Raport al Congresului: Statele Unite trebuie să își modifice strategia militară, pentru scenariul unui conflict simultan cu Rusia și China

Raport al Congresului: Statele Unite trebuie să își modifice strategia militară, pentru scenariul unui conflict simultan cu Rusia și China
Publicat: 13/10/2023, 20:00

Statele Unite trebuie să își adapteze capabilitățile militare pentru a face față scenariului unor războaie simultane cu Rusia și China, arată un raport elaborat de o comisie specială a Congresului de la Washington.

Comisia specială privind Poziționarea Strategică a constatat că, în ultimele decenii, Rusia și China au avut abordări militare din ce în ce mai ”provocatoare și agresive”.

”Dezvoltarea rapidă a forțelor armate chineze, inclusiv creșterea fără precedent a forțelor nucleare, precum și diversificarea de către Rusia și extinderea sistemelor nucleare, invazia în Ucraina din 2014 și, ulterior, invazia totală lansată în februarie 2022 au modificat fundamental peisajul geopolitic. Ca urmare a faptului că atât China, cât și Rusia au intensificat competiția cu Statele Unite, precum și cu aliații și partenerii SUA, în contextul riscurilor din ce în ce mai mari de izbucnire a unui conflict militar cu una sau cu ambele țări, pe fondul preocupărilor referitoare la pregătirea Statelor Unite de a descuraja două puteri nucleare, Congresul a stabilit că este nevoie de un nou model al politicii strategice, de o nouă strategie și de o nouă structură a forțelor militare”, arată raportul intitulat ”Poziționarea Strategică a Americii”.

Comisia specială a Congresului atrage atenția că noul mediu global este ”fundamental diferit” de orice altă situație din trecut, inclusiv de crizele din perioada Războiului Rece. ”În prezent, Statele Unite sunt pe punctul de a avea nu doar un singur adversar, ci doi adversari cu capabilități nucleare egale, fiecare cu ambiția de a modifica situația internațională, cu forța, dacă este necesar: o situație pe care Statele Unite nu au anticipat-o și pentru care Statele Unite nu sunt pregătite. Chiar dacă riscul unui conflict nuclear major rămâne redus, riscul unui conflict militar, fie cu Rusia, fie cu China, ori cu ambele țări, a crescut, existând și riscul lansării unui atac nuclear asupra teritoriului continental al SUA”, subliniază membrii Comisiei speciale a Congresului.

Strategia militară a SUA trebuie să includă mijloace de respingere a atacurilor simultane ale Rusiei și Chinei în Europa și Asia

Statele Unite ar trebui să intensifice parteneriatele cu aliații și să își modifice capabilitățile militare, pentru a avea un sistem integrat de contracarare a amenințărilor, în cadrul strategiei pentru perioada 2027-2035.

”Obiectivele strategiei SUA trebuie să includă mijloace eficiente de a descuraja și a învinge agresiuni simultane ruse și chineze în Europa și în Asia, folosind forțe convenționale. Dacă Statele Unite, aliații și partenerii nu dispun de suficiente forțe convenționale pentru atingerea acestui obiectiv, strategia SUA ar trebui modificată în sensul creșterii dependenței de arme nucleare, pentru a descuraja sau a contracara agresiuni (…)”, subliniază raportul.

Comisia specială a Congresului recomandă modernizarea armamentului convențional și nuclear, inclusiv reconfigurarea forțelor strategice, pentru a face față unui ”conflict secvențial sau simultan cu Rusia și China”.

Citește și:

Uniunea Europeană și SUA încearcă să își alinieze pozițiile privind relațiile cu Rusia și China

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Talia lui Kim Kardashian a șocat internetul în ținuta de la Met Gala 2024
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Gabriela Firea: Adulţii cu handicap trebuie să primească integral stimulentul
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Se plătesc câte 10.000 LEI de persoană. Decizia statului se aplică deja în România
Revoluție pe piața bateriilor auto. Tehnologia pe care o așteptau toți șoferii
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Câți ani de închisoare riscă bărbatul care și-a incendiat mătușa în scara unui bloc din...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire