTO+VIDEO

Publicat: 21/02/2014, 16:46
Actualizat: 29/07/2014, 19:58

Începute pașnic pe 12 februarie, de Ziua Națională a Tineretului, protestele studenților din Venezuela aveau ca prim scop tragerea unui semnal de alarmă cu privire la situația economică dificilă, dar și problemele sociale cu care această țară se confruntă. În ultimul an, rata infracțiunilor violente a crescut semnificativ, numărul asasinatelor ajungând la nu mai puțin de 24.000. La începutul lui 2014, Monica Spear, deținătoarea titlului de Miss Venezuela 2004, și soțul ei, Thomas Henry Berry, au fost împușcați mortal în mașina lor, de o bandă de hoți înarmați, care au rănit-o și pe fiica acestora în vârstă de cinci ani.

Mișcarea de protest începută pașnic în mai multe orașe din Venezuela a fost însă întâmpinată violent de forțele de ordine. În ciuda tentativelor de negociere venite din partea tinerilor, polițiștii au intervenit în forță pentru dispersarea mulțimii, utilizând gaze lacrimogene, tunuri cu apă și chiar focuri de armă, relatează CNN.

Foto: AFP//Mediafax

Foto: AFP//Mediafax

Foto: AFP//Mediafax

Protestatarilor li s-a alăturat și Leopoldo Lopez, liderul opoziției, care a cerut Guvernului să își asume responsabilitatea pentru decesele celor șase manifestanți și să elibereze 14 tineri arestați până la momentul respectiv. Ministrul Justiției Miguel Rodriguez a emis însă un mandat de arestare pe numele lui Lopez, pentru presupusa sa responsabilitate în comiterea actelor de violență la manifestația din 12 februarie. Acesta din urmă s-a prezentat pe 18 februarie la Poliție, după un discurs susținut în fața susținătorilor săi reuniți într-o piață din capitala Venezuelei, unde a denunțat sistemul judiciar „injust și corupt”, potrivit The Guardian.

Printre cele cinci persoanele decedate în timpul protestelor antiguvernamentale se află și Genesis Carmona, desemnată Miss Turism a statului Carabobo în 2013. Tânăra în vârstă de 22 de ani a fost împușcată în cap, în orașul Valencia.

Foto: AFP//Mediafax

După decesul fetei, studentă în ultimul an la Facultatea de turism, Leopoldo Lopez i-a îndemnat pe demonstranți, din închisoare, să manifeste în continuare pentru plecarea guvernului socialist de la putere.

Trei diplomați americani acuzați de implicare în manifestațiile studenților din Venezuela au fost declarați „persona non grata” și somați să părăsească în termen de 48 de ore teritoriul acestei țări.

Anunțul privind expulzarea acestora a fost făcut la postul național de televiziune de președintele Nicolas Maduro: „Să se ducă să conspire la Washington!”, a afirmat acesta. Răspunsul Statelor Unite ale Americii nu a întârziat să apară, Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, catalogând acuzațiile liderului venezuelean drept „lipsite de fundament și false”. De asemenea, președintele american Barack Obama a condamnat „violențele inacceptabile” din Venezuela și a îndemnat Guvernul acestei țări să elibereze manifestanții arestați. Obama a anunțat că, alături de Organizația Statelor Americane (OEA), Statele Unite „îndeamnă Guvernul venezuelean să elibereze manifestanții pe care i-a arestat și să angajeze un dialog veritabil”.

Foto: AFP//Mediafax

Foto: AFP//Mediafax

Cu toate acestea, Nicolas Maduro, venit la putere după moartea lui Hugo Chavez, se declară hotărât să meargă mai departe. Mai mult, Guvernul a făcut tot posibilul pentru a „închide gura” presei care a relatat despre protestele din ultimele săptămâni.

Săptămâna trecută, Guvernul venezuelan a sistat dreptul de transmisie în Venezuela postului de știri columbian NTN24, pe care l-a acuzat că induce o „stare de neliniște” în rândul populației difuzând imagini tulburătoare.

În plus, Maduro a amenințat CNN că, în cazul nu își va modifica politica editorială, îi va interzice să transmită pe teritoriul Venezuelei. „CNN) trebuie să înceteze această propagandă de război”, a declarat președintele venezuelean pentru radioteleviziunea națională. „Ei (CNN, n. red) vor să arate lumii că Venezuela este în stare de război civil, în timp ce în Venezuela oamenii lucrează!”, a adăugat el.

Afirmația sa vine în contextul în care la începutul anului a acuzat chiar și posturile de televiziune care transmit telenovele pentru creșterea ratei criminalității din Venezuela. Maduro spunea atunci că este decis să schimbe ceea ce numește „o cultură a violenței”, promovată în presă, acuzând posturile de televiziune, în special cele care transmit telenovele, de prezentarea într-o lumină fascinantă a armelor, drogurilor și gangsterilor.

În ultimii ani, Guvernul din această țară a lansat aproximativ 20 de campanii pentru sporirea măsurilor de securitate, însă rata criminalității a continuat să crească. Potrivit statisticilor oficiale, criminalitatea a crescut cu 105% de când Hugo Chavez, decedat în martie 2013, a ajuns la putere cu 15 ani în urmă.

Nicolas Maduro, care a câștigat alegerile prezidențiale în aprilie 2013, succedându-i mentorului său, Hugo Chavez, se confruntă acum cu cele mai ample proteste izbucnite de la venirea sa la putere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Tulburătoare și Înălțătoare discuția dintre Ana Blandiana și Adrian Artene | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE