RAPORT EXPLOZIV. Aproape 90% dintre victimele atacurilor americane cu drone au fost civili, nu teroriști

Publicat: 16/10/2015, 07:56
Actualizat: 29/03/2019, 09:55

„Casa Albă și Pentagonul se laudă că programul de raiduri aeriene punctuale este precis, astfel că rata deceselor în rândul civililor ar fi la nivelul minim. Cu toate acestea, documente oficiale care conțin detalii despre raidurile speciale efectuate în nord-estul Afganistanului în cadrul Operațiunii Haymaker relevă că, în perioada ianuarie 2012 – februarie 2013, bombardamentele americane s-au soldat cu peste 200 de morți. Dintre aceștia, doar 35 erau țintele vizate”, scrie The Intercept.

Potrivit documentelor militare, într-o perioadă eșantion de cinci luni din acest interval, 90 la sută dintre persoanele decedate în raidurile aeriene americane nu erau țintele vizate.

În Yemen și în Somalia, unde serviciile secrete americane au capacități mai limitate de colectare a informațiilor, ponderile victimelor civile probabil sunt chiar mai mari, subliniază jurnaliștii de la The Intercept.

„Orice persoană surprinsă în apropierea suspectului vizat este considerată vinovată prin complicitate… Atunci când un raid efectuat cu o dronă omoară mai mult de o persoană, nu există nicio garanție că acei oameni meritau să moară. Practic, este vorba de o tragere la sorți cu viețile oamenilor”, admite o sursă militară citată de publicația online.

Administrația George W. Bush a început să practice operațiunile punctuale de eliminare a teroriștilor după atentatele din 11 septembrie 2001, fiind vizați în principal membri ai rețelei teroriste Al-Qaida și lideri talibani afgani. Numeroși civili au murit, începând cu anul 2009, în raiduri efectuate cu drone americane în Afganistan, Pakistan, Yemen și Somalia. Administrația Barack Obama a continuat această latură a programului antiterorist, folosind în principal drone militare și ignorând criticile referitoare la numărul mare de civili omorâți, inclusiv cetățeni americani. „Teroriștii atacă frecvent civili, iar numărul civililor decedați în atentate care vizează musulmani depășește cu mult orice estimări privind victimele colaterale ale atacurilor cu drone”, argumenta Barack Obama în 2013.

Spre exemplu, în decembrie 2013, o dronă americană a omorât 14 civili care se întorceau de la o nuntă, în Yemen, deși ținta vizată era un convoi al unor lideri ai filialei locale a rețelei teroriste Al-Qaida.

Aprobarea pentru eliminarea unui presupus terorist este dată personal de președintele Statelor Unite, la finalul unei proceduri care începe prin colectarea informațiilor primare și continuă până la nivelul cel mai înalt al serviciilor secrete și Administrației de la Washington, relevă documentele militare secrete.

Potrivit analizei realizate de publicația The Intercept, operațiunile efectuate de Washington în zone de conflict în care armata SUA nu este implicată oficial se bazează de cele mai multe ori pe informații inexacte, de categorie inferioară. „În documente se recunoaște faptul că folosirea metadatelor telefonice și computerizate, precum și a celor din interceptări reprezintă metode inferioare de identificare, localizare și neutralizare a suspecților”, observă The Intercept.

Materialul realizat de publicația online The Intercept, preluat și de cotidianul The Huffington Post se bazează pe documente folosite într-un studiu al Pentagonului elaborat în anul 2013, care analiza valoarea informațiilor și tehnologiilor de monitorizare folosite în campania de raiduri din Yemen și Somalia. Studiul, realizat de Direcția pentru Informații, Supraveghere și Recunoaștere din cadrul Departamentului Apărării din SUA, ajunge la concluzii care în unele cazuri intră în contradicție cu pozițiile oficiale ale Washingtonului despre campania de eliminare a liderilor organizațiilor teroriste.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Reguli obligatorii pentru cei cu CONT la BANCĂ. S-a stabilit exact ce trebuie să faci...
Amenzi pentru mașina vândută. Ce pot face foștii proprietari
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Melinda Gates a părăsit fundația înființată alături de fostul soț Bill Gates
×