PROTESTE violente în Kashmirul indian. Sute de manifestanți s-au ciocnit cu forțele de ordine, după ce un profesor A MURIT în arestul poliției

Redactor:
Andrei Vacaru
PROTESTE violente în Kashmirul indian. Sute de manifestanți s-au ciocnit cu forțele de ordine, după ce un profesor A MURIT în arestul poliției
Sute de protestatari s-au ciocnit cu forțele de securitate în mai multe zone din Kashmirul indian după ce autoritățile au anunțat că Rizwan Asad Pandit, un tânăr profesor, a murit în custodia poliției locale, informează Al Jazeera.

Rizwan Asad Pandit, un profesor de chimie în vârstă de 29 de ani, a fost arestat în cadrul unei „investigații privind acte de terorism”, au declarat surse din poliție, care au adăugat că a fost demarată o anchetă în acest caz. Familia profesorului a descris moartea acestuia ca fiind „o crimă comisă cu sânge rece”, iar sute de persoane s-au adunat în districtul Pulwama pentru a protesta față de moartea lui Pandit. Forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene, în timp ce autoritățile au restricționat accesul la internet în regiune.

Mubashir Asad, fratele lui Pandit, a declarat că poliția l-a ridicat de acasă duminică noaptea. „Au spus că va fi eliberat rapid. Fratele meu nu era implicat în nimic. A fost omorât cu sânge rece”, a spus acesta.

Situația în Kashmir, regiune disputată de India și Pakistan, continuă să fie foarte tensionată, mai ales după ce un atac sinucigaș a ucis 42 de soldați indieni în februarie, în Pulwama. Autoritățile indiene au învinuit Islamabadul că protejează gruparea armată Jaish-e-Muhammad, care a revendicat atacul, și a lansat un raid aerian pe teritoriul Pakistanului, mișcare care a adus cele două puteri nucleare aproape de un nou război.

Un înalt oficial din poliție, care a dorit să își păstreze anonimatul, a declarat că Pandit a fost reținut în legătură cu atacul din districtul Pulwama. „Am avut informații conform cărora ar fi știut cum să producă explozibili și am bănuit că ar fi jucat un rol în recentul atac”, a declarat oficialul.

Mirwaiz Umar Farooq, liderul All Parties Hurriyat Conference, o organizație care reunește mai multe partide separatiste din regiune, a reacționat la aflarea veștii, postând pe Twitter: „Această crimă brutală arată incă o dată neajutorarea, vulnerabilitatea și lipsa siguranței pe care o resimt locuitorii din Kashmir, în timp ce autoritățile continuă să rămână nepedepsite”.

Khurram Parvez, activist pentru drepturile omului, susține că nimeni nu a fost adus în fața vreunei instanțe pentru astfel de abuzuri. „Acesta este încă un caz dintre cele peste 70.000 de crime, peste 8.000 de dispariții și mii de cazuri de tortură și viol” petrecute în Kashmirul indian în ultimii 30 de ani, a mai adăugat el.

Foto: Hepta

×

Declarații susținute de ministrul Finanțelor și de cancelarul Prim-ministrului

Publicată de Gandul pe Miercuri, 27 mai 2020
Gândul LIVE!
Inchide