RAPORT. Rusia a oferit recompense pentru militanții talibani pentru a ucide soldații americani și alți aliați

Redactor:
Florentina Dinu
RAPORT. Rusia a oferit recompense pentru militanții talibani pentru a ucide soldații americani și alți aliați

Oficialii americani au evaluat că agenția de informații militare rusești a plătit recompense militanților talibani pentru uciderea trupelor NATO în Afganistan – care includ forțele americane.

Oficialii americani au descoperit informații despre recompense la începutul acestui an. O parte din banii recompensați au fost încasați fie de militanți islamiști, fie de cei asociați acestora, a raportat The Times.

În 2019, 17 trupe americane au fost ucise în luptă în Afganistan, potrivit Departamentului Apărării.

Talibanilor li s-au oferit rapoarte de la forțele ruse

Interogatoriile militanților și infractorilor afgani au furnizat informațiile care indică faptul că  talibanilor li s-au oferit rapoarte de la forțele ruse, a raportat The Times. Oficialii informațiilor cred că sumele implică unitatea 29155, o filială a agenției de informații militare GRU din Rusia.

Unitatea 29155, despre care se crede că este formată din foste trupe ale forțelor speciale ruse, a fost învinovățită pentru o serie de încercări de asasinat în toată Europa, inclusiv otrăvirea defelului rus Serghei Skripal în 2018.

O teorie creată de unii dintre oficiali este aceea că Moscova s-ar fi putut să riposteze după o înfrângere stânjenitoare în timpul unei bătălii din Siria din 2018. Între 200 și 300 de mercenari de la o firmă de securitate legată de Rusia au fost uciși în timpul unei bătălii de patru ore la o bază militară care adăpostea forțele coaliției conduse de SUA.

Nu este clar dacă Kremlinul a sancționat banii. Oficialii ruși au spus că nu sunt conștienți de acuzații, potrivit The Times.

Casa Albă nu a avut nicio reactie

Președintele Donald Trump a fost informat despre evaluarea informațiilor, dar Casa Albă nu a răspuns încă la aceasta, au spus sursele The Times. Consiliul de Securitate Națională a elaborat planuri de abordare a raportului încă din martie – planuri care includeau formularea de reclamații sau sancțiuni diplomatice, potrivit The Times.

Forțele americane au acuzat anterior Rusia că a acordat ajutor material talibanilor și că au subvertit eforturile SUA de a stabiliza regiunea: „În mod clar, acționează pentru a submina interesele noastre”, a declarat în 2018 comandantul american din Afganistan, generalul John Nicholson.

„Am avut arme aduse în acest sediu și ne-au fost date de către liderii afgani și [au spus], acest lucru a fost dat de ruși talibanilor”, a adăugat el.

Spre comparație, administrația Trump a amenințat Iranul cu represalii pentru moartea unui singur american și a acuzat Iranul de complicitate la moartea a 600 de militari americani din Irak.

Inchide