RAPORT. Cum a ajuns lumea, într-un singur an, în pragul unui „conflict militar semnificativ”. Semnele de întrebare privind rolul SUA

RAPORT. Cum a ajuns lumea, într-un singur an, în pragul unui „conflict militar semnificativ. Semnele de întrebare privind rolul SUA
Publicat: 10/02/2018, 13:17

Potrivit raportului, lumea se află mai aproape de un „conflict militar semnificativ”, în contextul tensiunilor dintre SUA și Coreea de Nord și dintre NATO și Rusia, obiective din Europa numărându-se printre potențialele ținte ale Moscovei.

„În ultimul an, lumea a ajuns mai aproape – mult mai aproape! – de un conflict militar semnificativ. Tensiunile dintre Coreea de Nord și Statele Unite s-au accentuat substanțial, iar discursurile agresive ale ambelor părți au escaladat. Relația dintre Arabia Saudită și Iran are o dinamică similară, manifestându-se prin amplificarea instabilității regionale”, afirmă Wolfgang Ischinger, autorul Raportului privind Securitatea München 2018.

„În Europa, tensiunile între NATO și Rusia rămân la cote înalte, iar războiul din Ucraina continuă. În plus, principalele acorduri privind controlul armamentului, precum Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, riscă să fie anulate, în timp ce eforturile pentru limitarea curselor înarmării în noi domenii, precum cel cibernetic, stagnează. Toate aceste lucruri au loc în contextul ascensiunii tendințelor naționaliste și nonliberale la nivel mondial, situație care afectează unele dintre principiile esențiale ale ordinii internaționale”, subliniază președintele Conferinței pentru Securitate de la München, Wolfgang Ischinger, fost ambasador al Germaniei în SUA și Marea Britanie, în raportul privind situația geopolitică în 2018.

„Evoluțiile din ultimii ani au generat preocupări din ce în ce mai mari referitoare la stabilitatea așa-numitei ordini liberale internaționale, un set de instituții și norme concepute după al II-lea Război Mondial și configurate în principal de Statele Unite. Ca să fiu mai clar, conceptul ordinii internaționale liberale a însemnat diverse lucruri pentru diverse persoane, modificându-se considerabil de-a lungul timpului. Totuși, la modul general, acest concept include angajamentul în favoarea libertății și drepturilor omului, instituții și reglementări internaționale, ordine economică deschisă, elemente care au servit permanent drept fundament al ordinii internaționale. Cu toate acestea, în prezent, pilonii acestei ordini internaționale care mult timp a fost un context existent au fost vizați de presiuni din ce în ce mai mari. În mod surprinzător, cele mai semnificative atacuri provin din surse nevăzute. După cum notează G. John Ikenberry, «cel mai puternic stat din lume a început să saboteze ordinea pe care a creat-o. O putere ostilă de tip revizionist a intrat în scenă, dar stă în Biroul Oval, inima lumii libere». Prin urmare, întrebarea este: asistăm la erodarea sistemului sau chiar la distrugerea acestuia? Însă criza ordinii liberale internaționale nu a apărut peste noapte. În ultimii ani, lucru devenit mai clar din 2017, s-au multiplicat semnele de întrebare privind rolul Statelor Unite în susținerea actualei ordini internaționale. Uniunea Europeană și-a revenit după criza zonei euro, dar mai are lucruri de făcut pentru a deveni actor strategic global. Între timp, China a devenit mai puternică și mai incisivă, la fel cum procedează, într-o anumită măsură, și Rusia. Naționalismul este în ascensiune în multe țări. Autoritatea structurilor internaționale este contestată în diverse moduri. Acorduri internaționale esențiale – de la tratate privind controlul armamentului, precum Tratatul INF sau Carta Paris – sunt expuse riscurilor ori sunt subminate în mod substanțial, în timp ce bugetele pentru apărare sunt suplimentate în diverse părți ale lumii, iar discursurile de amenințare devin un fapt obișnuit. Se pare că lumea devine mai puțin liberală, mai puțin organizată la nivel internațional, mai puțin ordonată”, precizează raportul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Păstrăv în crustă crocantă. Rețetă perfectă de Florii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Sofia Vicoveanca, luată prin surprindere de Victor Rebengiuc: "Un exemplu de urmat". Gestul incredibil făcut de...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații