Puigdemont a depus o sesizare la ONU. Ce reclamă fostul lider catalan

Puigdemont a depus o sesizare la ONU. Ce reclamă fostul lider catalan
Publicat: 03/03/2018, 08:17

Ben Emerson, avocatul lui Carles Puigdemont, a precizat că această inițiativă este motivată de actele Guvernului spaniol după declanșarea crizei politice din Catalonia, care ar fi încălcat mai multe norme ce privesc dreptul de a fi ales sau libertățile de asociere și expresie.

„Cum justifică guvernul spaniol în ochii lumii ceea ce face ? Așteptăm răspunsul”, a declarat avocatul lui Puigdemont, adăugând că va efectua lunar astfel de proceduri, dacă Guvernul spaniol nu se angajează în negocieri „reale” cu separatiștii catalani.

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a anunțat că își retrage candidatura pentru funcția de premier al Cataloniei, urmând să cedeze această poziție unui alt susținător al independenței regiunii.

Carles Puigdemont se află în exil autoimpus la Bruxelles de când a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcția de șef al executivului Cataloniei.

Puigdemont este acuzat de răzvrătire și rebeliune de către justiția spaniolă. La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenței regiunii față de Spania și constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei – prin aplicarea Articolului 155 din Constituție – și demiterea tuturor liderilor regionali, considerând că declararea independenței a a fost ilegală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase