Purtător de cuvânt al Comisiei Europene: Președintele ales cere României mai multe nume pentru comisarul european

Purtător de cuvânt al Comisiei Europene: Președintele ales cere României mai multe nume pentru comisarul european
Publicat: 14/10/2019, 19:02

„Poate că situația politică din România s-a schimbat, dar solicitarea președintelui ales al Comisiei a rămas aceeași: mai multe nume / nominalizări ar ajuta să se ajungă la o decizie. De aceea, președintele ales este în contact cu omologii români”, a afirmat, luni la Bruxelles, purtătorul de cuvânt Mina Andreeva.

Referitor la o posibilă amânarea începerii mandatului noii echipe a Comisiei Europene, Mina Andreeva a afirmat că nu poate prezenta un calendar, deoarece depinde de nominalizările pe care le vor face cele trei țări, România, Ungaria și Franța, care trebuie să propună comisari UE.

„În legătură cu amânarea, am avut această discuție vineri. Nu vă pot spune un calendar, deoarece acum depinde, în mare măsură, de cele trei țări, Ungaria, Franța și România, să propună nume de potențiali candidați pentru Comisie. Aceștia trebuie să treacă prin etapa interviurilor cu președintele ales, care trebuie să îi propună în calitate de comisari desemnați, să fie de acord Consiliul, apoi mingea ajunge la Parlamentul European, care îi audiază. Deci toate acestea se află în mâinile celor trei state și ale PE. Parlamentul trebuie să voteze întregul colegiu de comisari, deci el decide care e calendarul și trebuie să îl comunice”, a conchis purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Începerea mandatului noii echipe a Comisiei Europene probabil va fi amânată până la 1 decembrie, din cauza procedurilor pentru validarea candidaturilor transmise de România, Ungaria și Franța, a declarat sâmbătă David Sassoli, președintele Parlamentului European.

Surse europene au precizat pentru MEDIAFAX, că reprezentanții Comisiei Europene vor continua contactele cu autoritățile române, la fel cum vor continua și cele cu Ungaria și Franța privind nominalizarea pentru funcția de comisar european, având în vedere toate echilibrele care trebuie realizate, precum competențele necesare, aspectele ce țin de integritate și inclusiv paritatea femei și bărbați în noua Comisie.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, într-o discuție informală cu jurnaliștii, că se va implica la nivelul UE pentru a nu fi acceptat un comisar european propus de un Guvern demis, respectiv europarlamentarul PSD Dan Nica.

Anterior moțiunii de cenzură adoptate de Legislativ, Viorica Dăncilă a anunțat că propunerea Executivului este Dan Nica, iar cea de rezervă este Gabriela Ciot, după ce Rovana Plumb a fost respinsă pentru funcția de comisar european pentru Transporturi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase