Putin a pus umărul la salvarea Rosneft. Acum, compania îi întoarce favoarea

Putin a pus umărul la salvarea Rosneft. Acum, compania îi întoarce favoarea
Publicat: 23/10/2016, 19:08
Actualizat: 28/09/2018, 11:34

Acum doi ani, gigantul petrolier al Kremlinului se afla pe marginea prăpastiei, lovit de declinul prețurilor petrolului și de sancțiuni internaționale chiar în momentul în care avea de făcut plăți de 20 miliarde de dolari în contul datoriilor, scrie Bloomberg.

În criză de cash, Rosneft a primit ajutor de urgență de 15 miliarde de dolari din partea băncii centrale. Acum, este rândul lui Putin să ceară ajutorul Rosneft. Colosul energetic condus de Igor Sechin ajută la umplerea găurii bugetare interne și susține Kremlinul peste hotare. Redresarea companiei este un triumf pentru președintele rus.

„Este foarte important pentru Kremlin ca Rosneft să fie o companie puternică”, spune James Henderson de la Oxford Institute for Energy Studies. „Politica externă, cât și o mare parte a politicii interne a Rusiei se bazează pe această companie”.

Recent, Rosneft a cheltuit 330 miliarde de ruble (5 mld. $) pentru a prelua controlul asupra unei alte companii petroliere de la guvern, cea mai mare tranzacție de privatizare din acest an. Apoi, Putin a susținut un plan conform căruia Rosneft ar putea cheltui până la 11 miliarde de dolari pentru a răscumpăra o parte importantă din propriile acțiuni de la guvern. Pe 15 octombrie, compania anunța un acord de achiziționare a unei rafinării și a altor active din India. Acordul s-a semnat în timpul unei vizite a lui Putin în Goa.

Cheia redresării Rosneft a fost o combinație de inginerie financiară, depreciere a rublei, sprijin politic și puțin sprijin din partea unor prieteni: plăți în avans de ordinul miliardelor de dolari din partea unor cumpărători din China. Rosneft stătea pe un munte de cash de peste 22 miliarde de dolari la sfârșitul trimestrului al doilea, aproape dublul nivelului de la începutul anului trecut.

Clădită din rămășițele industriei petroliere sovietice, soarta Rosneft a luat o turnură bună odată ce Putin a început să repună sectorul strategic sub controlul Kremlinului la începutul anilor 2000. Acesta l-a instalat pe Sechin la conducerea companiei în 2004. Rosneft a preluat controlul asupra celei mai mari părți din Yukos.

În 2013, Rosneft a devenit cel mai mare producător petrolier tranzacționat public de pe planetă când a achiziționat TNK-BP. Însă la scurt timp după această tranazacție apropierea Rosneft de Putin a devenit o problemă.

Pe fondul conflictului din Crimeea, SUA au anunțat sancțiuni împotriva lui Sechin, iar mai apoi SUA și UE au impus limite Rosneft, restrictționându-i accesul la tehnologie și piețele de capital.

La scurt timp, compania cerea Kremlinului sprijin de 43 miliarde de dolari. Putin a refuzat.

„Criza din 2014 a stârnit panică în rândul investitorilor”, spune Oleg Popov, money manager din Moscova.

Cu numai câteva zile înainte ca o datorie de 7 miliarde de dolari să ajungă la scadență în decembrie 2014, Rosneft a găsit soluția. Printr-o serie de tranzacții complicate, aceasta a emis obligațiuni de 1.000 miliarde de ruble pe care o bancă locală le-a folosit drept garanție pentru a împrumuta 15 miliarde de dolari de la banca centrală rusă pe care să le împrumute mai apoi gigantului petrolier. Pentru că banca de stat care a venit cu ideea nu putea participa din cauza sancțiunilor, s-a recurs la o altă instituție. De teamă ca aceasta să nu fie la rândul ei obiectul unor restrictții, Rosneft a păstrat natura tranzacției secretă.

Când s-a aflat despre tranzacție însă, investitorii locali, alarmați, au început să vândă ruble. Numai o majorare de urgență a dobânzilor și presiunile Kremlinului asupra exportatorilor să vândă valută au reușit să stabilizeze cursul de schimb.

Modul în care s-a realizat bailoutul a atras critici dure din partea oficialilor, inclusiv din partea lui Putin.

Deprecierea rublei a fost o binecuvântare pentru Rosneft. Un ajutor în plus pentru companie a venit din partea clienților chinezi care au făcut plăți în avans.

Până la începutul acestui an, Sechin își recâștigase poziția privilegiată în relația cu Putin. Capitalizarea de piață a Rosneft a depășit-o pe cea a Gazprom pentru prima dată în aprilie.

Potrivit lui Sechin, Rosneft și-a înjumătățit datoriile, însă investitorii sunt sceptici. Chiar și planul companiei de a-și cumpăra propriile acțiuni este în parte un semn de slăbiciune.

Temerile legate de eficiența companiei s-au numărat printre motivele pentru care premierul rus Dmitri Medvedev și unii membri ai guvernului le-au invocat pentru opoziția față de oferta făcută de Rosneft pentru Bashneft. Putin însă a decis împotriva oficialilor săi, declarându-se surprins de opoziția acestora.

„Pentru leadershipul actual controlul politic este mai important decât eficiența de pe piață”, spune Edward Chow, de la Center for Strategic and International Studies din Washington.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Orașul de pe litoralul românesc în care un apartament cu 2 camere costă doar 5.000...
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de peste 60.000.000 de euro
Umilința trăită în Ungaria de o vedetă TV din România chiar din partea unor români....
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda!...
VIDEO Imagini din dronă cu inundațiile devastatoare din Galați. Pompierii salvatori „sunt uzi până la...
Cine e femeia din casa lui Alexandru Ciucu. Afaceristul, vacanțe în Italia și Grecia alături...
Descoperirea uluitoare a unei femei, după ce a făcut un test ADN copiilor săi. A...
"A venit viitura şi l-a înecat". Patru oameni au murit în Galaţi, în urma celor...
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța!...
Țara din Europa care oferă salarii de peste 8.000 de euro pe lună. Iată care...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să depășești coloana de mașini? Cum se face, corect, o depășire?
Matteo Salvini riscă până la şase ani de închisoare pentru că a împiedicat 100 de...
Oamenii de știință au găsit FORME de VIAȚĂ deasupra Pământului!
Amendă de 4.000 de lei pentru proprietarii de apartamente. Obligatoriu pentru cei care au termopane
Locul din România care atrage străinii ca un magnet. E doar la câteva ore de...
Din ce face bani ispita Maria Tebieș după Insula Iubirii. Cu ce se mai ocupă...
Inundații catastrofale, la Galați: patru oameni au murit, iar străzile au fost măturate de ape....
VIDEO Cum i-a spus Mihai Albu fiicei sale despre boala nemiloasă cu care s-a confruntat?...
De ce Connect-R și Alex Velea nu au permis de conducere? Răspunsul amuzant al artistului
BANCUL ZILEI. Bulă: - Iubito, ce mâncăm azi? Bubulina: - Crize de nervi la grătar...
Una dintre cele mai cunoscute picturi ale lui Banksy, furată chiar dintr-o galerie de artă