Rata sinuciderilor în SUA a crescut în rândul generației „Baby-boom”

Rata sinuciderilor în SUA a crescut în rândul generației Baby-boom
Publicat: 04/05/2013, 12:20
Actualizat: 25/06/2013, 20:29

Rata sinuciderilor a crescut în Statele Unite în ultimii ani printre americanii de vârsta a doua, a arătat joi un raport elaborat de autoritățile federale, un fenomen care coincide cu o perioadă marcată de cea mai gravă recesiune de după cea din anii ’30, relatează AFP.

Numărul sinuciderilor în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 35 și 64 de ani, care corespunde în mare parte generației Baby-boom, a crescut cu 28% în ultimul deceniu, depășind în 2010 numărul deceselor rezultate din accidente rutiere (38.364 de morți, în comparație cu 33.687), potrivit statisticilor Centrului federal de control și prevenire a bolilor (CDC).

Rata anuală a sinuciderilor în această categorie de vârstă a trecut de la 13,7 cazuri la fiecare 100.000 de persoane în 1999 la 17,6 la 100.000 în 2010, cu valori ridicate îndeosebi în rândul albilor ne-hispanici (+40%) și amerindienilor, sau populației locale din Alaska (+65%).

Pe categorii de vârstă, cea mai mare creștere a ratei sinuciderilor a fost constatată pe segmentul 50-54 de ani (+48%), și 55-59 de ani (+49%).

Numărul sinuciderilor a crescut mai ales pentru femeile cu vârste cuprinse între 35 și 64 de ani, pe perioada ultimilor zece ani (+32%), decât pentru bărbați (+27%).

Statisticile mai arată o foarte mare creștere a sinuciderilor prin spânzurare (+81%), prin otrăvire (+24%) și prin arme de foc (+14%), arată CDC.

Rata sinuciderilor în rândul tinerilor (10-34 de ani) și persoanelor în vârstă (peste 65 de ani), rămâne aproape neschimbată în această perioadă.

Majoritatea cercetărilor și eforturilor de prevenire s-au concentrat, din punct de vedere istoric, asupra tinerilor și a persoanelor în vârstă, dar acest raport arată că persoanele cu vârste medii ar trebui să primească cea mai multă atenție, subliniază autorii.

Semn al disperării sociale

„Suicidul este o tragedie foarte frecventă (…) iar cifrele pun în lumină nevoia de a face cercetări pentru a identifica mai bine factorii de risc, pentru a elabora programe de prevenție”, subliniază directorul CDC, Dr. Rom Frieden.

„Raportul arată cât de important este pentru strategiile de prevenire a suicidului pentru segmentul de vârstă 35-64 de ani să se concentreze asupra situațiilor stresante cu care se pot confrunta americanii din această categorie de vârstă”, adaugă Dr. Linda Degutis, oficial din cadrul Centrului Național de prevenire a rănilor.

În urma crizei împrumuturilor imobiliare, Statele Unite au intrat în recesiune la sfârșitul anului 2007, până la mijlocul anului 2009, traversând cea mai grea situație economică de la marea recesiune din anii ’30.

Pentru Dr. Laura Gold, profesor de psihiatrie la Facultatea de Medicină a Universității Georgetown, această puternică creștere în rândul persoanelor de vârste medii este un semn al disperării sociale.

„Agravarea situației economice a afectat acest segment de vârstă, pentru că este tot mai greu să găsești un loc de muncă”, explică ea pentru AFP.

„În plus, după prăbușirea Wall Street din 2007, aceștia au văzut cum dispare o bună parte din pensia lor, în timp ce mulți oameni și-au pierdut locuințele”, a continuat ea.

„Pierderea locului de muncă reprezintă și pierderea asigurării medicale, care, pentru majoritatea cetățenilor americani este oferită de angajator, subliniază Dr. Gold.

„Drept urmare, explică ea, persoanele reduc tratamentul psihiatric într-un moment în care disperarea socială crește numărul depresiilor”.

„Dacă aveți pe cineva care este foarte deprimat, și-a pierdut locul de muncă, pensia sau casa și care nu vede un viitor și nu poate beneficia de îngrijiri, situația sa este fără de speranță”, a continuat psihiatrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?