Putin lansează teoria înscenării în cazul atacului SUA din Siria: A fost ca în Irak. Se pregătește plantarea de arme chimice la Damasc

Putin lansează teoria înscenării în cazul atacului SUA din Siria: A fost ca în Irak. Se pregătește plantarea de arme chimice la Damasc
Întrebat dacă se așteaptă la mai multe atacuri cu rachetă ale SUA în Siria, liderul rus a răspuns: „Avem rapoarte de la mai multe surse că pretexte false (false flags) ca acesta – și nu pot să-i spun altfel – sunt pregătite în alte părți ale Siriei, inclusiv în suburbiile sudice ale Damascului. Ei (nu se știe la cine se referă – n.r.) plănuiesc să planteze niște chimicale acolo și să acuze guvernul sirian de un atac”, a declarat Vladimir Putin într-o conferință de presă la Moscova, alături de președintele Italiei, Sergio Mattarella, referindu-se la atacul cu arme chimice lansat pe calea aerului în provincia Idlib, ceea ce a dus la reacția SUA de a bombarda cu rachete Tomahawk baza aeriană de la Shayrat, de unde s-ar fi ridicat avioanele cu arme chimice.

Putin nu a adus nicio explicație sau vreun argument în sprijinul afirmațiilor sale vagi și acuzatoare, lansate cu o zi înainte de vizita secretarului de stat al SUA, Rex Tillerson, la Moscova, însă acestea vin în mod evident în sprijinul dictatorului Bashar al Assad, pe care Rusia și Iranul îl susțin militar și financiar la putere.

Guvernul de la Damasc a pus atacul cu arme chimice pe seama teroriștilor Statului Islamic sau jihadiștilor Frontului Al-Nusra, arată Russia Today. Totuși, nu este clar cum ar fi putut aceste forțe să lanseze un atac chimic pe calea aerului, pentru că nu dispun de forțe aeriene.

„Președintele Mattarella și cu mine am discutat acest lucru și i-am spus că îmi amintește puternic de evenimentele din 2003, când reprezentanții SUA au demonstrat în Consiliul de Securitate al ONU presupusele arme chimice găsite în Irak. O campanie militară a fost declanșată în Irak, care s-a sfârșit prin devastarea țării, dezvoltarea amenințării teroriste și apariția Statului Islamic pe scena lumii”, a mai spus Putin.

Atacul cu bombe chimice din provincia siriană Idlib a făcut zeci de victime printre civili, inclusiv mulți copii. SUA au atacat vinerea trecută cu 59 de rachete Tomahawk, lansate din Marea Mediterană, baza aeriană de la Shayrat, de unde susțin că aparate de zbor s-au ridicat de la sol și au aruncat bombe chimice asupra orășelului Khan Shaykhun.

Putin nu a oferit, însă, niciun fel de dovadă care să susțină aceste afirmații, dar a menționat că spera că adversitățile se vor domoli. Vladimir Putin a mai spus și că raidurile aeriene ale americanilor în Siria i-au amintit de armele de distrugere în masă care au urmat invaziei Irakului din 2003.
Putin a avertizat și statele din Vest, arătând că nu va tolera critici în raport cu rolul Rusiei în Siria, în contextul în care statele G7 i-au atras atenția în legătură cu susținerea arătată regimului luiBashar al-Assad, informează express.co.uk.
Declarația vine în contextul în care Boris Johnson a solicitat sancțiuni împotriva Siriei și Rusiei după atacul chimic de săptămâna trecută. Secretarul pentru Afaceri Externe a mai transmis și că„regimul Assad se apropie de final. Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută a fost un atac din partea lui Assad și a oamenilor lui. Pe baza acestor circumstanțe, sancțiunile economice și individuale par adecvate”.
Marți, miniștrii de Externe care au participat la o întrevedere a G7 au respins solicitarea Marii Britanii în privința impunerii unor sancțiuni Rusiei în urma presupusului atac chimic din Siria, informează BBC News online.
Miniștrii de Externe au încercat să ajungă la un acord comun în legătură cu conflictul din Siria, înainte ca secretarul de stat al SUA să întreprindă o vizită în Rusia pentru a convinge Administrația de la Kremlin să nu mai susțină Guvernul Bashar al-Assad în războiul sirian.
Statele membre „Grupului celor șapte” a ajuns la concluzia comună că nu există o soluție a rezolvării crizei siriene atâta timp cât președintele Assad se află la conducerea Administrației de la Damasc.
Propunerile ca Rusia să fie sancționată în urma atacului chimic ce a avut loc în Siria au fost marginalizate în cadrul întrevederii miniștrilor de Externe ai G7. Sancțiunile împotriva Rusiei și Siriei nu vor fi puse în aplicare decât după concluzia investigației atacului chimci ce a avut loc la 4 aprilie, potrivit unor surse ale Guvernului Marii Britanii.
Membrii Grupului celor șapte, ce include cele mai industrializate state din lume, au căzut de acord să întârzie implementarea sancțiunilor până la descoperirea unor dovezi „ferme și incontestabile” asupra atacului chimic, potrivit postului de televiziune BBC News.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu