RAPORTUL PE JUSTIȚIE. Barroso: „România s-a îndepărtat de marginea prăpastiei, dar încă are nevoie de monitorizare”. Reacția lui Ponta. LIVE TEXT

RAPORTUL PE JUSTIȚIE. Barroso: România s-a îndepărtat de marginea prăpastiei, dar încă are nevoie de monitorizare. Reacția lui Ponta. LIVE TEXT
Publicat: 19/07/2012, 11:24
Actualizat: 19/07/2012, 17:03

Comisia Europeană a adoptat astăzi raportul definitivat privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pe Justiție referitor la România și Bulgaria, care evaluează progresele înregistrate de cele două țări în reforma justiției în ultimii cinci ani. Pentru prima dată de la integrarea României și Bulgariei în Uniunea Europeană și, deci, de la implementarea MCV, cele două țări se decuplează în cadrul mecanismului. Comisia a decis ca, date fiind ultimele evenimente de la București, România să mai aibă un raport la sfârșitul acestui an, ceea ce este o premieră. Bulgaria primește o perioadă de un an și jumătate până la următorul raport, timp în care să implementeze recomandările CE.

TEXTUL RAPORTULUI PENTRU ROMÂNIA, AICI

TEXTUL RAPORTULUI TEHNIC PENTRU ROMÂNIA, AICI

PRINCIPALELE DECLARAȚII PE MARGINEA RAPORTULUI MCV, ÎN ORDINE INVERS CRONOLOGICĂ

UPDATE 15.15 Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției, pentru Mediafax: „Raportul ar fi trebuit să fie o încununare a evoluțiilor din ultimii cinci ani, eventual să restrângă MCV la două obiective și să-i fixeze un termen de aplicare. Din păcate, măsurile neconstituționale din ultima perioadă au condus la un raport negativ”.

UPDATE 15.12 Gray, despre prima separare pe MCV a României și Bulgariei (România va mai avea un raport anul acesta, iar următorul raport al Bulgariei va fi la finele anului 2013): „Comisia evaluează cele două țări diferit. Țințele sunt și ele diferite. Bulgaria are nevoie de o perioadă mult mai mare pentru a demonstra că poate atinge obiectivele din raport. Dar abordarea Comisiei față de Bulgaria nu se schimbă”.

UPDATE 15.03 Gray: „De-a lungul celor cinci ani, au existat progrese semnificative în România. Fără ultimele evenimente, am fi văzut, într-adevăr, un altfel de raport. Comisia a fost foarte mulțumită de angajamentele pe care și le-a luat primul-ministru Ponta și va urmări implementarea lor. Angajamentele sunt în scris, deci nu simple vorbe”.

UPDATE 15.00 Gray: „Este de la sine înțeles că, în cazul României, MCV va continua. Ba mai mult, am decis să adoptăm un nou raport la sfârșitul acestui an, pentru a evalua în ce măsură au fost rezolvate problemele din acest moment”.

UPDATE 14.57 Gray: „În cazul României, instituții precum DNA și ANI au demonstrat determinarea pentru combaterea corupției. În ciuda progreselor, raportul concluzionează că obiectivele MCV nu au fost atinse. În unele zone, a început implementarea legilor, însă în altele încă se lasă de așteptat.”

UPDATE 14.55 Gray: „Dacă ne uităm la ambele țări, constatăm că au existat progrese, dar reforma judiciară nu este încă sustenabilă și ireversibilă. MCV va continua pentru ambele țări. Închiderea mecanismului depinde de atingerea obiectivelor, de a îndeplini toate criteriile stabilite de Comisie”.

UPDATE 14.50 Mark Gray, purtător de cuvânt al CE: „Există un eurobarometru pe MCV care oferă o privire de ansamblu asupra opiniei publice referitor la cele două țări. Eurobarometrul a arătat că 78% dintre bulgari și 72% dintre români susțin rolul UE în combaterea problemelor pe Justiție”.

UPDATE 14.47 Corlățean: „Raportul indică o serie de aspecte critice, foarte serioase și preocupante legate de funcționarea justiției în toți acești ani sub Traian Băsescu. Vorbim de un eșec al lui Traian Băsescu și al guvernelor sale în garantarea bunei funcționări a justiției în diferite domenii”.

UPDATE 14.45 Ministrul Justiției, Titus Corlățean, a anunțat că va cere organizarea unui grup de lucru care să analizeze în detaliu raportul pe MCV și să elaboreze pașii pentru aplicarea recomandărilor Comisiei.

UPDATE 14.41 Ponta: „Justiția din România și sistemul anticorupție arată exact așa cum este el prezentat în raportul Comisiei Europene”.

UPDATE 14.40 Ponta: „Sunt dispus la orice fel de sacrificii politice ale coaliției de guvernare pentru implementarea recomandărilor CE, deoarece pentru mine imaginea României și respectabilitatea în Europa contează în fața unui război nedrept și mincinos purtat din țară spre exterior. Sunt convins că România își va recâștiga un prestigiu care a fost în mod nedrept atacat din motive politice de un grup politic din România”.

UPDATE 14.35 Ponta: „Cele 11 întrebări legitime ale Comisiei Europene au primit un răspuns. Îmi asum întreaga responsabilitate ca prim-ministru ca aceste răspunsuri și aceste obligații să fie puse în practică”.

UPDATE 14.34 Victor Ponta, reacții la raportul MCV: „Consider acest raport unul echilibrat, corect, din care România trebuie să extragă concluziile necesare. Aș vrea să îmi exprim satisfacția pentru modul obiectiv în care președintele Barroso a prezentat astăzi aceste concluzii”.

UPDATE 14.32 Barroso: „România s-a îndepărtat de pe marginea prăpastiei, dar e nevoie de continuarea monitorizării. Am cerut să existe un nou raport pentru România la sfârșitul anului, pentru a vedea în ce măsură problemele actuale au fost rezolvate”.

UPDATE 14.30 Barroso: „Premierul Ponta s-a angajat să respecte toate recomandările Comisiei, inclusiv abrogarea ordonanțelor de urgență. Raportul adoptat azi recunoaște progresul reformei pe justiției din ultimii ani, dar include și recomandări pentru progresele încă necesare”.

UPDATE 14.25 Președintele CE, Jose Manuel Barroso: „Evenimentele din România din ultimele trei săptămâni au fost motiv de îngrijorare pentru CE. În fiecare stat membru, avem nevoie de respect pentru instituțiile democratice și statul de drept. Evenimentele din România ne-au zdruncinat încrederea. Luptele politice nu justifică subminarea principiilor democratice”.


Prezentarea raportului pe MCV va avea loc după ora 13.00, ora Bruxelles-ului, (14.00, ora României), după încheierea ședinței Colegiului comisarilor europeni, în care se analizează scrisoarea trimisă luni de Victor Ponta, ca răspuns al României la cele 11 cerințe ale Executivului european pentru țara noastră.

Textul final al raportului va include și răspunsul politic al Comisiei Europene la scrisoarea expediată de Guvernul de la București.

Inițial, președintele CE, Jose Manuel Barroso, va comenta evenimentele politice din România, după care purtătorul lui de cuvânt, Mark Gray, va face un briefing tehnic.

Președintele interimar Crin Antonescu a criticat, ieri, draftul raportului pe Justiție referitor la România, spunând că depășește cadrul acestui mecanism. „E foarte bine că MCV există. Eu doar am remarcat, din punct de vedere tehnic, că ceea ce s-a adăugat acum, pe ultima sută de metri, la acest raport, excede mecanismul, dar și raza de acțiune a Comisiei Europene”, a afirmat președintele interimar Antonescu, la Realitatea TV.

Raportul pe care CE îl publică miercuri este mai important decât precedentele, deoarece evaluează progresele în domeniul justiției din ultimii cinci ani, a explicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, pentru postul bulgar Darik. „Acest raport este diferit, deoarece examinează nu doar o perioadă de șase luni, ci de cinci ani”, a declarat Gray, potrivit Mediafax.

Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost activat în 2007, anul în care România și Bulgaria au devenit membre ale Uniunii Europene. Nevoia unui asemenea instrument a fost dată de faptul că, în momentul aderării, cele două țări încă aveau probleme serioase cu reforma din sistemul judiciar, corupția și crima organizată.

Rolul MCV a devenit, în acest context, de a asigura și, mai ales, urmări reformele din domeniul justiției și combaterii corupției în România și Bulgaria. Progresele urmau să fie evaluate în funcție de criteriile stabilite în 2006, prin documentele care asigurau baza jurdică a mecanismului, și prezentate într-un raport intermediar și un raport anual.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Schimbare pentru cei care au CASĂ la CURTE. Anunțul istoric a venit de la Guvern
Aici se află cel mai frumos sat din lume. Un paradis căutat de mulți turiști
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete