Protestele violente de la Paris AMÂNĂ scumpirea carburanților. Guvernul francez face UN PAS ÎNAPOI

Redactor:
Teodora Marinescu
Protestele violente de la Paris AMÂNĂ scumpirea carburanților. Guvernul francez face UN PAS ÎNAPOI
Guvernul francez va suspenda creșterea taxei la carburanți, după protestele violente de sâmbătă. Vezi bilanțul violențelor care au determinat executivul să introducă un moratoriu pentru scumpiri

Premierul francez Édouard Philippe a anunțat suspendarea pentru șase luni a majorării taxei la carburanți. Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

„Francezii care poartă veste galbene vor scăderea taxelor și locuri de muncă pentru a le putea plăti. Asta dorim și noi. Dacă nu am reușit să le explicăm asta, dacă majoritatea parlamentară nu a reușit să îi convingă pe francezi, atunci trebuie să schimbăm ceva”, a explicat premierul francez. „După această revoltă, trebuie să fi surd sau orb ca să nu vezi sau să auzi acest lucru.”

Scumpirile la carburanți anunțate de guvernul de la Paris a provocat proteste majore în Franța, în utlimele trei weekenduri.

Potrivit publicației Le Monde, creșterea taxei pentru carburanți va fi suspendată. În cursul zilei de marți, premierul Edouard Philippe este așteptat să anunțe și alte măsuri menite pentru a reduce tensiunile.

Philippe a încercat să ajungă la un compromis cu protestatarii, însă reprezentanții Mișcarii „Vestelor Galbene” au anulat întâlnirea pe care ar fi trebui să o aibă marți cu oficialul francez.

Mai mulți membri ai Mișcării „Vestele Galbene” susțin că ar fi primit amenințări cu moartea, pentru a nu intra în negocieri cu Guvernul francez.

Cel puțin 263 de persoane au fost rănite în cursul protestelor de la Paris, iar 412 indivizi acuzați de implicare în violențe au fost reținuți, a transmis Ministerul de Interne francez.

Mai grav, cel puțin trei persoane au murit în urma protestele, iar actele de violență și vandalism au fost transformat capitala franceză într-un câmp de război.

Protestele sunt cunoscute sub denumirea de Mișcarea „Vestelor galbene” din cauză că protestatarii poartă veste reflectorizante în timpul manifestațiilor.

Președintele francez Emmanuel Macron acuză Opoziția că încearcă să influențeze protestele pentru a bloca reformele.

Liderul francez s-a întânit de urgență luni cu miniștrii cabinetului, pe tema securității, iar aceștia au informat că toate opțiunile au fost luate în calcul.

 

 

 

Inchide